fbpx

12 iger, ki smo se jih igrali nekoč in ki jih morajo poznati tudi današnji otroci

Najboljše igre na prostem

Foto: Kampus Production / Pexels

V sodobnem času, ki ga zaznamujeta najrazličnejša tehnologija in obilica elektronskih naprav, je zelo pomembno, da svojim otrokom predstavite stare igre na prostem, ki ste se jih igrali sami. Ne samo, da bodo tovrstne igre poskrbele za njihovo športno aktivnost, ampak bodo tudi razvijale njihovo domišlijo in prijateljstva. Za vas smo pripravili 12 iger na prostem, ki so primerne za otroke od 4. leta starosti.

1. Fučka oz. ristanc

Fučka oz. ristanc je igra, ki bo poleg zabave poskrbela tudi za gibanje in razvoj otroške ustvarjalnosti. Igra se jo lahko 2 ali več igralcev, zanjo pa boste potrebovali nekaj kred, kamenčkov in ravno površino, najbolje asfalt. Najprej naj otroci na tla narišejo kvadrate, ki jih nato označijo z zaporednimi številkami.
Nato lahko z igro začnete: otrok naj kamenček vrže v kvadrat s številko 1 in po likih skače do zadnje številke in nazaj. Nato naj vajo ponovi, le da kamenček vrže v kvadrat z naslednjo številko. Nov igralec je na vrsti, ko prvi otrok med skakanjem skoči na črto oz. s kamenčkom zgreši polje. Takrat zavpijemo: “Fuč!”. Točna navodila za ristanc si lahko preberete tukaj (link do članka).

2. Zemljo krast

Igro Zemljo krast se lahko igra 3 do 10 igralcev, zanjo pa boste potrebovali krajšo palico oz. in površino, kot je pesek ali mivka. Igrate se lahko tudi na asfaltu, v tem primeru pa potrebujete še kredo.
Najprej naj otroci s palico oz. kredo na tla narišejo velik krog, ki ga razdelijo na toliko delov, kolikor je igralcev. Vsak igralec naj svoj krog poimenuje z imenom države ali mesta.
Tisti igralec, ki stoji na sredini kroga, naj ponavlja: “Naj meče, naj meče, naj meče…”, pri čemer izbere določeno državo. Tisti otrok, ki stoji na ozemlju te države, more na palico čimprej stopiti, ostali pa se razbežijo. Ustavijo se, ko na palico stopi in takrat ta igralec poskuša zadeti enega od soigralcev. Če ga zadene, lahko s palico oz. kredo vzame del njegove zemlje tako, da zariše po njegovem polju. Če ga zgreši, mu zemljo ukrade soigralec. V sredino kroga nato stopi tisti, ki je svojo zemljo izgubil, igra pa traja, dokler ves krog ne pripada le enemu igralcu. Daljša navodila si lahko preberete tukaj.

3. Slepe miši

Za Slepe miši potrebujete 3 in več igralcev, ruto in večjo igralno površino. Najprej otroci z izštevanjem določijo tistega, ki bo “slepa miš” in mu okoli oči zavežejo ruto.
Takrat se igra prične: igralci naj “slepo miš” nekajkrat zavrtijo okoli njene osi, nato pa se razbežijo. Naloga “slepe miši” je, da poskuša soigralce ujeti. Le-ti jo lahko kličejo, nežno cukajo, tapkajo po ramenih itd.
Igre je konec, ko “slepa miš” ulovi enega od igralcev. Takrat tisti, ki ga je ujela, prevzame vlogo “slepe miši”, se zavrti in prične loviti soigralce. Podrobnejša navodila si lahko preberete tukaj.

4. Skakanje čez vrv

Za Skakanje čez vrv boste potrebovali 4 in več igralcev, daljšo vrv in ravno igralno površino.
Najprej otroci z izštevanjem določijo 2 igralca, ki bosta vrv vsak na svojem koncu držala in jo vrtela. Ostali igralci se postavijo med njiju in čez vrv skačejo. Pri tem naj bodo pozorni, da skočijo pravočasno in se vanjo ne zapletejo. Zmaga tisti igralec, ki skače največ časa. Podrobnejša navodila si lahko preberete tukaj (link do članka).

5. Gumitvist

Za igro Gumitvist potrebujete 3 igralce, gumitvist (daljšo elastiko) in ravno igralno površino. Najprej otroci določijo tistega, ki bo čez gumitvist skakal prvi. Preostala 2 igralca naj gumitvist držita med nogami in sicer tako, da si elastiko najprej nastavita na višino gležnjev.
Otrok, ki skače, naj elastiko preskoči v zaporedju, ki ga določite sami ali v osnovnem zaporedju za gumitvist, ki ga lahko najdete tukaj.
Ko je zaporedje zaključeno, igralca, ki gumitvist držita, elastiko dvigneta na višino kolen, na naslednji stopnji na višino pasu, nato nad pasom, ob prsih… Ko igralec naredi napako, ga zamenja eden od otrok, ki elastiko držita. Natančnejša navodila si lahko preberete tukaj (link do članka).

6. Zvezde metat

Zvezde metat se lahko igra 4 ali več igralcev, vse, kar boste potrebovali, pa je večja igralna površina. Najprej naj otroci z izštevanjem določijo igralca, ki bo “metal zvezde”. Ta igralec potem določi “zvezdo”, torej enega od soigralcev, ga prime za roke in ga začne vrteti v krogu. Tik preden ga izpusti, naj zakliče: “Spremenite se v žival!” Namesto živali lahko izbere tudi, da se otroci spremenijo v drevesa, hiše, ladje itd.
Takrat se vsi postavijo v pozo, ki jo je določil in, ko igralec “zvezdo vrže”, v tem položaju obstanejo. Igralec si poze ogleda in določi, katera je najbolj zanimiva, smešna, izvirna itd. Zmagovalec je nato naslednji na vrsti, da “meče zvezde”. Daljša navodila si lahko preberete tukaj (link do članka).

