10+ idej za vikend izlet po naši čarobni Sloveniji

Solčavska panoramska cesta (Foto: solcavska-panoramska-cesta.si)
Zadnjič posodobljeno: :

Kam se odpravljate ta vikend? Mi smo za vas izbrskali nekaj čudovitih idej za potepanje po naši čarobni Sloveniji! To je samo še en dokaz, da smo kljub naši majhnosti po naravnih bogastvih IZJEMNO veliki in bogati!

V nadaljevanju boste našli nekaj idej, kako preživeti ta vikend, pa morda tudi naslednji, še naslednji, itd. Slovenci smo namreč res lahko ponosni na vse čudovite lokacije, ki jih imamo, zato nič ne čakajte, ampak se čimprej odpravite na raziskovanje!

Pot med krošnjami Pohorje na Rogli

Pot med krošnjami Pohorje na Rogli (Foto: potmedkrosnjamipohorje.si)
Pot med krošnjami Pohorje na Rogli (Foto: potmedkrosnjamipohorje.si)

Pot med krošnjami Pohorje se nahaja v srcu mogočnih pohorskih gozdov. Na njej boste izvedeli, kaj je tisto, zaradi česar je narava Pohorja tako zelo edinstvena, spoznavali pohorski gozd od korenin do krošenj. Ob poti se bo zvrstilo kar nekaj adrenalinskih postaj, na katerih se bodo tako odrasli kot tudi otroci lahko na primer preizkusili pri ohranjanju ravnotežja nad navideznim prepadom, ki pa zato nič manj strašljiv. Pot je dolga 1.000 metrov, 37 metrov visok opazovalni stolp pa vam bo omogočil edinstven pogled s ptičje perspektive.
Več informacij: potmedkrosnjamipohorje.si

Slap Virje v Dolini Soče

Slap Virje v Dolini Soče (Foto: soca-valley.com / Domen Rudolf)
Slap Virje v Dolini Soče (Foto: soca-valley.com / Domen Rudolf)

Slap Virje napaja potok Glijun, eden izmed redkih kraških izvirov, ki nikoli ne presahne. Tako ustvarja 20 metrov širok in 12 metrov visok pramenast slap, pod katerim nastaja očarljiv tolmun zelenih odtenkov, ujet med bujno rastje in z mahom poraščene skale. Izvirska voda potoka Glijun, ki privre na plano med številnimi kamni ledeniškega gradiva, doseže največ 7 stopinj Celzija, zato je voda v tolmunu pod slapom ledeno mrzla, kopanje pa NI dovoljeno (kljub temu da je kulisa izjemno vabljiva). Slap je namreč izjemen biser narave, zato njegovo lepoto ohranjajmo tudi za zanamce!
Več informacij: soca-valley.com

Jezero Kreda v Mojstrani

Kreda je manjše umetno jezero pastelno zelene barve v dolini reke Radovne. Ime je dobilo po kredi, ki so jo tam kopali do leta 1985. Domačini verjamejo, da je mazanje s kredo, ki se še nahaja v vodi, zdravilno. Poleti se je mogoče v njem kopati, pozimi, ko zamrzne, pa je se lahko po njem drsate. Blizu jezera so tudi parkirišča, le senčke je v poletnih dneh nekoliko manj, zato priporočamo, da ne pozabite na senčnike.
Več informacij: mojstrana.com

Spust po najdaljšem ziplinu v Sloveniji in Evropi – Olimpline

Olimpline (Foto: FB Občina Črna na Koroškem)
Olimpline (Foto: FB Občina Črna na Koroškem)

