fbpx

10+ poklicev, ki jih čez 10 let ne bo več

Smo v dobi izjemnega napredka. Vsakih 10 let se družba zaradi napredka spremeni tako, kot se je prej spremenila v kar 100 letih. Tudi zato se bo v naslednjih 10 letih svet temeljito spremenil. Primarno zaradi izjemne globalizacije storitev, trgovine in medijev, a pravzaprav največ zaradi pojava umetne inteligence, ki bo integrirana v vsakdanjem življenju. Ta bo spremenila svet tako, kot ga je nekoč spremenila električna energija. Nekateri poklici, za katere bi lahko še vedno naivno sklepali, da so perspektivni, pa bodo v 10 letih popolnoma izginili.

Mogoče niso ogrožena prav vsa delovna mesta, a se bo nabor delovnih mest tako skrčil, da bo prostora le za najboljše na svojem področju. Predvidevanja so, da bo v prihodnjih 20 letih izginilo 70 do 90 odstotkov obstoječih poklicev. Te bodo nadomestili novi poklici, a vsekakor ne v zadostni meri, da bi nadomestili vsa izgubljena delovna mesta. Vsekakor bo potrebna izjemna družbena sprememba in tranzicija v neko novo družbo. Univerzalni dohodek posameznika bo postal nuja družbenih sprememb. Vsekakor bodo zelo hitro izginil poklic novinarja, voznika, kmeta, poštnega delavca, prevajalca, delavca v tovarni, pravnika … Določene industrije bodo v celoti izginile ali se preoblikovale v popolnoma novi smeri. Vsi poslovni koncepti 20. stoletja se bodo v 21. stoletju temeljito spremenili – večina pa jih bo izginila za vedno. V nadaljevanju preverite, kako verjetno je, da izgine tudi vaš poklic ali celotna industrija, v kateri delate.

1. Voznik

Avtonomna vozila bodo poklic voznika popolnoma izničila in v letu 2027. In bistveno vprašanje je, ali boste za upravljanje z avtomobilom še potrebovali vozniško dovoljenje. Tehnologija, ki je pionirska v avtomobilski industriji, vselej potrebuje približno desetletje, da preide v množično uporabo. Tako je bilo z vsemi rešitvami, kot so zračne blazine, varnostni pasovi, ABS. Treba se je zavedati, da je tehnološki razvoj v zadnjih letih eksponenten  – vsakih 10 let predstavlja 100 let razvoja. To pomeni, da se družba in tehnologije razvijajo vedno hitreje in hitreje. Zato lahko upravičeno pričakujemo, da bo morala biti leta 2027 večina novih vozil avtonomna. Predvsem zaradi varnosti, ki bo nekajkrat višja v tovrstnih vozilih.


Za običajna vozila oziroma starodobnike bodo določene visoke zavarovalniške premije. Te si bodo lahko privoščili le premožni. S tem pa se bo tudi spremenila industrija avtomobilskih zavarovanj, ki zna posledično tudi izginiti v tem segmentu. Trenutno se namreč zgodi ena nesreča na 100.000 kilometrov, z avtonomno vožnjo pa bo raven nezgod padla na eno nesrečo na 10 milijonov kilometrov. To bo rešilo milijone življenj, ki jih na cestah izgubimo vsako leto.

2. Odvetnik

V Ameriki mladi odvetniki že težje dobijo službo, tudi zato lahko predvidevamo, da poklic odvetnika leta 2027 ne bo več perspektiven oziroma bo izgubil današnji čar. Nadomestil naj bi ga IBM-ov pravni svetovalec Watson, ki danes že svetuje z 90-odstotno natančnostjo, ko mu postaviš pravno vprašanje. V primerjavi s človekom, ki na enako vprašanje odgovori le s 70-odstotno natančnostjo.


Poklic klasičnega pravnika, odvetnika in morebiti sodnika na prvi stopnji bo izničen. Sicer ne bo v celoti izginil, se bo pa preoblikoval v različne oblike.

3. Politik

Poklic politika ne bo v celoti izumrl v naslednjih 10 letih, temveč se bo korenito preoblikoval. Prihaja namreč čas, ko bo potreba po hitrejših odločitvah vse pomembnejša. Tudi zaradi dramatičnih sprememb v družbi, ki jih bo povzročil prav razvoj. Potreba po hitrih in strokovnih strateških odločitvah nas bodo prisilili v uvajanje e-demokracije v prej kot 10 letih. Prav tovrstna elektronska oblika bo omogočala, da bomo odločitve sprejemali hitreje kot do zdaj. Leta 2027 bomo vsekakor volili in soodločali o političnih vprašanjih in vizijah države vsi državljani, živeči v modernih demokracijah. Seveda elektronsko s svojim osebnim certifikatom, ki ga že zdaj uporabljamo za bančno poslovanje.


