fbpx

17 znakov, ki kažejo, da je čas za ločitev

Foto: Jessica Rockowitz / Unsplash

Normalno je, da dolgotrajna razmerja preživijo težke čase. Vendar težave zakonskega para včasih niso le malenkosti, ampak veliki boji, zaradi katerih je ogrožena celotna zveza. V prispevku vam razkrivamo znake, ki kažejo na to, da je vaš zakon na razpotju.

Terapevtka dr. Jenni Skyler pravi, da številne zakonske težave niso razlog za ločitev, dokler jih je par pripravljen rešiti skupaj. Če obstaja volja do sprememb se lahko izognete ločitvi. Preden se ločite, morate znati iti skozi težke čase in preizkusiti vaš odnos.

Terapija je lahko izjemno koristna za pare, ki se soočajo s težavami, še posebej, če eden ne želi ločitve. Poleg tega lahko terapija ublaži pritisk za sprejemanje velikih odločitev. Če vaš zakon trenutno ni najboljši in predno se želite ločiti, si lahko poskusite vzeti malce odmora ali živeti ločeno.To vam lahko omogoči vpogled v to, kako bi lahko izgledalo življenje brez partnerja, ne da bi sprejeli kakršne koli zapletene pravne ukrepe, povezane z ločitvijo.

Nezvestoba

Če ste vi ali vaš partner zagrešili nezvestobo, bi vam to lahko otežilo napredovanje v zakonu. Vendar pa je pogosto odvisno od resnosti prevare. Če gre za resno nezvestobo, je pogosto težko nadaljevati. Če pa je bilo varanje enkraten pojav ali bolj blago dejanje, kot je mimobežno spogledovanje in poljub v lokalu. Vse je odvisno od tega, kako hudo žalitev smatrate za nezvestobo saj na splošno in vsak nanjo gleda drugače.

via GIPHY

Niste več povezani

Normalno je, da se razmerja spremenijo in možno je, da sta se s partnerjem ločila. Vsi smo različni, a če s partnerjem nimata več skupnih vrednot, je lahko težko rešiti zakon. Ne gre samo za različne interese. To je normalno in včasih celo koristno, če s partnerjem uživate v hobijih in dejavnostih zunaj družbe. Če pa ugotovite, da na svet gledate povsem drugače in da nikakor ne morete delovati, je to težko premagati.

Ste nesrečni

Če se vsako jutro zbudite ob partnerju in se zavedate dejstva, da se v zakonu počutite nesrečno, to veliko pove o stanju vašega zakona. Ni vam treba biti srečen vsakič, ko ste poročeni, a če obstaja tudi izrazito pomanjkanje sreče in aktiven občutek žalosti ali razočaranja, ko ste skupaj, je to precej jasen znak, da vajin zakon ni dober.

Težave z duševnim zdravjem

Povsem normalno je, da greste skozi obdobja, ko vaše duševno zdravje ni najboljše. Težava pa je, ko eden ali oba ne naredita naslednjih korakov za izboljšanje tega duševnega zdravja. Vaš partner lahko na primer zavrne iskanje strokovne pomoči zaradi svoje duševne bolezni ali si ne dovoli nobenih koristnih sprememb življenjskega sloga za izboljšanje svojega razpoloženja.

Težave z duševnim zdravjem lahko postanejo še posebej zahtevne, ko začnejo vplivati ​​ne samo na osebo, ki trpi za duševno boleznijo, ampak tudi na drugo osebo v razmerju. To je lahko vzrok za številne prepire v razmerju, vendar vam ni treba prekiniti zveze, ker duševno zdravje vašega partnerja ni najboljše. Dokler sprejmete ukrepe za ozdravitev in prepoznate vpliv, ki ga ima to na vaš zakon, se lahko vaš odnos izboljša.

Vaš partner je narcisoiden

Če je vaš partner narcisoiden to običajno pomeni, da mu primanjkuje empatije in ne kaže privlačnost, je nečimrn, aroganten. To se lahko pokaže tudi s kakršnim koli vedenjem, zaradi katerega se počutite v odnosu prazni ali manipulirani. Če ste poročeni z narcisoidno osebo, je možno, da ste postali žrtev njegovega posebej očarljivega vedenja, ne da bi opazili negativno vedenje.

via GIPHY

Kar naprej se prepirate o istih stvareh

Če vi in ​​vaš zakonec ponavljate iste stare argumente, je to lahko tudi znak, da je vajine zakonske zveze konec ali da je za njeno razrešitev potrebna terapija. Morda se prepirate o različnih stvareh. Ne glede na to, če se vam zdi, da ste obtičali v isti težavi brez rešitve, to verjetno pomeni, da ne komunicirate učinkovito.

