fbpx

20+ genialnih WD-40 trikov: majhna pločevinka za velike rešitve

WD-40
Foto: WD40.com

WD-40 je več kot le mazivo; to je pravi MacGyver v pločevinki! Od čiščenja pa vse do zaščite, od vzdrževanja avta do nenavadnih trikov, WD-40 ponuja širok spekter uporabe, ki bi ga zavidal celo Švicarski nož. A ne pozabite, preberite si priporočila za varno uporabo, preden se lotite sprejema

Ko je bil WD-40 prvotno zasnovan za zaščito zunanje obloge rakete Atlas pred rjo in korozijo, si verjetno nihče ni predstavljal, da bo postal tako vsestranski pomočnik. Njegova pot od laboratorijske radovednosti do obveznega pripomočka za vsako gospodinjstvo je res prava pustolovščina.

Torej, kaj je skrivnost čarobnosti WD-40?

Čeprav je natančna formula varovana bolje kot recept za Coca-Colo, je znano, da mešanica organskih topil, pogonskih plinov in mineralnega olja WD-40 dela čudeže pri mazanju, izpodrivanju vode, preprečevanju rje in čiščenju. Njegova molekularna struktura ustvarja zaščitno pregrado, ki raztaplja umazanijo kot po čarovniji.

Foto: WD-40

WD-40 se doma znajde kot riba v vodi. Od popravljanja škripajočih vratnih tečajev, popuščanja zataknjenih zadrg do zaščite orodja pred rjo – ta pločevinka nikoli ne počiva. In ne samo doma, tudi avtomobilski navdušenci ga obožujejo za poliranje zunanjosti avtomobila in čiščenje ptičjih iztrebkov z vetrobranskega stekla.

Kreativne uporabe WD-40:

1. Vodoodporna zaščita čevljev: Pred deževnim dnevom preprosto popršite WD-40 na zunanjo površino čevljev. Pustite, da se popolnoma posuši, in voilà, vaši čevlji bodo odbijali vodo kot plašč Supermana krogle. Ta postopek deluje odlično tako na usnjenih kot tudi na tekstilnih obuvalih, ampak pozor: na nekaterih materialih lahko pusti sledi, zato najprej preizkusite na manj opazni površini.

2. Izbrišite sledi barvic: Če imate doma male umetnike, ki radi ustvarjajo tam, kjer ne bi smeli, WD-40 pride prav za odstranjevanje barvic z lesenih površin, sten ali tal. Razpršite malo WD-40 na krpo in nežno podrgnite po umazani površini. Barvice bodo izginile kot po magiji.

3. Odstranitev žvečilnega gumija: Žvečilni gumi se je zataknil na preprogi ali v laseh? Brez panike. Razpršite WD-40 na prizadeto območje, počakajte minuto ali dve, da se gumij zmehča, nato pa ga previdno odstranite. Ta metoda deluje čudeže in prepreči, da bi morali uporabiti škarje.

4. Preprečevanje zmrzovanja cevi: Nanesite WD-40 na kovinske dele cevi, da ustvarite vodoodporno zaščito in preprečite, da bi vlaga povzročila zmrzovanje. Ta preventivna metoda je še posebej pomembna za hiše v hladnejših podnebjih, kjer lahko počene cevi povzročijo resne težave.

5. Preprečevanje rošenja ogledal: Za jasen pogled po tuširanju, razpršite WD-40 na čisto krpo in nežno obrišite ogledalo. Ta sloj bo preprečil, da bi se para nabirala na steklu, zato bo vaše ogledalo ostalo čisto in bistro.

6. Odganjanje škodljivcev: Razpršite WD-40 okoli oken in vrat, kjer se običajno zadržujejo pajki in drugi škodljivci. Repelentni učinek WD-40 bo te nezaželene obiskovalce odvrnil, poleg tega pa bo površino naredil spolzko, težje dostopno za plezanje.

7. Razplete zavozlane verižice: Če se vam je zavozlala nakitna verižica, nanesite kapljico WD-40 na zapleteno mesto. Počakajte nekaj sekund, nato nežno razvozlajte vozel s pinceto. Verižica bo spet gladka in pripravljena za nošenje.

8. Očisti mrtve žuželke: Po dolgi vožnji je vaš avto lahko prekrit z žuželkami. Razpršite WD-40 na prednjo rešetko in vetrobransko steklo, pustite delovati nekaj minut, nato pa obrišite s krpo ali sperite z vodo. Žuželke se bodo odstranile brez napora.

