10 načinov, kako privarčevati pri hrani: triki, ki spremenijo življenje!

Če boste v svojo nakupovalno rutino vpeljali teh 10 načinov, boste uspeli prihraniti denar. Denarnica, pa tudi okolje vam bosta hvaležna. Kako se torej lotili pametnega nakupovanja?

Prav je, da se crkljate s hrano, ki jo imate radi, vendar je smotrno, da razmislite o pametnem nakupovanju, s katerim boste uspeli prihraniti denar pri hrani.

Z majhnimi spremembami in pametnimi taktikami lahko zapravite manj denarja. In kar je najbolj pomembno – ne bo vam treba umakniti najljubših živil z nakupovalnega seznama. To je 10 načinov, kako prihraniti denar pri hrani!

Kaj narediti, preden se odpravite od doma?

1. Preden se odpravite v trgovino, je smotrno, da preverite, katere stvari so pošle – odprite predale, kjer hranite živila, in med ustvarjanjem seznama razmišljajte o tem, katere recepte boste iz teh živil pripravljali v prihodnjem tednu ali mesecu. Vse tisto, kar vam manjka, dodajte na nakupovalni seznam.

2. Potem, ko ste si zapisali, katera živila vam manjkajo, si morda naložite aplikacije trgovin, v katerih nakupujete, ali si ogledate njihove reklamne letake – tam dobro preglejte, ali je kakšno živilo, ki ga sicer potrebujete, v akciji. Naredite manjšo zalogo teh živil, ker vam jih potem ne bo treba kupovati naslednji teden ali mesec.

Preverite, katere stvari so vam pošle.
Preverite, katere stvari so vam pošle.

3. V nekaterih trgovinah lahko koristite kupone ali kartice ugodnosti. Izkoristite jih! Če veste, da boste ta teden ali mesec kupili dražjo stvar, lahko njeno ceno znižate z uporabo kupona. Vedno priložite tudi kartico ugodnosti, na kateri se seštevajo vrednosti popustov, ki ste jih prejeli pri nakupu določenih živil – pri računu se kasneje odbije nabrana vrednost in je račun nekoliko nižji.

4. Ne pozabite, da je najslabša stvar, ki jo lahko naredite, ko se odpravljate v trgovino ta, da ste lačni. Takrat boste kupili več, kot resnično potrebujete. Najejte se, zato da boste lahko med nakupovanjem sprejemali pametne odločitve in se držali načrta.

Izkoristite kupone in kartice ugodnosti.
Izkoristite kupone in kartice ugodnosti.

Kaj upoštevati med nakupovanjem?

1. Takoj se lotite nakupovanja po seznamu, ki ste ga sestavili doma. Izberite le živila, ki jih nujno potebujete. Če ste si zastavili tudi vrednost, ki jo imate namen zapraviti v trgovini, je potem dobra ideja tudi, da med nakupovanjem uporabljate  kalkulator na telefonu.

2. Potem, ko ste naredili en krog po celotni trgovini in kupili živila, ki jih nujno potrebujete, in veste, kolikšen je trenutni znesek, lahko zdaj naredite še en krog in izberete nekaj stvari, ki bi jih morda radi poskusili prvič ali se z njimi pocrkljali. Postavite si vrednost, ki lahko presega trenutno vrednost računa, sicer boste zapravili več, kot ste pričakovali.

3. Ne dovolite si, da vas zmotijo prigrizki na blagajni ali prodajalka/-ec, ki vam mimogrede omeni, da je ravno danes neko živilo v akciji. Če ga ne uporabljate, ga ne potrebujete.

Ko pridete v trgovino, se takoj lotite nakupovanja po seznamu.
Ko pridete v trgovino, se takoj lotite nakupovanja po seznamu.

Kaj lahko naredimo po prihodu iz trgovine?

1. Živila, ki ste jih kupili, se morate naučiti pravilno shranjevati, ker boste tako podaljšali njihov rok trajanja. Oglejte si navodila na živilu, in sicer kako ga pravilno shranjevati. Pomembno je tudi, da se naučite o rokih trajanja, da ne boste metali stran hrane, ki je sicer užitna.

2. Če ste kupili sadje ali zelenjavo, ki je pred iztekom roka, ga očistite, razrežite, spakirajte v posode in zamrznite. Prav vam bodo prišli pri pripravi jedi, ne boste jih zavrgli, ohranili pa naj bi vse vitamine in minerale, ki jih potrebuje vaše telo.

3. Najdite nove recepte, ki jih lahko pripravite iz sestavin, ki ste jih kupili. Tako boste vnesli raznolikost v svojo prehranjevalno rutino in se izognili temu, da bi vam hrana, ki jo že iz tedna v teden pripravljate iz istih sestavin, zagabila. Uprli se boste tudi skušnjavi, da bi jedli zunaj.

Pripravljate doma hrano in odkrivajte nove recepte!
Pripravljate doma hrano in odkrivajte nove recepte!

Drugi načini, kako prihraniti denar pri hrani:

  • Pripravljate hrano doma in jo nosite s seboj v šolo ali službo, ker boste bolj zdravo jedli in več prihranili.
  • Znamka ni garancija za kakovost, zato ni nič narobe s tem, da kupite živilo znamke, za katero nikoli niste slišali. Ponavadi je cenejše, pogostokrat tudi kakovostnejše.
  • Ne mečite stran ostankov hrane, temveč jih shranite in razmislite o tem, kako jih lahko vključite v neko drugo jed.
  • Kupite kakovosten hladilnik in zmrzovalnik, ki bo prispeval k podaljševanju roka uporabe živil.
  • Kupite kakovostne posode za shranjevanje živili in prenašanje hrane.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!