fbpx

10 prednosti redne telesne aktivnosti, ki nimajo veze z izgubo teže

Večina (sploh žensk) se nas za redno telesno aktivnost - pa naj gre za tek, fitnes, jogo, kolesarjenje ali kakšno drugo vrsto športa - odloči zaradi želje po lepše oblikovanem telesu in izgubi telesne teže. Redna telesna aktivnost pa poleg te vizualne posledice prinaša s seboj še veliko drugih prednosti: predstavljamo vam jih 10, ki nimajo veze z izgubo teže.

1. Redna telesna aktivnost manjša vpliv stresa na naše telo.

Že krajša telesna aktivnost povzroči izločanje ‘’pozitivnih’’ hormonov kot je serotonin, ki nam izboljšuje razpoloženje. Še posebej dobra novica za nas ženske pa je, da ukvarjanje s športom upočasnjuje staranje, ki ga povzroča stres. Ameriška raziskava iz leta 2010 je namreč pokazala, da so celice žensk, ki so bile tri dni zaporedoma pod velikim stresom, vendar so pri tem telovadile vsaj 45 minut, kazale veliko manj znakov staranja kot celice žensk, ki so bile pod stresom in hkrati neaktivne.

2. Športna aktivnost nas napolni z energijo za vse ostale dejavnosti.

Med telesno aktivnostjo se v našem telesu sproščajo hormoni, ki povečajo naš nivo energije in nas napolnijo s pozitivnim razmišljanjem. To se še posebej pozna, če smo aktivni zjutraj – po tem, ko se že navsezgodaj dobro “prešvicamo”, se nam vsi ostali izzivi čez dan zdijo mala malica.

3. Redna telesna aktivnost povečuje samozavest in izboljšuje samopodobo.

Že kratka telesna aktivnost ima na našo psiho močan vpliv, saj se začnemo počutiti, kot da imamo nad svojim telesom večjo kontrolo, hkrati pa se v svoji koži počutimo bolje, saj poznamo svoje fizične zmožnosti. Posledica redne telesne aktivnosti sta večja samozavest in boljša samopodoba, ki pa sta nujni za doseganje uspehov na kateremkoli področju v življenju.
PREBERITE ŠE: 10 “zdravih” priboljškov, s katerimi lahko škodujemo svojemu zdravju

4. Telesna aktivnost izboljšuje kvaliteto našega spanca.

Če redno športamo, bo naš spanec veliko globlji, poleg tega pa bomo hitreje zaspali in ne bomo imeli več težav z nespečnostjo. Seveda pa je pomembno, da ne telovadimo tik pred spanjem, saj bomo preveč polni energije, da bi lahko zaspali.

K boljšemu počutje pripomore tudi meditacija.
K boljšemu počutje pripomore tudi meditacija.

5. Redno ukvarjanje s športom izboljša naše spolno življenje.

Ne le, da se zaradi redne telesne aktivnosti počutimo privlačnejše in bolj polni energije, kar vsekakor pripomore k našemu spolnemu življenju. Raziskave so pokazale, da redno ukvarjanje s športom pri ženskah veča spolno poželenje, za moške, ki redno ”športajo” pa je manj verjetno, da bodo doživeli impotenco.

6. Redno ukvarjanje s športom izboljšuje naš fokus in koncentracijo pri učenju in delu.

Nemški eksperimentatorji so dokazali, da so se učenci, ki so ukvarjali s koordinacijsko bolj zapleteno telesno aktivnostjo kot so ples, bolj zahtevna fitnes rutina ali tenis, na testih odrezali veliko bolje kot tisti, ki so se ukvarjali le s preprostimi športi ali sploh niso bili aktivni. Telesna aktivnost (sploh na svežem zraku) stimulira gradnjo možganskih povezav, posledica tega pa sta boljša koncentracija in večje kognitivne zmožnosti.

7. Ukvarjanje s športom izboljšuje naše razpoloženje in pomaga pri depresiji.

Že sama telesna aktivnost (sploh če športamo v dobri družbi) je lahko izredno zabavna. Raziskave so pokazale, da že 30 minut dolg sprehod v telesu sproži kemične procese, ki povečajo izločanje serotonina – hormona sreče. Poleg tega telesna aktivnost pospešuje izgradnjo nevronov v možganih in posledično deluje kot naravni antidepresiv pri ljudeh, ki trpijo za depresijo.

8. Redna telesna aktivnost vzpostavlja hormonsko ravnotežje.

Posledica stresa je hormonsko neravnotežje, ki se kaže v anksioznosti, depresiji ali težavah s telesno težo. Kadar smo pod stresom, se namreč začneta sproščati adrenalin in kortizol, ki v povečanih količinah upočasnjujeta prebavo, dajeta lažen občutek lakote in povzročata, da se po nepotrebnem bašemo s hrano. S telesno aktivnostjo in meditacijo poskrbimo, da so nivoji hormonov v našem telesu v ravnotežju.

9. Med telesno aktivnostjo se naše telo prečisti.

Potenje med telesno aktivnostjo je najboljši način, da se telo znebi vseh toksinov in se prečisti. Brez njega se v telesu nabirajo strupene snovi, ki pri ljudeh privedejo do tega, da se po daljšem obdobju brez telesne aktivnosti začnejo pri vsakdanjih aktivnostih prekomerno potiti.

10. Telesna aktivnost na dolgi rok skrbi za dobro delovanje naših možganov.

V kanadski raziskavi so znanstveniki primerjali kognitivne zmožnosti in spomin dveh skupin starejših. Skupina tistih, ki se tekom zadnjih petih let ni ukvarjala z nikakršno telesno aktivnostjo, se je na testih odrezala veliko slabše kot se je skupina tistih, ki so v svojo vsakodnevno rutino vnesli že tridesetminutni sprehod.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!