7. Zajca ven

Za igro Zajca ven potrebujete 4 ali več igralcev, mehko žogo in večjo ravno površino.
Najprej naj otroci z izštevanjem določijo 2 igralca, ki bosta žogo metala. Vsak od njiju se nato postavi na svojo stran igrišča, pri čemer morata biti obrnjena drug proti drugemu. Ostali igralci so “zajci”, ki se postavijo na sredino igrišča.
“Strelca” si nato začneta žogo podajati, pri čemer se trudita, da bi “zajce” zadela. Tisti “strelec”, ki mu to uspe, se z “zajcem” zamenja. Če “zajec” žogo ujame, se igra nadaljuje. Podrobnejša navodila si lahko preberete tukaj (link do članka).

8. Skrivalnice

Igra Skrivalnice je primerna za 2 ali več igralcev, zanjo pa potrebujete večjo površino, polno predmetov, dreves, kipov… za katerimi se bodo otroci lahko skrili.
Najprej naj otroci z izštevanjem določijo tistega, ki bo mižal. Le-ta si zakrije oči in se nasloni na “mesto za pofočkanje”. Nato naglas prešteje do 10. Ko s štetjem zaključi, naj čim glasneje zakliče: “Pred mano, za mano, kdor ni skrit, naj se gre solit!”
Nato lahko začne iskati soigralce. Ko enega od njih zagleda, steče do mesta štetja, se ga z roko dotakne in soigralca “pofočka” z njegovim imenom, npr. “En dva tri, Marko!” Ostali igralci se med iskanjem poskušajo “mestu za pofočkanje” neopazno približati in se “pofočkati” sami, torej se mesta dotakniti in zaklicati svoje ime. Komur to uspe, počaka do začetka naslednje igre.
Igra je zaključena, ko so “pofočkani” vsi igralci. Daljša navodila si lahko preberete tukaj (link do članka).

9. Ali je kaj trden most

Ali je kaj trden most se lahko igra 6 ali več igralcev, potrebovali pa boste veliko igralno površino.
Dva igralca naj se postavita v “most” (drug nasproti drugega, pri čemer se držita za roke) in določita, kateri od njiju bo “jabolko” in kateri “zlata ptica”.
Ostali se nato postavijo v kolono, pri čemer se primejo za ramena. “Vlakec” se nato premika naprej, ustavi pa se, ko pride do “mosta”. Takrat otroka, ki tvorita most, dvigneta roke v zrak tako, da gre “vlak” spodaj naprej- razen otroka, ki je v koloni zadnji. Tega igralca “most” ujame med svoje roke in potiho vpraša: “Kaj imaš raje, jabolko ali zlato ptico?” Otrok odgovori in se nato postavi v kolono za igralcem iz “mosta”, ki si je to figuro na začetku igre izbral.
Igra se na enak način nadaljuje, dokler niso v kolonah za igralcema, ki tvorita most, postavljeni vsi otroci iz “vlaka”. Takrat vsaka od ekip poskusi drugo potegniti na svojo stran igrišča. Tista ekipa, ki je močnejša, je nato razglašena za zmagovalno. Več o igri si lahko preberete tukaj (link do članka).

10. Gnilo jajce nosim

Igro Gnilo jajce nosim se lahko igra 6 ali več otrok, zanjo pa boste potrebovali večjo igralno površino in košček papirja.
Najprej naj se vsi razen enega igralca posedejo v večji krog. Ta igralec naj nato začne hoditi okoli kroga, pri čemer v rokah drži zmečkan košček papirja, ki predstavlja gnilo jajce. To “gnilo jajce” nato na skrivaj položi za hrbet enega izmed soigralcev. Če le-ta tega ne ugotovi, preden igralec znova pride mimo njega, postane “gnilo jajce”, kar pomeni, da mora sesti v sredino kroga. Če papirček najde, vstane in poskupa uloviti igralca, ki je “gnilo jajce” odložil. Če mu to uspe, se igra nadaljuje, če pa se lovljenemu uspe usesti na prazno mesto v krogu, potem “gnilo jajce” nosi tisti, ki ga je neuspešno lovil. Natančnejša navodila si lahko preberete tukaj (link do članka)

11. Ti loviš

Igra Ti loviš je primerna za 3 do 10 igralcev zanjo pa potrebujete le večjo igralno površino. Najprej naj otroci z izštevanko določijo otroka, ki bo lovil soigralce. Nato se otroci razbežijo, tisti, ki so lovi, pa jih poskuša ujeti. To stori tako, da se soigralca dotakne z roko, nato pa zakliče “Ti loviš!”, zatem pa ulovljeni otrok začne loviti druge. Natančnejša navodila si lahko preberete tukaj (link do članka)

12. Pepček

Igro Pepček se lahko igra 3 ali več igralcev, zanjo pa boste potrebovali mehko žogo in večjo igralno površino.
Najprej naj otroci določijo, kateri od njih se bo postavil v vlogo “pepčka”. Če je igralcev veliko, se nato postavijo v krog, če pa so le trije, se vsak od igralcev, ki nista bila izbrana za “pepčka”, postavi na svojo stran igrišča. Stojita naj obrnjena drug proti drugemu, “pepček” pa se postavi na sredino.
Igralci si nato začnejo podajati žogo, “pepček” pa jo poskuša ujeti. Ko mu to uspe, se zamenja s tistim otrokom, ki je žogo vrgel. Daljša navodila si lahko preberete tukaj (link do članka)

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.