10 najsrečnejših držav na svetu

Ko je generalna skupščina Združenih narodov razglasila 20. marec za mednarodni dan sreče, je pri tem upoštevala srečo in blaginjo kot univerzalni cilj in željo v življenju vseh ljudi po svetu. 20. marca mednarodni dan sreče praznujemo po celem svetu, letos že tretje leto. Poglejmo, katere destinacije si še zaslužijo laskavi naslov najsrečnejših držav.

Najsrečnejše države na svetu so v Svetovnem poročilu o sreči opisane kot države z višjo življenjsko dobo, višjim bruto domačim proizvodom na prebivalca, večjo socialno podporo, so bolj velikodušne, z več svobodne izbire odločanja in so manj koruptivne. Z analizo podatkov si prizadevajo k izboljšanju svetovnih socialnih, ekonomskih in okoljskih razmer za boljše in srečnejše življenje. Pa poglejmo, katerih 10 držav je najsrečnejših

10. Avstralija

Avstralija je ena od držav, kjer najdemo eno od sedmih naravnih čudes in na svetovnem seznamu UNESCO dediščine zaščiteno območje. Veliki koralni greben je destinacija, ki jo mora obiskati vsak popotnik, ko prvi obišče obljubljeno deželo. Greben pokriva območje, veliko 344.400 kilometrov in vključuje največji koralni greben na svetu. 600 kontinentalnih otokov, 3000 koralnih grebenov in okoli 150 obalnih mangrovih otokov je vključenih v to območje.

Še vedno lahko trdimo, da spadajo prebivalci Wollongonga med najsrečnejši narod v državi. Bypass območje je primerno za zmajarstvo in igranje golfa. Tempelj Nan Tien pomeni v kitajščini “raj na jugu” in slovi kot največji budistični tempelj na južni polobli. Poskusite preživeti dan ali vikend  v templju in morda boste domov odšli razsvetljeni in srečnejši.

Veliki koralni greben je eno od sedmih naravnih čudes sveta. Foto:  Edition Cnn
Veliki koralni greben je eno od sedmih naravnih čudes sveta. Foto: Edition Cnn

9. Islandija

Nihče ne obišče Islandije, ne da bi zaplaval ali se namočil v najbolj znani laguni Blue Lagoon. Avtobus včasih potnikom ponudi prevoz tja na njihovi poti do ali iz letališča. Svoje telo pa lahko namakate v enem od naravnih ogrevanih bazenov.

Če ste za avanturo, se podajte do nacionalnega parka Snæfellsjökull in občudujte lepoto ledenika na vrhu še vedno delujočega vulkana (čeprav je zadnjič izbruhnil leta pred 1.900 leti). Opazili boste Snæfellsjökull (Snæfell Glacier), Saxhóll, krater vulkana Saxhóll, Lóndrangar, masivne lava formacije in skriti slap Rauðfeldargjá.

Najbolj znan spa na Islandiji je Blue Lagoon. Foto: Goista
Najbolj znan spa na Islandiji je Blue Lagoon. Foto: Goista

8. Avstrija

Glasba na dunajskem Musikvereinu ( Musikvereinova znamnita zlata dvorana) je pravo veselje za ušesa in Sacher torta v kavarni Café Sacher  je glasba tudi za naše brbončice.

Če želite pobegniti iz dunajskega vrveža, se podprite s slastnim obrokom v restavraciji Pogusch Country Inn, sestrski restavraciji znamenitega Steirerecka na Dunaju. Za več zabave si rezervirajte sobo v gostilni in se med vikendom sprostite na deželi Avstrije.

Osma najsrečnejša država se lahko pohvali z glasbeno tradicijo. Foto:  Edition Cnn
Osma najsrečnejša država se lahko pohvali z glasbeno tradicijo. Foto: Edition Cnn

7. Finska

Če se mudite na Finskem, morate videti “Severni sij” in vasico Santa Claus Village, ki odprta skozi vse leto. Bi si želeli, da bi bilo potovanje na Finsko nekaj posebnega? Kaj pravite na spanje v steklenem igluju v Kakslauttanen-u? Uživajte v severnem siju in zvezdnatem nebu v igluju za dva.

Če vam je ljubše majhno obmorsko mestece, obiščite Hanko, kjer so kolesarjenje, surfanje, in potapljajanje mogoči predvsem v toplejših mesecih.

Božiček je doma v vasi Santa Claus. Foto:  Edition Cnn
Božiček je doma v vasi Santa Claus. Foto: Edition Cnn

6. Kanada

Zaščita narodnega parka Banff  (Banff National Park) je za Kanado dobra in pametna odločitev, vsekakor vredna vašega časa in spoznavanja narave v parku. Oglejte si Skoki Lodge, da bi odkrli prvo komercialno smučarsko kočo zgrajeno v Kanadi.

Če si zaželite shojenih poti, razmislite o raziskovanju “otoka ljudi” Haida Gwaii, nekdaj znanemu po kraljici otoka Queen Charlotte Islands. Samo dve uri letenja z avionom iz Vancouvra najdemo nešteto aktivnosti na prostem in raziskujemo zgodovino in kulturo enega prvih narodov v Kanadi.

