fbpx

10 filmskih antagonistov, ki so nam ukradli srce

Zlato pravilo pravi, da dobro premaga zlo. Kljub temu pa nam ob ogledu filma marsikdaj k srcu prirastejo junaki, ki se požvižgajo na moralne in družbene vrednote.

Katerih 10 filmskih antagonistov preprosto ni mogoče sovražiti?

1. Imperator Furiosa, Pobesneli Max: Cesta besa (Mad Max: Fury Road, 2015)


Čeprav je glavni lik Max Rockatansky upodobil Tom Hardy, pa je največ pozornosti gledalcev požela Charlize Theron kot Imperator Furiosa. Slednja je za dosego svojega cilja pripravljena tudi ubijati.

2. Quint, Žrelo (Jaws, 1975)


V filmu Žrelo je glavna vloga namenjena morskim psom, mnogim pa je film v dobrem spominu ostal zaradi Quinta. Zagrizenega ribiča in lovca na morske pse je upodobil Robert Shaw. Ustvarjalci filma so v njem želeli prikazati antagonista, a ga je občinstvo sprejelo z odobravanjem.

3. Jules Winnfield, Šund (Pulp Fiction, 1994)


Jules Winnfield, v vlogi katerega je blestel Samuel L. Jackson, se predstavlja kot dober in karizmatičen človek. Ob tem pa ne velja pozabiti, da denar služi z ubijanjem ljudi. Že njegov poklic je dovolj za to, da ga lahko označimo kot ‘negativca’.

4. Jason Dixon, Trije plakati pred mestom (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, 2017)


Jason je vse prej kot zgleden človek. Rasističnega in nespretnega neumneža naposled le doleti nesreča. Po neljubem dogodku se odloči, da popravi svoje napake iz preteklosti. Zaradi tega ga morda celo prehitro vzljubimo.

5. Big Chris, Morilci, tatovi in dve nabiti šibrovki (Lock, Stock And Two Smoking Barrels, 1998)


Izvajanje fizičnega nasilja nad ljudmi vsekakor ni najlepša stvar. Vseeno pa vam ne gre zameriti, če občudujete Vinnieja Jonesa, medtem ko se v filmih znaša nad svojimi sovražniki. V filmu iz leta 1998 je upodobil “Big Chrisa”.

6. Alejandro, Sicario: Onkraj zakona (Sicario, 2015)


Antijunakom njihovo ravnanje pogosto oprostimo, če imajo zanj dober razlog. Alejandro oziroma Benicio del Toro želi v filmu maščevati ženino in hčerino smrt, zato se lahko z njegovimi zamislimi bolj poistovetimo.

7. Iceman (Top Gun, 1986)


Čeprav lik Vala Kilmerja lahko ovrednotimo negativno, pa se filmu prav tako izkaže kot pravi heroj. Nič nenavadnega ni, če se med ogledom klasike ne boste mogli odločiti, ali vam je Iceman dejansko všeč.

8. Roy Batty, Iztrebljevalec (Blade Runner, 1982)


Roy Batty, ki ga je upodobil Rutger Hauer, je množični morilec, zato do njega ne moremo gojiti velike ljubezni. To pa še ne spremeni dejstva, da se lahko ob njegovih monologih vprašamo, ali je zares slab človek.

9. Hannibal Lecter, Ko jagenjčki obmolknejo (Silence of the Lambs, 1991)


Da, na seznamu se je znašel tudi najslavnejši kanibal v filmskem svetu. V vlogi Hannibala Lecterja, ki mladi detektivki pomaga pri reševanju zločinov, je blestel Anthony Hopkins. Za svoj 20-minutni nastop je prejel celo oskarja.

10. John Blutarsky, Animal House (Animal House, 1978)


John Blutarsky je resda zelo nagnusen človek, ampak ga zaradi njegovega smisla za humor ne moremo sovražiti. Ni kaj, John Belushi je svoje delo opravil odlično.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!