fbpx

10 neverjetnih mitov, v katere smo verjeli prav vsi kot otroci

Se še spomnite tistih stavkov, ki so vam ostali v mislih, ko ste želeli nekaj narediti, pa so vam starši povedali, da tega ne smete, ker vam bo slabo ali, da morate jesti špinačo, če želite biti močni in zdravi. In verjeli ste jim, saj je šlo za splošno znana dejstva in mite, ki so še danes v rabi.

Z majhnimi lažmi, v katere so še sami marsikdaj verjeli, so nam starši posredovali določena pravila obnašanja in ravnanja. Za marsikatero pravilo nikoli nismo dobili razlage, a smo jim slepo verjeli, saj so prišla iz ust naših staršev, pa tudi drugi so govorili o njih.

Se še spomnite mitov iz otroštva? Ste jim verjeli? Smo, kajne!?

Še danes obstaja nekaj laži, v katere na skrivaj še vedno verjamemo. Poglejmo si jih nekaj.

1. Nikoli ne pogoltni žvečilnega gumija, saj ostane v želodcu pet do sedem let.
Ne drži. Večina žvečilnih gumijev ni prebavljiva, kar pomeni, da skozi prebavni sistem potujejo dva do štiri dni. In res smo opazovali, polni strahu in smeha, kdaj bo kakšen pripotoval ven.

2. Počakaj eno uro po jedi, preden zaplavaš, drugače te bo bolel trebuh.
Ne bo držalo. Normalen obrok hrane, zaužit pred plavanjem, ne bo povzročil bolečine v trebuhu. Ob prenajedanju pa se lahko počutite utrujeni, zato se je bolje izogibati daljšemu plavanju.

3. Jej špinačo, da boš močan, kakor Popaj.
Ta mit je pol resničen, odvisno od tega, kako močan verjamete, da je Popaj. Špinača vsebuje veliko železa, niacina in cinka, pa tudi beljakovin, vlaknin, vitaminov A, C, E in K, kalcija, magnezija in folatov, ki so dobri za naše zdravje. Vendar nam žal ne dajo nadčloveške moči.

Pridno jej špinačo, da boš močan kakor Popaj. Foto: Clker / Pixabay

4. Če boš sedel preblizu televizorja, boš oslepel.
Laž. Televizorji in druge električne naprave oddajajo tako nizko raven sevanja, da nimajo majhnega vpliva na telo.

5. Če greš ven z mokrimi lasmi, ko je hladno, se boš prehladil.
Ne bo držalo. Prehlad povzročajo virusi, ki jih ne morete dobiti, če ste zunaj na mrazu. Lahko, da boste dobili izcedek iz nosu, in vas bo zeblo ter boste utrujeni, a ne zaradi virusa. Telo se odziva na mraz na podoben način, kakor na viruse.

6. Če boš bral v temi, boš slabše videl.
Če ste radi brali, ste si večkrat želeli ostati pokonci še dolgo potem, ko so starši ugasnili luči, da bi prebirali knjigo ali strip z baterijsko svetilko. Vendar zaradi tega ni bil v nevarnosti vaš vid. Lahko ste pa zaradi obremenjenih in utrujenih oči, dobili glavobol.

7. Če se boš lagal, ti bo zrasel nos.
Najprej ste prestrašeno čakali, kdaj vam bo zrastel nos, kajne? Ste se večkrat prijeli za nos, drži? A kaj hitro ste ugotovili, da nos po laži ni zrasel, kakor pripoveduje zgodba o Ostržku.

8. Če se polulaš v bazen, bo voda postala rdeča.
Starši, ki želijo odvrniti otroke od lulanja v bazenih, pogosto ponavljajo to laž, da je v vodo dodana posebna kemikalija, ki postane rdeča ali modra ali vijolična itd., ko zazna urin. Prestrašeno smo opazovali, kdaj se bo morda za nami, pojavila tista izdajalska barva.

“Pazi štorklja, da ne izpustiš dojenčka,” smo ji kričali v nebo. Foto: Pixabay

9. Štorklja prinese dojenčka.
Zgodba s štorkljo, ki otroka pusti na pragu ali ga spusti skozi dimnik, obstaja že več tisoč let. Starši ponavadi ne vedo, kako naj majhnim otrokom razložijo, kako pridejo dojenčki na svet, in ta zgodba je idealna rešitev.

10. Dedek Mraz ve, ali si bil poreden ali priden.
Decembrski čarobni možje so le eden izmed mnogih mitov, ki jih starši ohranjajo, da bi otroke spodbudili k lepemu vedenju. Smo bili zelo pridni tisti mesec, kajne?

Jaz še vedno verjamem v katerega od njih, pa vi?

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!