Šesta najsrečnejša država na svetu je Kanada. Foto:  Edition Cnn
Šesta najsrečnejša država na svetu je Kanada. Foto: Edition Cnn

5. Švedska

Stockholmski Gamla Stan je eden največjih in najbolje ohranjenih srednjeveških mestnih središč v Evropi in ena zanimivejših atrakcij v mestu.  Po raziskovanju stockholmske srednjeveške preteklosti se sprehodite skozi mestni park  Royal National City Park, prvi svetovni mestni narodni park. Za bolj umirjeno iskanje sreče na Švedskem si rezervirajte veslanje skozi zahodni del države. Nacionalni park Kosterhavet Marine National Park na Bohuslänski obali je idealena točka za raziskovanje. Tako je park lahko dosegljiv iz številnih mest vzdolž obale.

Ne glede na to, kje ste, bodite pozorni da si vzamete “fiko”, čas za kavo z novimi švedskimi prijatelji (fika ni nekaj, kar bi švedi počeli sami). Če ne pijete kave, lahko naročite kar koli drugega. Gre za sproščujoč trenutek v družbi.

Srednjeveška arhitektura stockholmskega zgodovinskega centra mesta. Foto:  Edition Cnn
Srednjeveška arhitektura stockholmskega zgodovinskega centra mesta. Foto: Edition Cnn

4. Nizozemska

Tulipani so prava ikona med cvetlicami na Nizozemskem. Pravkar v racvetu jih lahko občudujemo v parku Keukenhof gardens, ki je svoja vrata odprl 20. marca, s koledarsko pomladjo. Obiskovalci iz cele Evrope se lahko podajo na oglede različnih vrst tulipanov in ostalih cvetlic. Bodite pozorni, da vrt obiščete v času odprtja, torej do 18.maja.

Za večjo aktivnost kot samo pogled na tulipane, je tura s kolesi skozi holandsko področje cvetočih cvetlic odlična izbira. Aktivnejši popotniki lahko kolesarijo na turi Ijsselmeer, ki se vije skozi državo. V osmih dneh prekolesarite okrog 400 kilometrov. Če si ne želite teden dni le kolesariti, vam ponujajo krajši izlet ali si turo organizirate sami.

Nizozemski raj na zemlji je park Keukenhorf. Foto:  Edition Cnn
Nizozemski raj na zemlji je park Keukenhorf. Foto: Edition Cnn

3. Švica

Švica je dežela gora in tisočerih jezer. Švicarsko mesto Zermatt z več kot 1.600 kilometri smučišč v regiji bo nedvomno razveselilo goreče navdušence smučanja ter resne planince in pohodnike, ki bodo uživali v znanem Matterhornu. Tudi med poletjem so smučišča dobrodošla nekaterim svetovno znanim smučarskim ekipam za treninge in vse tiste, ki uživajo v sproščenih počitnicah.

Za mirno švicarsko doživetje obiščite vas Appenzell, ki šteje 7.000 prebivalcev. Kraj brez avtomobilov je posebno doživetje, ki ponuja tudi idealne razmere za pohodništvo. Okopajte se v kopeli iz sirotke ali ugriznite v kos alpskega sira.

 Magičnost švicarskih gora v objemu alpske vasice Zermatt. Foto:  Epicski
Magičnost švicarskih gora v objemu alpske vasice Zermatt. Foto: Epicski

2. Norveška

Norveška, dežela vikingov. Večerja v norveškem glavnem mestu Oslo bo vsakemu gumanu na obraz pričarala nasmeh in veselje. Oslo praznuje spoštovanja vredno nagrado podeljenih šestih zvezdic med petimi restavracijami na Norveškem, ki jo podeljuje Michelin food guide. Ylajali in Faunasta sta prvič prejeli po eno zvezdico, medtem ko sta restavraciji Bagatelle in Statholdergaarden obdržali po eno zvezdico. Maeemo je obdržala dve zvezdici.

Za več naravnih doživetij na Norveškem se odpravite v nacionalni park Dovrefjell v gorski svet, kjer lahko opazite severnega jelena na gorskem območju, ki je ločnica med južno in centralno Norveško.

Druga najsrečnejša država je Norveška, z nacionalnim parkom Dovrefjell. Foto:  Edition Cnn
Druga najsrečnejša država je Norveška, z nacionalnim parkom Dovrefjell. Foto: Edition Cnn

1. Danska

Danska zaseda prvo mesto najsrečnejše države na svetu v letu 2013. Najsrejčnejša destinacija, ki jo morate obiskati, je prav gotovo Tivoli Gardens. Eden najstarejših zabaviščnih parkov za obiskovalce in turiste svoja vrata odpre 10. aprila. Če ste bolj naklonjeni glavnemu mestu Copenhagen, obiščite King’s Garden na gradu Rosenborg, popularno mesto za piknike, ki jih lokalni prebivalci izkoristijo med poletjem.

Najsrečnješa država na svetu je Danska. Obiščite Zabaviščni park Tivoli Gardens. Foto:  Edition Cnn
Najsrečnješa država na svetu je Danska. Obiščite Zabaviščni park Tivoli Gardens. Foto: Edition Cnn

Da bi ujeli danski duh “hygge,” ki v preprostem prevodu pomeni “danska domačnost,” prijetnost ali udobje vam priporočamo, da se lokalnim prebivalcem pridružite na večernem obedu kar pri njih doma. Organizacija Dine with the Danes poveže turiste na danskem z danskimi družinami in tradicionalnimi jedmi, ki jih domačini pripravijo za večerjo. Tako je večerni obed ob soju sveč skoraj obvezen del doživetja v tej deželi srečnih ljudi.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!