14 lepotnih mitov, zaradi katerih smo v resnici videti slabše

Lepota zahteva žrtvovanje, pravijo. In veliko žensk se zato, da ostanejo lepe, zlahka žrtvuje. Vendar se velikokrat izkaže, da številna običajna dejanja in prepričanja za ohranitev popolnega videza pravzaprav niso potrebna, še manj koristna. Mnogi lepotni miti namreč ne samo zapravljajo naš čas in denar, temveč tudi škodujejo našemu videzu.

Za katere lepotne mite bi bilo bolje, da vanje nehamo verjeti?

Mit št. #1: Vsakodnevno ličenje škoduje koži.

Pravzaprav ni ličenje samo, temveč to, da ga pred spanjem ne odstranimo pravilno in s tem škodujemo koži. Koža mora imeti možnost dihanja in oksigenacije. Sodobna kozmetika že vsebuje UV-zaščito, vlažilne in zaščitne lastnosti, ki so lahko koristne, saj lahko kožo zaščitijo pred agresivnimi vplivi okolja.

Mit št. #2: Če je na kozmetični steklenički oznaka “hipoalergeno”, izdelek ustreza vsaki kože.

V “hipoalergenih” kozmetičnih izdelkih manjkajo le najbolj razširjene alergene sestavine, na primer alkohol. Edina sestavina, na katero nobena koža nima reakcije, je destilirana voda. Zato je pomembno, da se spomnite, da pred nakupom natančno preučite vsebino tudi najbolj neškodljivih izdelkov. Kozmetika na osnovi naravnih sestavin ni namenjena vsaki vrsti kože.

Mit št. #3: Vlažilne kreme ne preprečujejo gub.

Pravzaprav se danes številne vlažilne kreme borijo proti pojavu gub. Upoštevajte predvsem to, da bi morali biti v sestavi kreme, ki jo uporabljate, UV-zaščita in vitamini, ki vsebujejo antioksidante.

Mit št. #4: Koža se prilagodi kremam in kreme izgubijo učinek. Zato jih je treba občasno menjati.

Ta mit je vsekakor napačen. Včasih je lahko prehod na novo kremo za kožo stresen. Vendar ne pozabite, da se pravila za nego kože v različnih letnih časih razlikujejo. Če krema za vzdrževanje optimalne ravni pH-ja zadostuje za poletje, potem mora zimska krema poleg zaščite pred neposrednimi sončnimi žarki, vetrom in prahom, imeti tudi lastnosti, ki vlažijo in hranijo.

Včasih je lahko prehod na novo kremo za kožo stresen.

Mit št. #5: Kremo je treba nanesti na obraz od spodaj navzgor.

Mnogi so prepričani, da obstajajo posebna pravila za nanašanje krem na obraz in da bodo krožni gibi od spodaj navzgor okrepili učinek kreme. Pravzaprav obstaja nekaj pravil, kako nanašati kreme za obraz, vendar ta mit nima veliko smisla.

Mit št. #6: Za preprečevanje gub je treba piti veliko vode.

Mit, ki pravi, da voda, ki jo uživamo redno in v potrebnih količinah, upočasnjuje proces staranja kože, je zelo priljubljen, a žal nima nobene utemeljitve. Celice zgornje plasti povrhnjice so praviloma že mrtve, zato vlage ne absorbirajo od znotraj.

Mit št. #7: Če redno izvajate obrazno vadbo, se lahko znebite obraznih gub.

Obraz je edini del telesa, kjer so mišice pritrjene neposredno na kožo. Stalno raztezanje in vaje ne prispevajo k glajenju obstoječih gub.

Mit št. #8: Koristno je, da akne izpostavimo soncu – ta postopek akne posuši.

Sonce resnično izsuši kožo, vendar se koža nanj odzove tako, da izloči več olja, ki zamaši pore. Poleg tega lahko dolgotrajna izpostavljenost soncu brez zaščite spodbudi alergijo na sonce, ki povzroči pojav madežev.

Aken nikar ne izpostavljajte soncu.

Mit št. #9: Enakomerna porjavelost kože je pokazatelj zdrave kože.

Porjavelost kože je zaščitna reakcija telesa pred škodljivimi učinki. Dobra in enakomerna porjavelost pravi, da je koža poškodovana in se poskuša zaščititi.

Mit št. #10: Odstranjevanje materinih znamenj je lahko škodljivo za vaše zdravje.

Materino znamenje je pigmentirana tvorba na koži. Lahko so različnih barv in oblik. Večina je neškodljivih, nekateri pa se lahko pod vplivom zunanjih dejavnikov spremenijo v melanom. Zato je treba odstraniti vse benigne lezije na koži. Ta medicinski postopek je popolnoma neškodljiv.

Mit št. #11: Ledene obrazne kopeli so koristne.

Ledene obrazne kopeli niso za vsakogar, saj lahko nizke temperature škodijo koži. Posledično lahko prekinejo pretok krvi. Poleg tega se lahko pojavijo zabuhlost in pajkaste žile. Poleg tega zmanjšanje funkcije lojnic povzroči izgubo elastičnosti. Ta postopek bi morali prezreti tisti, ki imajo suho kožo, medtem ko drugi z njim ne smejo pretiravati. Obstaja veliko kozmetičnih izdelkov za obraz, ki imajo boljše učinke kot led.

Mit št. #12: Če pogosto strižemo lase, bodo hitreje rasli.

Lasje rastejo z enako hitrostjo – približno 0,40 centimetra na mesec – ne glede na to, kako pogosto jih strižemo in ali jih sploh strižemo.

Lasje rastejo z enako hitrostjo, ne glede na to, kako pogosto jih strižemo.

Mit št. #13: Po vsakem obroku si je treba umivati zobe.

Po nedavnih raziskavah naj bi bilo umivanje zob takoj po obroku ne samo neuporabno, ampak tudi škodljivo. Kislina, ki pride v ustno votlino s hrano, se zaje v zobno sklenino in prispeva k njeni eroziji. Če si umivate zobe v 30 minutah po obroku, se lahko zgodi, da bo zobna sklenina propadla veliko hitreje.

Mit št. #14: Lak za nohte škodi nohtom, ker jim preprečuje dihanje.

Nohti so odmrle celice. Če bi nohtna plošča dihala, lak zaradi povečane vlage na njej ne bi ostal. Nohti ne potrebujejo kisika, njihova prehrana gre skozi kapilare v območju obnohtne kožice.

Ali ste kdaj pomislili, da je kateri od teh mitov koristen, preden ste prebrali ta članek? Zaupajte nam v komentarjih!

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Mikro francoska manikira bo največji trend za nohte v letu 2021