11 razlogov, zakaj je “freelancanje” boljše kot delo v pisarni

Delo od doma, gibljiv urnik, počitnice, kadarkoli si jih zaželimo ... To je le nekaj prednosti oseb, ki "freelancajo" oziroma so samozaposlene.

Ljudje smo se počasi navadili na to, da običajno delo sestavlja počenjanje ene in iste stvari znova in znova, in to kar 40 let oziroma dokler ne dosežemo starostne upokojitve. Sliši se izjemno monotono in dolgočasno. Kaj pa, če bi lahko zaslužek prejemali z več različnimi deli? Vsak mesec ali celo teden pa bi bil nov izziv.

Da “freelancanje” oziroma samozaposlenost narašča, potrjuje tudi članek spletnega časopisa Forbes, ki napoveduje, da bo leta 2027 kar 50 odstotkov delovne sile ravno samozaposlenih. Ti se znajo bolje prilagoditi na nihanje gospodarstva, nenehno razvijajoče se spletne storitve pa njihovo delo le še olajšajo. A pojdimo lepo po vrsti in nanizajmo prednosti samozaposlenih.

11 razlogov, zakaj je “freelancanje” boljše kot delo v pisarni

Dinamičnost

Že vpeljana velika podjetja, ki se ukvarjajo z ožjim krogom dejavnosti, se težko prilagajajo na spremembe v gospodarstvu. Upadanje povpraševanja po njihovih izdelkih pomeni manjši zaslužek ali celo izgubo. Samozaposleni po navadi že v startu počne nekaj, po čemer povpraševanje ne bo zamrlo. Pa tudi če bo, različne delovne izkušnje pomenijo obvladanje več različnih storitev. Če neko področje zamira, se lahko preprosto loti česa drugega.

Vsak mesec, ali celo teden, lahko pomeni nove zanimive izzive
Vsak mesec ali celo teden lahko pomeni nove zanimive izzive.

Bolj zaželen na trgu dela

Nekatera dela so lahko kratkotrajna in zaposlovanje za polni delovni čas v takšnih primerih nima smisla. Pa tudi za delodajalca so nekakšen dodaten strošek, saj jim mora plačevati še različne dodatke. Zato je delodajalec (v tem primeru klient) pripravljen poiskati in plačati nekoga, ki bo zanj sodeloval pri nekem projektu.

Po koncu projekta gre po navadi samozaposleni svojo pot, a lahko se zgodi tudi, da se en projekt spremeni v več projektov.

Priložnosti za napredek

Če je samozaposleni pri tem, kar počne, zelo dober in vesten, bo temu primerno rasla tudi njegova prepoznavnost. Svoje delo bo lahko ovrednotil višje, izbiral pa med veliko klienti, ki iščejo ravno njegove sposobnosti.

Svoboda pri delu

Klient z samozaposlenim načeloma nima nikakršne pogodbe, ki bi ga obvezala, kdaj in kako mora delati. O tem samozaposleni odloča sam. Sam izbira tudi kliente, s katerimi želi sodelovati. Če mu delovni pogoji ne ustrezajo, lahko delo opusti in najde kaj boljšega.

Delo od doma

Delo od doma se sliši zelo privlačno. Še posebno če to pomeni, da bo lahko samozaposleni več časa preživel z družino. Seveda si mora vzeti nekaj časa tudi zase in izpolniti svoje obveznosti, a biti sam svoj gospodar, in to kar v udobju trenirke, je nekaj, kar si vsi potihoma želimo.

Delo lahko poteka tudi od doma
Delo lahko poteka tudi od doma.

Učenje skozi delo

Čar možnosti izbire različnih klientov in opravil pomeni, da se samozaposleni skozi delo nauči veliko novega, kar mu lahko v prihodnosti pride še zelo prav. Obvladovanje več področij pomeni večjo prilagodljivost.

Prilagodljiv urnik

Samozaposleni lahko dela zjutraj, popoldne ali zvečer, kot mu ustreza. Kadarkoli se lahko odloči za odmor ali preprosto prestavi opravilo na naslednji dan.

Več opravil hkrati

Kot samozaposleni se lahko sam odločiš, koliko stvari lahko počneš hkrati. Več opravil seveda pomeni tudi večji zaslužek. Dinamičnost zaslužka je tudi ena izmed prednosti, saj lahko, če samozaposleni trdo dela, zasluži precej.

Brez pravil oblačenja

Udobno delovno okolje je zelo pomembno. A nekatera podjetja od zaposlenih zahtevajo določena pravila oblačenja (npr. samo kavbojke) in vedenja (nič pogovarjanja med delom). Takim stvarem se samozaposleni gladko izogne.

Urnik dela samozaposlen določa sam
Urnik dela si samozaposleni določa sam.

Dopust takrat, kadar si ga želimo

Samozaposleni si lahko vzame toliko dopusta, kolikor si ga želi in kadarkoli si ga želi. Poleg tega pa mu nič ne prepoveduje, da ne bi smel na svojem dopustu ničesar delati. Če želi, lahko.

Samozaposleni je lahko vsak

Če ima nekdo zanimive talente in rad dinamično dela, bo takšnega opravljanja dela zelo vesel. Prav tako pa bo prav prišlo nekomu, ki spada v ranljivejšo zaposlitveno skupino, kot so invalidi, ali nekomu, ki živi daleč od mest, kjer se po navadi najde največ delovnih mest.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Takšnega debakla z ličili še niste videli! Se kdo šali?