fbpx

10 “zdravih” priboljškov, s katerimi lahko škodujemo svojemu zdravju

Zamrznjen nizkokalorični jogurt

Dandanes je zaradi (pre)velike izbire bio, eko in dietnih pijač ter prigrizkov že prav težko izbrati tiste prave, ki dejansko ne škodijo našemu zdravju. Pri naslednjem nakupu naj nam zato priskoči na pomoč spisek desetih priboljškov, za katere nutricionisti trdijo, da niso tako zdravi, kot nam zatrjujejo njihovi proizvajalci.

Dandanes je med (pre)pestro izbiro super hrane, energijskih ploščic, sadnih napitkov, sojinih izdelkov, muslijev, nizkokaloričnih jogurtov in osvežilnih pijač težko izbrati izdelke, ki bi bili resnično zdravi. Oznake kot so “nizkokalorično”, “brez masti” in “dietno” nas lahko zavedejo v nakup izdelkov, ki dejansko niso najboljši za naše zdravje. Poglejmo, katerih priboljškov, ki jih proizvajalci oglašujejo kot zdrave, se ne bi dotaknil noben pravi nutricionist.

1. Sadni sok

Sadni sokovi naj bi bili polni vitaminov in mineralov. Pozabimo na to! Raje kot po sadnem soku, ki vsebuje veliko sladkorja in veliko manj antioksidantov kot sveže sadje, posezimo po vodi in poživljajočemu zelenemu čaju.

Sadni sok
Sadni sok

2. Športni napitki

Po športnem udejstvovanju pozabimo na že pripravljene športne napitke, ki v sebi skrivajo ogromno sladkorja, umetnih barvil in konzervansov, ki zagotovo ne pripomorejo k izboljšanju našega zdravja. Banana in voda sta vsekakor boljši izbiri.

3. Energijske ploščice

Večina energijskih ploščic, ki jih najdemo na prodajnih policah tudi najbolj »zdravih trgovin«, vsebuje ogromno nepotrebnega sladkorja, polnil in prelivov. Zamenjajmo jih za surove oreščke in posušeno sadje brez dodanega sladkorja.

4. Polnozrnato

Veliko ljudi je še vedno prepričanih, da je vse z oznako »polnozrnato« tudi zares zdravo. Pomota! V kolikor gre za procesirane izdelke, so ti večinoma narejeni iz gensko spremenjenih sestavin in vsebujejo nepotrebni sladkor. Pri naslednjem nakupu preverimo sestavine in naj nas ne prepriča zgolj oznaka »polnozrnato«.

Polnozrnat kruh
Polnozrnat kruh

5. Soja

V kolikor so nam všeč izdelki iz soje, z njimi ne pretiravajmo ter izberimo sojo, ki ni gensko spremenjena in ni bila vzgojena s pomočjo nezdravih pesticidov.

Sojino mleko
Sojino mleko

6. Nizkokalorična margarina

Pozabimo na vse oglase, ki zatrjujejo, da je sta umetno maslo in margarina boljša od naravnega masla. Poleg slabšega okusa sta namreč našemu zdravju izjemno škodljiva. Namesto nezdravih ponaredkov izberimo organsko maslo, ki je vir vitaminov in linolne kisline, ki preprečuje pojav raka ter spodbuja rast mišic.

7. Ribe

Ribe slovijo kot odličen vir proteinov in zdravih maščobnih kislin. Toda, pozor! Ribe, ki večinoma prispejo na naše krožnike, so vzgojene v umetnem okolju tovarn, katerih moto je »hitreje, večje in ceneje«. V kolikor želimo najboljše, si privoščimo divjo orado, brancina in sardele ter jih pripravimo na čimbolj naraven način, nikakor pa ne ocvrte.

8. Dietna Coca-Cola

Coca-Cola in podobne pijače so nekaj najslabšega, kar lahko vnesemo v svoje telo. Še posebej se izogibajmo tistim z oznako brez sladkorja, saj vsebujejo umetni sladkor in veljajo za pravi koktajl nezdravih kemikalij. Veliko boljša izbira napitka bo ohlajen zeleni čaj, ki mu dodamo rezino limone.

Dietna Coca Cola
Dietna Coca Cola

9. Prestice in pokovka

Namesto prestic in pokovke z oznako »nizkokalorično« izberimo jabolčni čips in surove oreščke, lahko pa si pripravimo tudi slan prigrizek iz pečene čičerike.

10. Zamrznjen nizkokalorični jogurt

Zadnje čase izjemno popularen dietni zamrznjen jogurt vsebuje umetne sladkorje in konzervanse, ki vsekakor niso najboljša izbira. Kaj šele razni posipi in prelivi, s katerimi nas zavajajo v raznovrstnih “smoothie” prodajalnah. Da bomo zagotovo na zdravi strani, izberemo zdrav polnomasten jogurt in ga oplemenitimo s svežim sadjem, surovimi oreščki, temno čokolado in medom.

Zamrznjen nizkokalorični jogurt
Zamrznjen nizkokalorični jogurt

Dodatne Informacije

Via: www.mindbodygreen.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!