fbpx

10 najboljših mladinskih knjig: knjige, ki jih berejo mladi v digitalni dobi

Foto: Cottonbro / Pexels
Oglasno sporočiloZatožba Morfem

Če s(m)o se mladi pred leti zabavali ob detektivskih zgodbah Pet prijateljev in ob čarovniških dogodivščinah Harryja Potterja, danes mlade navdušujeta Percy Jackson in Kostja Veselko.

Najboljši romani za mlade:

Percy Jackson in olimpijci – serija I.

Percy Jackson je knjižni in filmski junak. Knjigo je napisal znani pisatelj Rick Riordan, nato pa je bil po knjigi posnet še film. Knjige govorijo o Percyju Jacksonu in njegovih nalogah, ki mu jih dodelijo v Taboru Polkrvnih, ter o grški mitologiji, povezani z današnjim modernim svetom. Oboževalci knjig o Percyju Jacksonu, se imenujejo Demigods (polkrvni).
V prvi knjigi, Tat Strele, kralj bogov Zevs, obtoži Percyja, da je ukradel najmočnejše orožje, strelo (ker je Pozejdonov sin). Percyju nato pomagata prijatelja Grover Underwood in Annabeth Chase pri iskanju strele in njenega tatu. V drugi knjigi Morje Pošasti nekdo zastrupi Thalijino drevo in Percy se odpravi na nevarno popotovanje po morju pošasti, ki se danes nahaja v Bermudskem trikotniku. Na odpravo odide, da bi našel zlato runo, ki bi pozdravilo Thalijino drevo in da bi našel prijatelja Groverja, ki je že nekaj časa v smrtni nevarnosti. V tretji knjigi Prekletstvo Titanov, je Annabeth ugrabljena in je prisiljena nositi težo neba namesto titana Atlasa. Prav tako je titan ukradel Artemido, boginjo lova. Percy mora zdaj s pomočjo prijateljev rešiti Artemido in Annabeth v nemogoče kratkem času. V četrtem delu Bitka v labirintu odidejo Percy, Annabeth, Grover in Percyjev polbrat kiklop Tyson v Dedalov labirint, kjer poskušajo preprečiti Kronosu vdor v tabor. Vse skupaj se zaplete, ko ugotovijo, da morajo za varnejšo pot po labirintu uporabiti nekaj prav posebnega… V zadnjem delu, Poslednji olimpijec, je napovedano, da bo Kronos napadel Olimp. Bogovi se bojujejo s Kronosovo vabo, Tifonom, Olimp pa ščitijo le taborniki iz Tabora polkrvnih ter majhna skupina Artemidinih lovk.

Percy Jackson in junaki Olimpa – serija II.

Kdor je že prebral prvo zbirko zgodb o Percyju, je gotovo že težko čakal na njegove nove dogodivščine. V novi seriji knjig bo s prijatelji iz rimskega tabora poskušal preprečiti, da bi se prebudila mati Zemlja, Gaja, ki želi uničiti olimpske bogove in našo civilizacijo. Preberite, kam je izginil Percy, spoznajte rimski tabor, v bitki s časom se z letečo ladjo odpravite v Sredozemlje in rešite Nica di Angela pred gigantoma, skozi Hadovo podzemlje, polno pošasti, se prebijte do vrat smrti in v zadnji bitki odkrijte, kdo je ves čas pomagal sovražniku. In kdo se bo žrtvoval, da nas Gaja vseh ne pogoltne v temo?

Kostja Veselko – serija

Detektiv Kostja Veselka po inteligenci, (samo)ironiji ter elegantni opravi s klobukom in dolgim dežnim plaščem spominja na detektive iz filmov noir. A od njih se tudi pomembno razlikuje – je okostnjak s čarobnimi močmi! Kostja po smrti strica, pisatelja grozljivk, »podeduje« brihtna, samotarska najstnica Stephanie. Kmalu postaneta nepremagljiv detektivski par, ki se nenehno zapleta v nabrušene dialoge ter med preganjanjem hudobcev iz magičnega dublinskega podzemlja drug drugemu rešujeta kožo.

Nekoč so bili čarobni – serija

Cressida Cowell, avtorica uspešnice Kako izuriti svojega zmaja, nas navdušuje z novo serijo, kjer se prepletajo magija in uroki! Želja in Xar se morata prebiti v skrite temnice vojščakovske utrdbe. Tam se prebuja nekaj, kar je spalo več sto let. Jima bo s skupnimi močmi uspelo premagati coprkralja in sestradano pošast črvošapo? Bo urok dovolj močan, da bo pregnal prekletstvo pragozda? Ali pa bodo coprniki vladali večno?

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!