To soboto, 4. julija, se še uradno v središču Črne na Koroškem odpira jeklenica Olimpline. Ta bo potekala z Navrškega vrha nad Črno navzdol proti črnjanskemu smučišču, pristajalna ploščad pa bo v bližini kmetije Kogelnik. Jeklenica bo dolga 1.260 metrov, najvišje nad tlemi boste 206 metrov. Do izhodiščne točke adrenalinskega spusta se boste lahko pripeljali, v Črni pa bodo najbolj spodbujali pohodništvo in kolesarjenje. Če se boste odločili za pohod do jeklenice, boste rabili nekje 40 minut, podobno, če boste do ziplina dostopali z druge točke, Koče na Pikovem.
Več informacij: visit-crna.si

Slap Kozjak nad Sočo

Slap Kozjak nad Sočo (Foto: soca-valley.com / Jošt Gantar)
Slap Kozjak nad Sočo (Foto: soca-valley.com / Jošt Gantar)

Potok Kozjak teče skozi več korit in pada v šestih slapovih, od katerih sta le dva dostopna za obiskovalce: poleg Velikega Kozjaka, visokega 15 metrov (slap Kozjak), še nekoliko nižji, 8 metrov visok slap Mali Kozjak. Do slapu Kozjak, ki je tudi ena izmed turističnih zanimivosti na Kobariški zgodovinski poti, vodi urejena sprehajalna pot, ki jo mestoma dopolnjujejo leseni mostički in končna terasa, iz katere se odstira mističen pogled proti skalnem amfiteatru z zelenim tolmunom in belim pramenom vode.
Več informacij: soca-valley.com

Planina pri Jezeru

Planina pri Jezeru je izvrstna izletniška točka tako za družine, ko tudi za tiste, ki ne spadate med vešče ali redne pohodnike. Od parkirišča do te čudovite planjave z jezerom vas čaka približno ura hoje po ne preveč strmi in večinoma gozni poti, ki je dobro označena. Ko prispete na cilj, vas čaka ta lepota – planjava, jezero, obdano s temnozelenimi smrekovimi gozdovi, nekaj pastriskih kočic, ki jih lahko najamete, in pa tudi večja koča, kjer se lahko okrepčate ali prespite. Ob jezeru se lahko umirite, v njem tudi osvežite (poleti ima lahko tudi 24 stopinj Celzija) in se po želji še posončite. Če imate energijo, voljo in željo, se lahko podate na sprehod okoli jezera, lahko pa od tukaj pot nadaljujete tudi po različnih pohodniških poteh, če želite vse do Doline Sedmerih jezer.

Solčavska panoramska cesta

Solčavska panoramska cesta (Foto: solcavska-panoramska-cesta.si)
Solčavska panoramska cesta (Foto: solcavska-panoramska-cesta.si)

Solčavska panoramska cesta vodi skozi bisere naravne in kulturne dediščine Solčavskega z dih jemajočimi razgledi na vrtoglave vrščace in čudovite doline. Ob poti so visokogorske kmetije, na katerih se lahko ustavite in in uživate v lokalnih dobrotah. Na Solčavsko panoramsko cesto v skupni dožini 37 kilometrov se lahko podate z avtomobilom, motorjem, kolesom ali pa jo prehodite peš.
Več informacij: solcavska-panoramska-cesta.si

Klevevž, kamniti bazen s termalno vodo

Klevevž se nahaja blizu kraja Šmarješke Toplice. Ta čudovit kotiček, ki ga domačini imenujejo kar Klevevška toplica, je pravzaprav kamniti bazen s hipotermalnim izvirom čiste vode, kjer je voda tudi pozimi segreta vsaj na 21 stopinj Celzija. V bližini so še grajski park z mlinom, drugi termalni izviri in kraške jame (žal še niso turistično urejene), ki se nahajajo pod nekdanjim gradom Klevevž, od katerega je danes ohranjenega le še nekaj grajskega zidu.

