fbpx

1. oktober: je mednarodni dan kave

Foto: Envato

Veliko si nas življenja brez kave ne more predstavljati: je prva stvar, po kateri sežemo zjutraj in je zvesta spremljevalka v službi in ob druženju s prijatelji. In zato ni nobeno presenečenje, da ima ta čudežna pijača, ki odganja našo utrujenost, tudi svoj praznik. Že veste, kako ga boste obeležili?

Mednarodni dan kave lahko proslavite na več različnih načinov. Lahko si dan polepšate z obiskom svoje najljubše kavarne, pa naj bo to v družbi najbližjih ali pa se boste ob slastni pijači prepustili sanjarjenju, lahko preizkusite recept za posebno vrsto kave, ki si je še niste pripravili, praznik pa lahko obeležite tudi z dobrodelnostjo.

Dan lahko proslavite z obiskom najljubše kavarne Foto: Envato

Znamenita dunajska pražarna kave Julius Meinl 1. oktober letos obeležuje v sodelovanju z Inštitutom Jane Goodall Avstrija. Inštitut bo za vsako naročilo premium kave, ki ga bo Julius Meinl do 31. oktobra prejel s strani svojih poslovnih partnerjev v hotelih, kavarnah in restavracijah, v Tanzaniji posadil eno drevo.

Predvidevajo, da bodo tako posadili kar 12.000 dreves. Cilj projekta je obogatiti lokalno bivalno okolje ter zaščititi ogrožene živalske vrste, hkrati pa zmanjšati odvisnost lokalnega prebivalstva od lova in izsekavanja gozdov. Podjetje lokalnemu prebivalstvu pomaga tako, da jim priskrbi sadike različnih dreves, kar prebivalcem zagotavlja vir hrane in dohodka.

Julius Meinl in Jane Goodall Institute preko kave pomagata okolju in lokalnemu prebivalstvu Foto: Jane Goodall Institute

Za čas, ko uživate ob zasluženi skodelici kave, pa smo vam pripravili 12 zanimivih dejstev o tem okusnem napitku:

1. Kava je pridelana iz kakavovcev, poznamo pa 120 vrst tega zimzelenega drevesa.

2. Preden prvič obrodi, kakavovec raste 3 leta, njegova življenjska doba pa je 50 let (nekateri pa preživijo kar celo stoletje).

3. Na vsakem drevesu zraste 5-8 jagod, kar pomeni 1-2 kg pražene kave in 1-2 obiranji letno.

4. Kofein v plodih kakavovca obožujejo tudi čebele in ostali opraševalci, na škodljivce pa deluje kot strup in jih odganja od rastline.

5. Globalni posel pridelave kave je vreden kar 200 milijard dolarjev, kar kavo postavlja na 2. mesto med vsemi vrstami blaga, s katerim trgujemo. Prekaša jo samo surova nafta.

6. Na svetu je kar 25 milijonov pridelovalcev kave.

7. Najbolj priljubljeni vrsti sta Arabica (sladek okus, manj kofeina) in Robusta (lažji okus in večja vsebnost kofeina).

8. Na leto največ kave popijejo Skandinavci (kar 12 kg), sledijo jim Švedi (10 kg), 3. mesto pa si delijo Islandci in Danci (9 kg).

9. Slovenci na leto v povprečju spijemo 6 kilogramov kave.

10. Doma najraje kuhamo turško kavo in kavo v kafetjeri, v kavarnah pa kave z mlekom na osnovi espressa.

11. V Sloveniji imamo približno 4000 kavarn.

12. Na leto pri nas spijemo 330 ton pražene kave Julius Meinl.

Kakšno kavo si boste privoščili danes? Foto: StockSnap / Pixabay

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!