fbpx

10 vsakodnevnih navad, s katerimi nevede izjemno škodimo svojemu zdravju!

Foto: Pexels

Vsi poznamo očitne navade in razvade s katerimi izjemno škodimo svojemu zdravju. Ko pa boste prebrali naš seznam, boste pri sebi odkrili kopico neverjetnih stvari, ki jih v življenju morate takoj spremeniti! Namreč prav vsi jih počnemo in se ne zavedamo kako zelo so škodljive našemu zdravju!

Morda se tega ne zavedamo, a tudi številne stvari, ki jih počnemo tako pogosto, imajo svoje nezdrave stranske učinke. To še posebej velja za tiste stvari, ki jih ponavljamo iz dneva v dan in jim tako dajemo čas, da negativno vplivajo na naše zdravje.

Morda se tega ne zavedamo, a tudi številne stvari, ki jih počnemo tako pogosto, imajo svoje nezdrave stranske učinke. To še posebej velja za tiste stvari, ki jih ponavljamo iz dneva v dan in jim tako dajemo čas, da negativno vplivajo na naše zdravje.

Uporaba šampona pred balzamom

via GIPHY

Če naprej uporabimo šampon, potem pa balzam, lahko to naredi lase dejansko mastnejše. Če tudi vaš lasje po pranju zelo hitro postanejo mastni, ravni ali pa oteženi, potem jih skoraj gotovo perete narobe. Bolje bo, če pred šamponom uporabite balzam za tanke, suhe ali poškodovane lase.

To pa zato, ker lahko balzam, če ga uporabimo pred šamponom, deluje kot “primer” in ščiti naše lase pred odstranjevanjem naravnih olj. Prav tako omogoča bolj enakomerno porazdelitev šampona po laseh.

Ležanje v postelji, ko smo budni

via GIPHY

To je zato, ker lahko svojo posteljo povežemo s stresom in tesnobo, ko ne moremo spati. Namesto tega se raje za 20 minut premaknimo v drug prostor in počnimo nekaj sproščujočega, kot je npr. branje.

Podaljšan spanec med vikendom

Čeprav morda čutimo potrebo po tem, da nadoknadimo spanec, ki smo ga izgubili v napornem tednu, lahko to dejansko poslabša naše počutje. To pa zato, ker tako zmedemo svojo notranjo uro, zaradi česar se je v ponedeljek toliko težje zbuditi. Pravzaprav je to bilo to povezano tudi z zdravstvenimi težavami, kot je diabetes tipa 2.

Namesto tega se priporoča, da se ob koncu tedna zbudimo največ eno uro kasneje kot sicer in si raje popoldne privoščimo kratek spanec.

Za vikend poskusite spati tako, kot spite med tednom.

Nosimo veliko ličil

via GIPHY

To še posebej velja za vroče dni ali pa na primer za telovadnico, ko se naš obraz znoji. Ličila namreč ne pustijo, da bi se koža pravilno ohladila, poram pa preprečujejo, da bi lahko pravilno odvajale znoj. To je lahko zelo nezdravo za našo kožo, saj lahko povzroči bolezni, kot je rosacea (kronično vnetno obolenje kože).

Uporabljamo kozmetične izdelke v posodicah

To pa zato, ker je izdelek vsakič, ko ga odpremo, bolj izpostavljen zraku. Oksidacija tako zmanjša njegove učinke in izdelek se hitreje stara.

Obstajajo tudi pomisleki glede rasti in kontaminacije z bakterijami v posodicah, saj kreme nanašamo s prsti. Tudi uporaba manjše lopatke jih lahko onesnaži, zato jo je treba vsakič pred uporabo res dobro očistiti.

Uporabljamo enake kozmetične izdelke več kot 10+ let

Ker se potrebe naše kože s časom spreminjajo, je pomembno, da ostanemo na tekočem z ustreznimi izdelki in rutinami. Na primer, s staranjem se naša koža tanjša, kar pomeni, da bi morali začeti uporabljati izdelke za občutljivo kožo in takšne, ki jo dobro navlažijo.

Potrebe naše kože se sčasoma spreminjajo.

Uporabljamo preveč balzama za ustnice

Nenehno nanašanje balzama za ustnice je lahko zanje škodljivo, saj preprečuje odpadanje starih kožnih celic. Zato je pomembno, da si naredimo piling za ustnice, s katerim preprečimo kopičenje odmrlih celic.

Poleg tega obstajajo pomisleki glede ravni toksinov v izdelkih za ustnice, ki lahko skozi usta neposredno vstopijo v naše telo.

Pulimo dlake iz nosu

S tem odstranimo zaščitni sloj, ki ga zagotavljajo dlake v nosu, kar pomeni, da smo lahko bolj nagnjeni k alergijam in astmam. Poleg tega lahko puljenje dlačič povzroči tveganje za okužbe kože, ki so pogosto lahko boleče.

Vsakodnevno uživanje multivitaminov

Naše dnevne doze vitaminov v tabletah in kapsulah morda niso tako koristne, kot smo sprva menili, saj raziskave kažejo, da nam lahko, namesto da bi nas zaščitile pred kroničnimi boleznimi, pravzaprav škodujejo. To še posebej velja za vitamin B7, ki lahko zmoti nekatere laboratorijske teste in povzroči zaplete.

Ne rabite sto in enega prehranskega dodatka,

Redno zahajanje v čistilnico

Čeprav se lahko redkokaj primerja s čiščenjem oblačil v čistilnici, pa je ena najpogosteje uporabljenih kemikalij, trikloroetilen (TCE), povezana s hudimi zdravstvenimi zapleti. Povezana je namreč s poškodbami jeter, ledvic in centralnega živčnega sistema.

Nošenje japonk

Kljub svoji udobnosti, lahko ti natikači škodujejo našim kolenom, hrbtu in bokom. To je zato, ker gre v bistvu za gumo, ki ne ublaži udarcev hoje in nas tako pusti nezaščitene. Ker jih na sebi obdržimo s prsti na nogah, jih lahko to zelo obremeni, kar pa vodi do krčev.

Nošenje ozkih kavbojk

Ta ikonični kos garderobe lahko dejansko škoduje našim mišicam in pretoku krvi ter vodi do zdravstvenih zapletov, kot je začasna paraliza. Če z njimi pogosto čepite ali pa se upogibate, se lahko pojavijo otekline mišic, živcev in krvnih žil.

Ozke kavbojke lahko imajo negativne učinke na vaše zdravje.

Uživanje jabolčnih semen

To je zato, ker vsebujejo kemikalijo, imenovano amigdalin, ki ob prehodu v želodec sprosti smrtonosno kemikalijo cianid. Ker je količina kemikalije v semenih majhna, bi morali zaužiti ogromno količino semen, da bi bila ta smrtonosna (približno 40 jedrc jabolk).

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.