Reško jezero, Kočevska Reka

Ko so v 70. letih prejšnjega stoletja zajezili ponikalnico Reški potok pod Kočevsko Reko, je nastalo dobrih 20 hektarjev veliko Reško jezero, ki je naravni biser Kočevske Reke in regije. Predstavlja neprecenljiv habitat, ki nudi življenjsko okolje številnim ribjim vrstam in mnogim vrstam ptic. Gozdni rezervat daje zavetje gozdnim živalim in zverem. Spodnji del jezera je namenjen ribolovu in ostalim vrstam rekreacije, zgornji del pa je izločen kot gojitveno področje za ribe in gnezdenje ptic. Ob jezeru so tudi opazovalnice, ki ponujajo veličasten razgled na čudovito okolico Reškega jezera.  Okoli jezera je speljana tudi Orlova pot, ki z informacijskimi tablami in didaktičnimi pripomočki obiskovalcem ponuja vpogled v številne zanimivosti iz življenja orla belorepca, ki gnezdi v okolici jezera.
Več informacij: kocevsko.com

Otliško okno v Vipavski dolini

Otliško okno (Foto: vipavskadolina.si / Marijan Močivnik)
Otliško okno (Foto: vipavskadolina.si / Marijan Močivnik)

Pohodniška pot vas pelje od športnega parka Pale v Ajdovščini, mimo kraškega izvira Hublja nad Ajdovščino, do naravne znamenitosti Otliškega okna, ki ponuja izjemen razgled na Vipavsko dolino, Kras in Jadransko morje. Dobro označena pot, speljana po nezahtevnem terenu, je primerna tudi za družinski izlet.
Več informacij: vipavskadolina.si

Šunikov vodni gaj v dolini Lepena

Šunikov vodni gaj (Foto: soca-valley.com / Monica Silva)
Šunikov vodni gaj (Foto: soca-valley.com / Monica Silva)

Čarobni slapovi, ki jih ustvarjata potoka Lepenjica in Šunik, so najbolj vodnati spomladi, poleti, ko padajo nekoliko bolj ležerno, pa ustvarjajo kristalno čiste tolmune. Energijsko bogato območje Šunikovega vodnega gaja pa naj bi po mnenju nekaterih blagodejno vplivalo tudi na naše zdravje in počutje ter celo blažilo različna bolezenska stanja. Če so vam ljubši daljši sprehodi, se lahko podate na na 3 kilometre dolgo krožno pot, ki ima izhodišče v bližini kampa Klin. Krajša pot se začne po cesti še naprej, pri tabli za Šunikov vodni gaj.
Več informacijsoca-valley.com

Korita Mostnice in dolina Voje

Alpska reka Mostnica, ki se vije skozi slikovito dolino Voje vse do Stare Fužine, ponuja s svojimi koriti in slapovi prečudovit pogled na ustvarjalnost narave. Peš pot gre ob obeh straneh korit, tako da lahko vedno napravite krožno pot, za ogled korit reke Mostnice (od Hudičevega mostu do izhoda blizu planinske koče Voje) pa je treba od aprila do oktobra plačati pristojbino. Ob vlažnem vremenu je potrebna še dodatna previdnost, individualni sprehodi skozi korita Mostnice pa se v zasneženih mesecih odsvetujejo.
Več informacij: bohinj.si

Škocjanski zatok v Kopru

Škocjanski zatok (Foto: naravniparkislovenije.si)
Škocjanski zatok (Foto: naravniparkislovenije.si)

Naravni rezervat Škocjanski zatok je zadnja priča otoške preteklosti Kopra. Naše največje polslano mokrišče je oaza miru, obiskovalci pa imate tukaj možnosti rekreacije in sprostitve v naravi ter opazovanja živalskih in rastlinskih vrst. Opremljen je s posebno infrasktrukturo za opazovanje narave, ki je prilagojena tudi ljudem s posebnimi potrebami.
Več informacij: skocjanski-zatok.org

Izvir reke Krupe v Semiču

Izvir reke Krupe v Semiču (Foto: semic.si / Boris Krstinić)
Izvir reke Krupe v Semiču (Foto: semic.si / Boris Krstinić)