Neusklajenost spolnega sloga

Če pri spolnosti niste na isti strani, je to lahko znak bližajočih se zakonskih težav. Neravnovesje v spalnici je mogoče razumeti tudi kot kršitev meja. Morda se zdi, da vas partner sili v spolno dejanje, ki vam ni všeč, ali vas prosi, ko si vi tega ne želite. Če v spalnici ne spoštuje vaših meja, se boste morda počutili nespoštovano ali pa ste prisiljeni narediti nekaj, česar ne želite. Ti vzorci lahko privedejo do jeze in zamere, kar lahko pripelje do razmišljanja o ločitvi.

via GIPHY

Brez spolnosti

Povsem normalno je, da med dolgotrajno zvezo spolna privlačnost in energija rasteta in izgineta. Vendar pa je v razmerju, ki vodi v ločitev, ta želja popolnoma odsotna. Morda se s svojim partnerjem ne počutite več povezani, da bi imeli spolne odnose ali pa v vašem življenju ni več priložnosti za spodbujanje intimnosti. Ker je izguba spolne želje pogosta, obstajajo načini, ki vam lahko pomagajo odpraviti pomanjkanje teh interesov – gre za spolno terapijo ali svetovanje za pare. Dokler sta vi in ​​vaš partner na isti strani glede vašega spolnega problema, obstaja prostor za rast in to ne pomeni ločitve.

Počutite se osamljene

Če vas partner nikoli ne sprašuje, ga ne zanima vaše življenje in vaši občutki, to lahko privede do občutka osamljenosti. V idealnem zakonu bi se morala s partnerjem z leti zbližati in ne oddaljevati.

via GIPHY

Ni želje po otrocih

Nekateri gledajo na otroke kot na darilo, eni pa si starševstva ne želijo. Zaradi imajo nenehno željo po uživanju in ne želijo prevzeti odgovornosti, ki jih starševstvo prinese.

Zasvojenost

Ljudje imajo različne odvisnosti, ki so sicer težave posameznika. Vendar pa takšne odvisnosti lahko postanejo težava tudi v zakonu in zvezi. Ko ugotovite, da je vaš partner zasvojen in ne želi pomoči ali ta ne deluje, je to lahko velik opozorilni znak, saj te odvisnosti ne more nadzorovati. Vse to pa se kaže v vseh njegovih odnosih.

via GIPHY

Se ne borite

Čeprav prepir običajno ni prijeten ali idealen, so včasih potrebni argumenti za rešitev pomembnih vprašanj v zvezi. Gre za nekakšno nujno obliko komunikacije. Če se sploh ne borite in ste popolnoma nezainteresirani je to lahko znak, da imate nerešene težave. Če se počutite osamljene in mislite, da vas partner ne razume, ter, da mu nimate nič za povedati, se celo med prepirom umaknete, so to slabi znaki v vajinem odnosu.

Skupaj ste samo zaradi otrok

Čeprav morda mislite, da je ostati poročen tisto, kar je najboljše za vašo družino, se morate zavedati, da otroci od svojega okolja prevzamejo veliko več, kot se odrasli zavedajo. Težave, ki negativno vplivajo na vas, vplivajo tudi na vaše otroke. V nekaterih primerih bi lahko bila ločitev dolgoročno boljša za otrokovo duševno zdravje, namesto da bi se njihovi starši nenehno prepirali.

Zloraba

Kadar je v razmerju prisotna fizična, duševna in čustvena zloraba, se lahko kvalificira kot nasilje v družini. V večini primerov se je v zakonu težko izogniti zlorabi, kar je zanesljiv znak, da je vajine zakonske zveze konec in da je čas za ločitev.

Za vse krivite drug drugega

Prepir je lahko boleč, poslabša pa se lahko, ko odkrijete, da drug drugega krivite za različne življenjske težave, kot so finančni stres, poklicni dvomi, skrb za otroke in podobno. Ko so pari osredotočeni na to, da drug drugega krivijo za težave in se ponižujejo, je to lahko znak, da zakon ne deluje. To je negativen cikel, ki če se ga ne obravnava pravočasno se ta lahko stopnjuje. Če s partnerjem ne znata reševati težav skupaj, je čas, da poiščeta strokovno pomoč.

via GIPHY

Sanjate o koncu vašega zakona

Če pogosto razmišljate o tem, kako bi lahko bilo vaše življenje boljše, če z možem ne bi bila več skupaj, je to lahko znak, da je vajin zakon ogrožen. Normalno je, da kdaj razmišljate o temu, vendar če že strateško načrtujete odhod, je ločitev neizogibna.

Nočeta biti več skupaj

Če so se vaši otroci odselili in ste ostali sami v hiši, je to lahko prava blaženost. Vendar to ni vedno tako. Včasih ljudje ostanejo poročeni, dokler se otroci ne odselijo, in ko ostanejo sami, se ne prenesejo. Če menite, da se s partnerjem zdaj, ko ste sami doma, ne razumeta, je to lahko znak, da vaš zakon ne gre v pravo smer.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!