Število politikov se bo tako omejilo in konkretno zmanjšalo, saj bo odgovornost za skupne odločitve prepuščena aktivnim volivcem prek elektronskih načinov za soodločanje in glasovanje. Si predstavljate, da bi lahko strokovnjaki z določenega področja ustvarjali in glasovali za določeno zakonodajo. Potem po vsej verjetnosti ne bi imeli zakonov, ki jih nihče prav zares ne razume ter vsak tolmači po svoje. Tehnološki napredek in drastične spremembe družbe bodo konkretno spremenile politiko in s tem politika.

4. Računovodja

Poklic računovodje je obsojen na absoluten propad, saj se računovodski sistemi z uvajanjem e-računov standardizirajo do te mere, da je le še vprašanje časa, kdaj bomo po vzoru davčnih blagajn dobili programsko rešitev države za vodenje poslovnih evidenc pravnih oseb in drugih gospodarskih oblik (s. p.). Ter s tem posledično avtomatično knjiženje vseh poslovnih dogodkov med podjetji. To bi državi omogočilo nadzor nad finančnimi tokovi, ki posledično pomeni, da bi v vsakem hipu vedela, kako gre podjetjem. Kakšna je njihova bilanca uspeha in stanja itd.


Ti podatki pa bi lahko bili podlaga usmerjanju gospodarsko-političnih odločitev za prihodnost in zmanjševanju dela na črno in avtomatičnem povečanju prihodkov države na račun pobranih davkov. Avtomatizacija in s tem uvajanje nadzora z orodji umetne inteligence na tem področju je popolna in neizpodbitna nuja za napredek države in primarno področje, v katerega bi morala investirati vsaka država. Predvsem tista, ki želi učinkovito pobirati davke. Tudi zato klasičen poklic knjigovodje in računovodje ne bo več potreben.

5. Delavec za tekočim trakom

Poklic delavca za tekočim trakom že zamenjuje robot. Odličen dokaz je tovarna vozil  Tesla GigaFactory, kjer je delavcev le za vzorec in katere načrt je, da do leta 2025 delavcev ne zaposluje več, saj bodo vsa dela opravili roboti.


Tovrstna proizvodnja pa se bo seveda preselila tudi v druge industrije.

6. Poklic prodajalke oziroma prodajnega svetovalca

Ste opazili samopostrežne blagajne. Te so prve znanilke, da se bo trgovina v naslednjih letih popolnoma spremenila. Amazon je pred kratkim predstavil projekt Amazon Go in menimo, da bodo tako v prihodnje videti prav vse trgovine, ki bodo še poslovale v fizični obliki. To pomeni, da bodo v prostoru fizično prisotne in ne bodo virtualne.


Vizija trgovine v prihodnosti je, da se bodo nakupi opravljali v navidezni resničnosti ali nadgrajeni resničnosti. Odprl boš hladilnik in umetna inteligenca nakupovalnega programa bo fizično prikazala izdelke, ki bi v hladilniku morali biti in jih zmanjkuje ali jih ni. Vse z analiziranjem vaših nakupovalnih navad v preteklosti. Z navideznim pritiskom prsta na izdelek pa boste izdelek naročili pri izbranem trgovcu. Izbrano pa bo seveda dostavilo avtonomno vozilo ali dron kar na vaš dom.

7. Cestni delavec in gradbeni delavec

Spremenjeni tehnološki načini gradnje ter stroji, ki jih bo upravljala umetna inteligenca, bodo v naslednjih 10 letih v celoti spremenili gradbeno industrijo. Tako fizični delavci ne bodo več potrebni, saj bo njihovo delo prevzel pametni gradbeni stroj. Gradnja bo hitrejša in učinkovitejša, saj bo robotizirana. To pa pomeni, da bodo stroji lahko delali neprestano 24 ur dnevno. Zaradi novih materialov bo gradnja tudi odpornejša na zob časa, s tem pa tudi cenejša za vzdrževanje. Si predstavljate cestno infrastrukturo, ki potrebuje manj ali skoraj nič vzdrževanja in celo proizvaja električno energijo?!

8. Univerzitetni profesor, učitelj

Navidezna resničnost bo omogočila, da se udeležite predavanja v katerikoli predavalnici na svetu. To pomeni, da bo dostop do kakovostnih vsebin in vsebin v stiku s časom na pretek.


Predvidevanje je, da bodo tovrstne vsebine podajali superzvezniki med profesorji, medtem ko za povprečne in dolgočasne ne bo več prostora. Učenje se bo korenito spremenilo. Pomnjenje podatkov ne bo več prioriteta, temveč bo na prvo mesto prišla kreativna uporaba najrazličnejših tipov informacij. Prvi korake k temeljiti prenovi šolskega sistema je začela Finska, ki bo od leta 2018 ukinila predmetnik v osnovnih šolah. To pomeni, da se bodo otroci učili učiti vseživljenjsko. Svet nikoli ne bo več enak. Tudi zato se moramo znati vselej spremeniti. Tudi zato bo poklic povprečnega učitelja ali univerzitetnega profesorja izginil. A ne v celoti. Še vedno bodo ljudje navdih, a le kot kreativna nadgradnja učenja.