Reka Krupa izvira izpod 30 metrov visoke skale, leta 1997 je bila razglašena za naravni spomenik. Izvir, ki je morda tudi najlepši v Beli krajini, in okolica reke Krupe, predstavljata izjemno naravno in kulturno dediščino semiške občine in Bele krajine. Njeno podzemlje je življenjski prostor v Sloveniji edino tu živeče jamske školjke Kuščarejeve kongerije in človeške ribice. Skupaj z okoliškim gozdom, kratkim pomolom na vodi in zapuščeno hišo na bregu spada izvir reke Krupe med ene izmed najbolj pravljičnih krajev v Sloveniji.
Več informacij: semic.si

Kope

Kope (Foto: kope.si)
Kope (Foto: kope.si)

Znano smučarsko središče Kope leži tik nad Slovenj Gradcom, v najzahodnejšem in najvišjem delu Pohorja. In čeprav nas večina Kope povezuje prav z zimskimi aktivnostmi, je tudi poleti tukaj precej živahno. Sredi pohorskega gozda se na primer nahaja Bike park Kope. Prav tako vam so vam na voljo vodene kolesarske ture z električnimi gorskimi kolesi. Obiščete lahko energetske točke, ki se nahajo na vrhu Pungarta. Prav tako vam omogočajo različna pustolovska doživetja na višinskih, nižinskih, pustolovskih in športnih postajah. Za najmlajše bo poskrbljeno v večjem igralnem parku na prostem, v mini živalskem vrtu ali pa na mini trailu, kjer se lahko urijo v vožnji s poganjalčki in kolesi. In ko ste že tam, nikar ne spreglejte čudovitega Petelinjega jezera. Poleti je jezero priljubljena točka med vsemi tistimi, ki iščejo malo mira in pobegnejo iz mestnega vrveža ter uživajo na lesenih ležalnikih ob jezeru.
Več informacij: kope.si

Planšarsko jezero – jezero v obliki srčka

View this post on Instagram

Upper Savinja Valley is an idyllic destination with an incredible nature. Here are 5 ideas in the valley and its surroundings for your next visit:⁣ ⁣ 1️⃣The lake Planšarsko jezero in Jezersko (on the photo)⁣ 2️⃣Mozirski Gaj Gardens – filled with beautiful flower beds, ethnological showpieces and inventive exhibitions⁣ 3️⃣Rinka Waterfall – a majestic 90m waterfall at the top of Logar Valley⁣ 4️⃣The Gornji Grad Cathedral – the largest and architecturally most significant Baroque building in Slovenia⁣ 5️⃣Snow Cave – the highest located and oldest tourist cave in Slovenia, dating back to 10-12 million years⁣ ⁣ For even more ideas on how to spend your time in Upper Savinja Valley, follow the link in bio!⁣ ⁣ Thank you @rocket.lanser for this lovely photo of #plansarskojezero. Show us your way of exploring Slovenia by tagging your posts with #ifeelsLOVEnia and #myway.⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ #slovenia #slowenien #slovenie #savinjska #visitsavinjska #beautifuldestinations #earthpix #earthfocus #travel #ourplanetdaily #wanderlust #awesomeearth #discoverearth #passionpassport #artofvisuals #roamtheplanet #visualsoflife #nakedplanet #optoutside #earthofficial #europa #ig_europa #living_europe #viagem #photosofeurope #takemethere #viajar

A post shared by Feel Slovenia (@feelslovenia) on

Jezerce, ki ima obliko srca (iz ptičje perspektive), so zajezili domačini v spomin na veliko ledeniško jezero, po katerem je kraj dobil ime. Prav gotovo je najbolj privlačna točka na Jezerskem in nekakšen njegov simbol. Sprehodi do Planšarskega jezera iz različnih smeri so najbolj priljubljeni med domačini in turisti, gostišče ob njem pa vam nudi dobro domačo hrano.
Več informacij: jezersko.info

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Pobegnite s Tobiasom v praznično Nemčijo in osvojite privlačne nagrade