fbpx

12 nasvetov, kako si olajšati dolgo vožnjo v vročini

Foto: Uriel Mont / Pexels

Če se pripravljate na dopust, je zelo pomembno, da se pravilno pripravite na dolgo vožnjo in vročino. Upoštevajte spodnje nasvete, da bo vaša vožnja čim bolj udobna in prijetna.

1. Pijte vodo

Vročina v avtu ne vpliva samo na kardiovaskularni sistem, temveč tudi na sposobnost koncentracije. S seboj imejte dovolj vode, da ne boste na koncu dehidrirani. Voda je vaš velik zaveznik v boju proti vročini in koncentraciji.

V avtu poskrbite za hidracijo telesa.
Foto: Andrea Piacquadio/Pexels

2. Prezračite avto

Če imate avto na soncu, je priporočljivo, da predno se vsedete v avto in vklopite klimatsko napravo, le tega najprej prezračite, da preprečite toplotni udar.

3. Klimatska naprava

Če s klimatsko napravo preveč ohladite temperaturo v avtu, boste morda imeli težave s telesno cirkulacijo. Razlika med notranjo in zunanjo temperaturo zato ne sme biti prevelika (največ 6 – 7 ° C). Najbolje je, da odprete vse šobe za prezračevanje in jih prilagodite tako, da pretok zraka ni usmerjen neposredno na dele telesa, saj v nasprotnem primeru obstaja večje tveganje tudi za prehlad.

Za daljša potovanja strokovnjaki priporočajo, da okna pustite odprta vsaj prvih nekaj minut, dokler klima ne začne delovati. V kolikor nimate klimatske naprave, pa se na daljša potovanja odpravite zvečer ali ponoči. Če je le mogoče, se je izogibajte vožnji med največjo opoldansko vročino.

Če se kmalu pripravljate na dopust, je zelo pomembno, da se pravilno pripravite na dolgo vožnjo in vročino.
Foto: Anastasia Shuraeva/Pexels

4. Sončna očala

Uporaba sončnih očal vožnjo naredijo varnejšo, saj sonce ne bo motilo pogleda na cesto.

5. Uporabite senčnik

Ko ne vozite, namestite zaščito na vetrobransko steklo. To preprečuje, da sonce ne bi poškodovalo notranjosti avtomobila, volan pa ne bo vroč, ko se spet usedite vanj.

6. Dodatna zaščita

Mnogi vozniki sicer verjamejo, da so za avtomobilskimi stekli dobro zaščiteni pred UV-sevanjem, vendar to drži le delno. Prednje okno v največji možni meri ščiti pred UV-A in UV-B sevanjem, medtem ko bočna stekla še vedno puščajo UV-A sevanje, ki lahko povzroči prezgodnje staranje in v najslabšem primeru kožni rak.

Zadnja stranska stekla lahko prekrijete s posebno zaščitno folijo. V kolikor boste v avtomobilu dlje časa, se zaščitite s primernimi oblačili in kremo za sončenje. Predvsem je občutljiva otroška koža, zato poskrbite za njeno zaščito.

Foto: Beth Easton/ Pexels

7. Volan pokrijte z brisačo

Priporočljivo je da volan pokrijete z brisačo, saj tako preprečite, da postane vroč. Ko ne vozite, lahko na sedeže položite tudi odejo, še posebej, če so narejeni iz usnja ali podobnih materialov, ki se lahko zelo segrejejo.

8. Mokre krpe

Če nimate klimatske naprave, namestite mokre krpe na odprtine prezračevalnega sistema. Tako bo zrak, ki piha skozi njih hladnejši.

9. Skrbite za otroke

Če potujete z otroki, ne pozabite, da je vročina zanje še močnejša kot za vas. Vzemite jim igrače ali kaj podobnega, kar jih bo zabavalo, da bo njihova vožnja potekala hitreje in da vas ne bodo motili. Nikoli jih ne puščajte samih v avtu na soncu, tudi če so okna spuščena ali je vklopljena klima. Otroška telesna temperatura se lahko poveča tri do petkrat hitreje kot pri odraslih.

10. Pregrevanje avtomobila

Redno preverjajte temperaturo in poskrbite, da ima avto dovolj hladilne tekočine, namreč vročina škodi tudi vašemu avtomobilu.

11. Pnevmatike

Vročina poveča možnost, da gume počijo, še posebej, če so že precej dotrajane. Zato redno preverjajte tlak in iščite morebitne poškodbe (če vozite prikolico, ne pozabite preveriti tudi gum na njej).

Foto: Rebecca Harris/Unsplash

12. Parkiranje v senci ali v garaži

Parkiranje v senci ali v garaži je najboljša možnost, tudi če morate do cilja hoditi nekoliko dlje. Priporočljivo je tudi, da malo odprete okna, da iz avtomobila uhaja vroč zrak. Poskušajte se izogibati vožnji po opoldanski vročini, saj boste takrat težko našli parkirno mesto v senci. V kolikor boste avto parkiralina soncu, pa ga je priporočljivo zaščitite pred soncem. Najboljša možnost je termični ščitnik vetrobranskega stekla, ki odseva sončne žarke.

Foto: Willian Justen/ Unsplash

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!