9. Poklic novinarja, lektorja in prevajalca

Poklic novinarja bo v do zdaj znani obliki v celoti izginil v prej kot 10 letih. Predvsem zaradi globalizacije medijske pokrajine, ki bo v celoti izbrisala potrebo po “long-tail” medijih, in predvsem zaradi napredka tehnologij za simultano prevajanje. To pomeni, da boste lahko članek brali na kateremkoli mediju v svojem jeziku. Tako bodo ostali le najboljši novinarji, ki jim bo kot producentom uspelo ustvarjali kakovostne vsebine. Oziroma bodo ti novinarji postali influencerji. Ti bodo s svojo vsebino vstopali v medijske hube, kot so velike mreže BBC, CNN … Google je javno oznanil, da je konec leta 2016 aktiviral umetno inteligenco za Google Translate (Google Neural Machine Translation system (GNMT)) ter da lahko bistven napredek pri prevodih pričakujemo do konca leta 2017.


Čeprav se še vedno zdi, da Google ne razume vseh kontekstov pri prevodih, pa so prevodi v zadnjem času vedno bolj uporabni in ni daleč čas, ko bo prevod z Google Translatom zelo, zelo natančen ali pa celo primerljiv s prevodom prevajalca. Poskusite prevod besedila iz angleščine v nemščino in  začudeni boste, kako zelo dobro zna prevesti Google. Zanimiv pa je tudi projekt sintetizacije pisane besede v katerikoli glas, kot ga lahko izkusite v demostraciji startupa Lyrebird. Več: https://lyrebird.ai/demo. To pomeni, da lahko na podlagi vzorca glasu ustvarimo prevod. Podoben projekt je zasnoval tudi velikan Adobe. Zadeva je seveda še v povojih, lahko pa nam da misliti, da bomo lahko morebiti nekoč zvezdnike posluslušali z njihovimi glasovi v jeziku, ki ga govorite. Zaradi vsega navedenega bo medijski svet v prihodnosti popolnoma drugačen.

10. Poklic kmeta

Poklic običajnega kmeta kot fizičnega delavca bo izpodrinjen, saj bo pametna mehanizacija prevzela večino fizičnega dela. Prav tako kot pri delavcih v gradbeništvu lahko že zelo kmalu pričakujemo avtonomne traktorje, kombajne in ostalo kmetijsko opremo. Prav tako bodo v prihodnosti pametne aplikacije, ki bodo analizirale stanje na poljih, omogočale pametno analizo, kdaj in kako naj rastline zalivamo, sadimo itd. Pametno kmetijstvo bo še vedno zahtevalo človeka, a v precej zmanjšanem obsegu in v funkciji visokoizobraženega upravnika kmetijskih procesov in menedžerja.

11. Bančni svetovalec

Umetna inteligenca bo seveda izjemno kmalu izpodrinila človeški dejavnik v bančnem sektorju. Tako boste lahko vsak trenutek preverili svojo kreditno sposobnost glede na ustvarjene prihodke in dobili takoj odobren kredit. Vsi podatki med banko in deležniki se bodo posredovali prek “blockchain” – podatkovnih verig, kar pomeni, da bo banka imela na razpolago tudi podatke o vašem zdravstvenem stanju, trenutni zaposlitvi, plačanih davkih ali okoliščinah, ki spremenijo vašo kreditno sposobnost. Poklic bančnega svetovalca/analitika s tem ne bo potreben, saj bo njegovo delo prevzela umetna inteligenca.

12. Poslovni sekretar, tajnica ali asistent

Imate zaposleno tajnico, potem jo morate vsekakor prekvalificirati. Prihaja namreč doba, kjer bo vaš pametni telefon z naborom podatkov, ki jih ima o vas, točno vedel za vsak vaš naslednji korak in namesto poslovnega sekretarja urejal stvari. Na primer poslal sporočilo vašemu sestanku, da ste na poti in da boste zamudili nekaj minut. Mark Zuckerberg je za hobi in iz čistega dolgčasa ustvaril takšnega asistenta, ki upravlja z njegovim življenjem in je seveda nadinteligenten.

13. Turistični agent

Futuristi turizmu napovedujejo izjemno prihodnost, saj naj bi zaradi napredka ljudje več časa posvečali potovanjem, prostemu času in osebni rasti. Tudi zato se zdi čudno, da bi poklici v povezavi z turizmom lahko izumrli. Pa vendar bo poklic posrednika pri turističnih aranžmajih izumrl, saj ga bodo nadomestile aplikacije, ki jih uporabljamo že danes. Booking.com, AirBnB, Skyscener  odlično opravljajo prav delo, ki ga je nekoč za vas opravljal turistični agent.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.