9. Popravi škripajoča vrata: Za odpravo škripanja na vratnih tečajih, razpršite WD-40 direktno na tečaj. V nekaj sekundah bodo vrata delovala tiho in gladko.

10. Odstrani ostanke nalepk: Za odstranjevanje lepljivih ostankov nalepk ali trakov, razpršite WD-40 na prizadeto območje, pustite delovati nekaj minut, nato pa preprosto obrišite z vlažno krpo. Lepljivi ostanki bodo izginili.

11. Odstrani vosek in lepilo: Na površini, kjer se je nabral vosek ali lepilo, razpršite WD-40, počakajte, da se zmehča, in nato obrišite. To je še posebej koristno za odstranjevanje svečnega voska iz miz in drugih pohištvenih površin.

12. Očisti in povrne sijaj usnjenim izdelkom: Da bi povrnili sijaj usnjenim torbicam, čevljem ali pohištvu, najprej očistite usnje z blagim detergentom in vodo. Ko je suho, nanesite tanek sloj WD-40 na mehko krpo in nežno vtrite v usnje. To bo obnovilo sijaj in zaščitilo material.

13. Odstrani oljne madeže: Za odstranjevanje trdovratnih oljnih madežev z dovozov ali garažnih tal, obilno razpršite WD-40 na madež, pustite delovati, nato pa sperite z vodo. Olje se bo raztopilo in površina bo kot nova.

14. Zrahlja zataknjeno zadrgo: Če se vam je zadrga zataknila, nanjo nanesite WD-40 in pustite, da prodre v zaprti del. Po nekaj trenutkih poskusite zadrgo premakniti; delovala bo brez težav.

15. Prepreči nabiranje snega na oknih: Da bi preprečili, da bi se sneg in led prijeli za vaša okna, razpršite WD-40 po steklenih površinah. Ta sloj bo deloval kot zaščitna pregrada proti naravnim zimskim elementom.

16. Odpravi praske na keramiki, linoleju, marmorju in lesu: Za manj opazne praske na trdih površinah, razpršite WD-40 na mehko krpo in nežno podrgnite po praskah. To bo zmanjšalo vidnost prask in obnovilo sijaj površine.

17. Razrahlja zataknjene LEGO kocke: Če se vašim otrokom LEGO kocke ne dajo narazen, malo WD-40 nanesite na težavno mesto. Kocke se bodo lažje ločile, ne da bi poškodovali majhne roke ali kocke.

18. Čiščenje nerjavečega jekla: Za brezmadežen videz naprav iz nerjavečega jekla, razpršite WD-40 na mehko krpo in obrišite površine. Ne samo, da bo odstranil prstne odtise in madeže, ampak bo tudi pustil sijajen finiš.

19. Čiščenje armaturne plošče: Da bo armaturna plošča vašega avtomobila spet izgledala kot nova, razpršite WD-40 na gobo in obrišite površine. Pustite, da deluje nekaj minut, nato obrišite do suhega z mehko krpo.

20. Odstrani super lepilo z rok: Če se vam super lepilo zalepi na roke, nanj razpršite WD-40, podrgnite, nato pa umijte z milom in vodo. Lepilo se bo enostavno odstranilo, ne da bi poškodovali kožo.

Medtem ko je WD-40 pravi junak v pločevinki, ne pozabite, da ni primeren za vse. Elektronika, nekatere plastike in ključavnice zahtevajo nežnejši pristop. Obstajajo posebne formulacije za te občutljivejše naloge, zato izberite pametno in varno!

Foto: WD-40

S temi nasveti lahko svoje gospodinjstvo ohranite v vrhunskem stanju, vaša pločevinka WD-40 pa bo postala vaš najboljši prijatelj za vsak problem. Navsezadnje, kdo bi si mislil, da bo izdelek, zasnovan za rakete, postal tako nepogrešljiv v domačih predalih?

Nakup WD-40

Znižano za 3,45 EUR
WD-40 49660 Multifunktionsprodukt Smart Straw 200ml
WD-40 49660 Multifunktionsprodukt Smart Straw 200ml
Das WD-40 Multifunktionsprodukt verfügt über mehr als 2000 Anwendungsmöglichkeiten!
8,74 EUR −3,45 EUR 5,29 EUR Amazon Prime
WD-40 Multifunktionsprodukt Smart Straw (2x 400ml )
WD-40 Multifunktionsprodukt Smart Straw (2x 400ml )
Das WD-40 Multifunktionsprodukt 400 ml Smart Straw Slim in einem praktischen Doppelpack;...
19,99 EUR

Zadnja posodobitev 2024-05-29 / Partnerske povezave / Vir fotografij: Amazon Product Advertising API

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.