fbpx

10 najboljših filmov Seana Conneryja: poklon filmski legendi

Pokojni igralec Sean Connery je igral v številnih gledljivih filmih, katerih pa je najboljših 10, v katerih je škotski igralec, ki je preminil v 90. letu starosti, zares blestel?

Sean Connery nam bo v spominu za vedno ostal kot Bond, James Bond, in skoraj nemogoče je, da teh besed ne bi poskušali izgovoriti z globokim škotskim baritonom. A čeprav je nekdanji reševalec, bodybuilder in tekmovalec na Mr. Universe pomagal spremeniti agenta 007 v ikono filmskega platna, je bil veliko več kot le človek, ki je Bondu dal svoje prvo dovoljenje za ubijanje. Preden se je Sean Connery pri svojih 90. letih poslovil s tega sveta, je sodeloval z režiserji, kot sta Alfred Hitchcock in Brian De Palma, osvojil je oskarja in bafte, igral je tako vojake, kot roparje in kralje. Postal je dejanski veleposlanik za svojo matično državo Škotsko in sprejel svoj močan, pogosto imitiran naglas, ne glede na to, koga je igral. Bil je vsestranski igralec in filmska zvezda, umetnik, ki je vlogam vlil določeno vrsto žareče, neizprosne persone, ki jo bil lahko označili le kot “conneryjevsko”.

Tukaj je 10 filmov Seana Conneryja, s katerimi se poklanjamo njegovemu igralskemu razponu, njegovi prezenci na zaslonih in njegovi sposobnosti, da naredi vsak lik, velik ali majhen, večji od življenja!

Goldfinger (1964)

Klasičen Bond ne more biti bolj klasičen kot pa v Goldfingerju, kjer je Connery supervohuna zaigral tretjič. Goldfinger ima vse, kar potrebuje takšen film – od hudobca Gerta Fobeja do uvodne skladbe Shirley Bassey in pa seveda najbolj kul in najsmrtonosnejšega uslužbenca Njenega Visočanstva!

Zardoz (1974)

Leta 1974 nihče ni pričakoval znanstvenofantastične ekstravagance, v kateri je Connery zaigral kot morilec, ki deluje po ukazu velikanske plavajoče kamnite glave. In le redkokdo je bil takrat sposoben ceniti film režiserja Johna Boormana, ki se je sicer v filmske anale vpisal s klasiko Odrešitev (Deliverance, 1972). A Zardoza preprosto morate videti – že samo zato, da boste verjeli, da obstaja!

Mož, ki je želel postati kralj (The Man Who Would Be King, 1975)

V tej epski pripovedi, ki temelji na noveli Rudyarda Kiplinga, sta Sean Connery in Michael Caine pustolovca, ki prevzameta oddaljeno provinco Kafiristan.

Razbojniki za vse čase (Time Bandits, 1981)

Connery, sicer oboževalec komične zasedbe Monty Python Flying Circus Terryja Gilliama, je v Gilliamovem čudovitem nizkoproračunskem fantazijskem filmu prevzel vlogo kralja Agamemnona. Gilliman in Michael Palin sta v originalnem scenariju Agamemnona opisala kot »točno takšen, kot je Sean Connery oziroma igralec enake, a cenejše veličine«.

Ime rože (The Name of the Rose, 1982)

V adaptaciji romana Umberta Eca je Sean Connery zaigral frančiškana (Christian Slater pa kot njegov mladi pomočnik), ki mora ugotoviti, kdo v samostanu je morilec.

Highlander (1986)

Čeprav Connery ravno ne prepriča kot lik z egiptovskim poreklom (prav tako ne Christopher Lambert kot škotski plemič), je v tej zgodbi režiserja Russella Mulcahyja o bojih nesmrtnikov z meči izjemno zabaven.

Nedotakljivi (The Untouchables, 1987)

V zločinski drami Briana De Palme, ki se dogaja v času prohibicije v ZDA, sta poleg Connerya zaigrala še Kevin Costner kot Eliot Ness in Robert de Niro kot Al Capone. A prav Connery je za upodobitev irskega policista Jima Malonea domov odnesel oskarja!

Lov na Rdeči oktober (The Hunt for Red October, 1990)

Po romanu Toma Clancyja posneti Lov na Rdeči oktober režiserja Johna McTiernana (Umri pokončno, Predator) je bil ena največjih filmskih uspešnic leta 1990. Connery je povsem prepričljiv kot sovjetski poveljnik podmornice, ki poskuša prebegniti na ameriško stran.

Alcatraz (The Rock, 1996)

Prijetno zabaven akcijski film Micahela Baya združi strokovnjaka za kemično orožje, Nicolasa Cagea, s Conneryjevim vojaškim veteranom v zaporu. Ali lahko preprečita, da bi di Harris iz Alcatraza uničil San Francisco?

Forresterjevo razkritje (Finding Forrester, 2000)

Sean Connery igra starešega osamljenega pisatelja, ki pomaga mlademu afroameriškemu pisatelju (Rob Brown) poiskati svoj potencial. Connery liku doda nekaj dodatnih plasti in nekaj prepotrebne osornosti in odločnosti.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!