fbpx

5 razlogov, zakaj ni dobro, da sta mati in hči prijateljici

Foto: amazon

Nekateri pravijo, da jim je mama ali hči najboljša prijateljica. Morda se to sliši kot popolni scenarij, vendar pa ima lahko takšno razmerje tudi negativne posledice. Vsekakor je dobro, da imate radi družino, vendar pa mora v njej obstajati hierarhija, ki ne presega meje zdravega odnos. Preveliko prijateljstvo lahko postane tudi tveganje, saj spodbudi medsebojno rivalstvo, izgubo spoštovanja, zmedo vlog in celo odtujenost.

1. Vaša hči ne sme biti vaš terapevt

Vloga prijateljstva še posebej, ko gre za najboljše prijatelje je ta, da si med seboj delite različne skrivnosti, se pogovarjate o težavah in si nudite čustveno podporo. Ponavadi je takšen odnos s prijatelji obojestranski. V kolikor svojega otroka oziroma hči s svojimi težavami preveč obremenjujete pa obojestranskost izgine. Namreč noben otrok ne sme počutiti, da mora reševati težave svojih staršev, saj to lahko privede do njegovih neutemeljenih strahov, žalosti in zmedenosti.

2. Pomembno je postaviti meje

Čeprav lahko tudi prijatelji postavijo meje, se te razlikujejo od tistih, ki jih postavijo starši. Če postavite določeno mejo in pravilo, ga mora otrok razumeti in ga upoštevati. Otroci potrebujejo odraslega, ki jim je za zgled, saj ga s tem usmerjajo, zagotavljajo zaščito in podporo. Otroku morate biti avtoriteta in pokazati, da ste glavni vi, sicer boste hitro postali enakopravni. Če otrok ne razume jasne avtoritete, bo doživel občutek ranljivosti, prizadeta pa bo tudi njegova samozavest.

via GIPHY

3. Vaša hči se lahko težje osamosvoji

Ko bo vaša hči rasla, bo morala postajati vedno bolj odgovorna za svoja dejanja in se naučiti sprejemati lastne odločitve. Če boste tu preveč prijateljski in svojemu otroku oteževali in se preveč vtikali v njegovo življenje, se bo na to neodvisnost težko privadil.

4. Vaša hči morda ne bo razvila svoje osebnosti

V kolikor ste preveč blizu otroku, nadzorujete njegovo življenje, vsiljujete svoje mnenje in postavljata svoje zahteve, on pa brez oporekanja sledi vašim zahtevam, mu lahko s tem preprečite osebnostni razvoj. Takšne hčerke imajo kot odrasle osebe pogosto pomanjkanje samospoštovanja in samozavesti. Težko bodo razvile lastno mnenje in identiteto, strah pa jih bo tudi zavrnitve in odziva javnosti na njena dejanja.

via GIPHY

5. Postaneta lahko preveč odvisni druga od druge

V kolikor sta preveč odvisni druga od druge, lahko to privede do nezdravega rivalskega odnosa. Mati lahko v hčeri vidi tekmeca, s katero se nenehno primerja. Takšna tekmovalnost in povezanost je včasih tako intenzivna, da začne eno ali drugo dušiti. Posledice tega pa so različna nesoglasja, prepiri ali celo odtujitev.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!