fbpx

10 trikov, kako tulipani ostanejo čim dlje sveži v vaši vazi

Foto: envato

Dokazano je, da rože v ljudeh spodbujajo občutek sreče in zadovoljstva z življenjem, roža, ki je dandanes najljubši okras marsikaterega doma, pa so tulipani. Pisani tulipani na vse strani opominjajo, da je pomlad pred vrati, ta čudovita rastlina, ki jo krasijo cvetovi v najrazličnejših barvah, pa se bo znašla v številnih vazah.

Če sodite med ljubitelje tulipanov, vam ponujamo nekaj nasvetov, kako tulipani ostanejo čim dlje sveži.

1. Kupite mlade tulipane

Morda vas bo zamikalo, da bi v cvetličarni kupili popolnoma odprte tulipane, vendar je to dobra izbira le, če želite, da zasijejo »za eno noč«. Če pa želite, da zdržijo dlje, izberite tulipane, ki so tesno zaprti in imajo zelene popke, ki še niso popolnoma obarvani. Cvetovi se bodo odpirali več dni, vi pa boste imeli več časa za uživanje v njih. Če sami gojite tulipane, ki jih nameravate doma nabrati za vazo, jih odrežite, preden se popolnoma odprejo, in jih odrežite čim bližje tlom.

Pri nakupu tulipanov izberite tiste, ki se še niso odprli, da bodo zdržali čim dlje.
Foto: Secret garden/Pexels

2. Zagotovite jim vodo

Stebla na poti domov zavijte v vlažno krpo ali papirnate brisače. Ko nosite tulipane iz cvetličarne domov, pa četudi na kratki razdalji, poskrbite, da imajo vodo, saj vsak trenutek brez vode povzroči, da tulipani hitreje propadajo.

3. Odrežite spodnji del tulipana

Odrežite spodnji del stebla, vsaj pol centimetra, in to diagonalno, pod kotom 45 stopinj, saj bo tako rastlina lažje posrkala potrebno vodo iz vaze.

4. Odstranite odvečne liste s stebla

Če imajo stebla liste, ki bodo potopljeni, ko postavite rože v vazo, jih odstranite. Listi lahko zgnijejo in povzročijo zgodnejše propadanje cveta.

5. Izberite primerno vazo

Vaza naj bo dovolj visoka, da bo vsaj polovica stebla pod vodo. Tako se bo roža lahko “naslonila” na vazo, ne da bi se upognila. Če je vaša vaza preplitka, se bo roža upognila. Čeprav ste morda v skupini ljudi, ki jim je všeč takšen videz tulipanov, je pomembno, da veste, da bo tako cvet hitreje ovenel. Prepričajte se tudi, da je vaza čista, da se tulipani ne naberejo ostankov bakterij, ki povzročajo hitrejše gnitje.

Izberite primerno vazo.
Foto: Skyler Erwing/Pexels

6. Pazite na temperaturo vode

Vazo napolnite s hladno vodo iz pipe, ki bo rastlini pomagala ostati sveža. Topla ali vroča voda bo oslabila tulipane.

7. Razporeditev tulipanov v vazi

Stebla položite v krog. Tulipane razporedite tako, da ima vsak vsaj malo prostora v vazi, namesto da so naslonjeni drug na drugega. Če ima vsak tulipan vsaj malo svojega prostora, se med seboj ne bodo tiščali, preprečili pa boste tudi prezgodnje odpiranje cvetnih listov in jim podaljšali življenjsko dobo.

8. Pazite na količino vode

Tulipani “popijejo” veliko vode. Pazite, da ne ostanejo na suhem, saj bodo, logično, oveneli.

9. Izogibajte se neposredni sončni svetlobi

Vazo s tulipani hranite stran od neposredne sončne svetlobe, saj nikakor ne marajo vročine.

10. Dodatki

Sredstvo za zaščito cvetov bo močno podaljšalo življenjsko dobo tulipanov. Kupite ga lahko v cvetličarni in le sledite navodilom za uporabo. Obstajajo še drugi triki, za katere tisti, ki so jih preizkusili, trdijo, da delujejo, med drugim v vazo lahko dodate malo sladkorja ali limoninega soka.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.