fbpx

10 najdražjih avtomobilov na svetu

Lamborghini Veneno Roadster

Svet luksuznih in superšportnih avtomobilov se stalno spreminja, konkurenca pa je večja, kot je bila kadarkoli doslej.

Tokrat se ne bomo skoncentrirali na posamezne primerke, ki lahko resnično dosegajo astronomske cene, ali na uveljavljene starodobnike, ki so cenovno prav tako med avtomobilskimi čudesi. V pregled bomo vzeli tiste običajne in uveljavljene znamke, za katere smo že vsi slišali, in avtomobile, ki so izdelani v več kot samo treh primerkih. Pripnite si varnostni pas, od lepote se vam bodo namreč cedile sline, zaradi višine zneskov pa se vam bo še zavrtelo.

10. Koenigsegg Regera – 1,6 milijona evrov

Christian von Koenigsegg je morda eden od najbolj vizionarskih izdelovalcev avtomobilov na svetu. Vsaka izmed mojstrovin tega avtomobilskega proizvajalca predstavlja novo čudo in z vsakim novim avtomobilom, ki ga predstavijo, smo nad to znamko samo še bolj navdušeni. Regerin 5-litrski V8-motor ima kar 1100 konjskih moči. Pri njegovem inovativnem pogonu pa sodeluje tudi podjetje Rimac in tako si ni težko predstavljati, kaj vse ta avtomobil zmore.

9. Ferrari LaFerrari Aperta – 1,8 milijona evrov

Gre za odprto različica slavnega LaFerrarija, zadnjega izmed serij Ferrarijevih superšportnikov. Pravzaprav ni težko uganiti, da beseda Aperta dejansko pomeni odprto. Ker so odstranili streho, je bilo treba dodati še nekaj konstrukcijskih ojačitev in hkrati še malce spremeniti aerodinamiko. LaFerrari Aperta ima kljub vsemu 1000 konjskih moči, ki jih pridela 6,3-litrski V12-motor.

8. McLaren P1 GTR – 2,19 milijona evrov

V nasprotju z drugimi avtomobili P1 GTR ni ravno cestno zakonit, a je še vedno avtomobil. Narejen je bil v počastitev 20. obletnice zmage McLarna na dirki v Le Manu. Gre za posebno izvedbo McLarna P1, ki je še bolj strupena in divja in je namenjena zgolj dirkaškim užitkom na pisti. Premore krepkih 1000 konjskih moči, od 0 do 100 km/h potrebuje le 2,4 sekunde, končna hitrost pa se ustavi pri 360 km/h.

7. Bugatti Chiron – 2,2 milijona evrov

Bugatti Veyron je naredil to avtomobilsko znamko eno izmed najslavnejših na svetu. Njegov naslednik Chiron tako vstopa v velike čevlje in se mora izkazati še bolje kot njegov starejši brat. Prepričani smo, da to ne bo problem, saj ima Chiron že neverjetnih 1500 konjskih moči in elektronsko omejeno hitrost pri 420 km/h. Vse to doseže s pomočjo enega od najzanimivejših motorjev: 8-litrski V16, ki ima kar štiri turbine. Podatek o najvišji hitrosti, ki jo je zverina sposobna doseči, še čakamo, a v trenutku, ko izvemo ta podatek, ga boste dobili tudi vi.

6. Pagani Huayra BC – 2,36 milijona evrov

Huayra BC je najdražji avtomobil, ki je kadarkoli zapeljal iz Paganijeve tovarne. Ime nosi po strastnemu zbiratelju italijanskih vozil Bennyju Caioli, ki je bil med drugim tudi mentor in eden izmed najboljših prijateljev Horacia Paganija. Smisel za detajle pri tem avtomobilu še bolj prevlada kot pri ostalih Huayrah. Ogromen 6-litrski V12-motor z dvojno turbino ima 790 konjskih moči, za zamenjavo prestave pa potrebuje le 75 milisekund.

5. Ferrari Pininfarina Sergio – 2,53 milijona evrov

Sergia so izdelali v le 6 primerkih, prvotno pa je bil mišljen le kot koncept. Izdelan je bil v spomin na tragično preminulega sina ustanovitelja Pinifarine leta 2013. Čeprav naj bi bil to samo koncept, so vodilni pri Ferrariju prižgali zeleno luč za izdelavo šestih avtomobilov. Sergio je osnovan na Ferrariju 458 Spider, le da je od njega še bolj skrajen, saj nima niti vetrobranskega stekla, kaj šele stranskih stekel.

4. Aston Martin Valkyrie – 2,54 milijona evrov

Aston Martinov vrhunski izdelek že zdaj žanje veliko zanimanja, čeprav o njem še ni znanega veliko. Tudi končna cena še ni določena, iz precej zanesljivih virov pa smo izvedeli, da bo postavljena okoli treh milijonov ameriških dolarjev. Najhitrejši in najmočnejši Aston Martin vseh časov bo imel okoli 1000 konjskih moči, z njim pa se ne bi branil voziti niti mogočni bog groma Thor.

3. Lamborghini Veneno Roadster – 2,79 milijona evrov

Veneno je najdražji avtomobil, ki je kadarkoli prišel iz tovarne Lamborghini. Roadster je za kar 420.000 evrov dražji od kupejevske različice Venena. 6,5-litrski V12-motor ima 740 konjskih moči, a ima le 1490 kilogramov. Če kaj, potem je Veneno ena zelo hitra zadeva, da pa je skoraj v celoti narejena iz ogljikovih vlaken, verjetno ni treba posebej omenjati.

2. Lykan Hypersport – 2,87 milijona evrov

Verjetno za proizvajalca Lykan še nikoli niste slišali. A nič za to, gre namreč za prvega arabskega proizvajalca superšportnih avtomobilov, ki počasi osvaja trge sveta. Pod pokrovom se mu preganja 780 konjev, a bolj kot to je impresiven podatek, da njegove luči sestavlja 420 15-karatnih diamantov. Ja, prav ste prebrali, Lykanovi žarometi se dobesedno svetijo kot diamanti.

1. McLaren P1 LM – 3,12 milijona evrov

McLaren P1 je popolnost že sam po sebi, a vseeno so se našli avtomobilski navdušenci iz podjetja Lanzante Motorsports, ki so bili prepričani, da bi ga bilo mogoče še izboljšati. In to jim je tudi uspelo. Kako natančno, je ob vseh teh inženirskih izrazih težko vedeti, smo pa že skoraj prepričani, da brez uporabe čarovnije le ni šlo. P1 LM ima tako kar 1000 konjskih moči. Da motorju med delovanjem ni prevroče, je celoten prostor okoli motorja prevlečen z zlatom, kar pripomore k boljšemu odvajanju toplote in posledično tudi dvigu cene avtomobila.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.