10+ najboljših naprav, s katerimi boste nadgradili svoj avtomobil

HUDWAY Cast

Da je tehnologija iz dneva v dan bolj napredna in so skupaj z njo bolj napredni tudi avtomobili, ni nobenega dvoma. A čeprav so najnovejši avtomobili tehnološko zelo napredni, je na cesti še veliko takšnih, ki jim katera od naprednih stvari tudi manjka.

Takšne težave preprosto odpravimo s pomočjo različnih napravic, ki jih vgradimo v svoj avtomobil in si s tem olajšamo del življenja in polepšamo čas, preživet v avtomobilu. Lahko si omislimo različne kamere, parkirne senzorje, asistente z umetno inteligenco in še in še. Z malo denarja lahko tudi svoj avtomobil spremenite v bolj naprednega in si kupite ravno tisto, kar pri svojem avtomobilu pogrešate in potrebujete. Predstavili vam bomo nekaj izdelkov, s katerimi si lahko ‘nadgradite’ svoje vozilo.

1. Mpow AUX Bluetooth avtomobilski oddajnik/sprejemnik

Mpow AUX Bluetooth
Mpow AUX Bluetooth

Povezava prek Bluetooth tehnologije med avtomobilom in pametnim telefonom je danes že nekaj povsem običajnega. Drugače je pri starejših avtomobilih, ki te tehnologije ne premorejo, jih je pa še vedno veliko na cestah. To težavo lahko odpravimo, vse, kar potrebujemo, pa je AUX-izhod oddajnih in prejemnik signalov Bluetooth. Napravica podjetja Mpow je en takšna, ki se lahko poveže z dvema napravama istočasno, njena baterija ima dovolj energije za 10 ur delovanja, upravljanje z njo pa je povsem preprosto.

2. Nulaxy Bluetooth FM-oddajnik

Nulaxy Bluetooth FM
Nulaxy Bluetooth FM

Napravica podjetja Mpow vam bo prišla prav v primeru, da imate v avtomobilu AUX-izhod. Če ga nimate, pa si vseeno želite Bluetooth povezljivost, lahko poizkusite z napravico Nulaky Bluetooth FM. Namestimo jo v avtomobilsko ‘električno vtičnico’ oziroma ,po domače, luknjo za cigaretni vžigalnik. Nulaxy omogoča prenašanje glasbe z vašega telefona prek kratke FM frekvence, ki se nato predvaja prek zvočnega sistema v avtomobilu. Naprava je zanesljiva, preprosta za uporabo in ima dodaten USB-izhod, če je treba polniti vaš mobilni telefon.

3. SlimK LED opozorilne svetilke

SlimK LED
SlimK LED

Če obtičimo na cesti, še posebno sredi noči, je lahko zelo neprijetno in celo nevarno. Če vam je počila guma, imate pregret motor ali kakšno drugo krizno situacijo, se boste trčenju z neprevidnim voznikom najlažje izognili z uporabo varnostnih cestnih sijalk. Poznamo jih veliko vrst, mi pa vam predstavljamo LED-sijalke SlimK, ki so povsem varne za uporabo, imajo močno svetilnost in so opazne več kot kilometer daleč. Na voljo so za večkratno uporabo, odporne proti poškodbam in vplivom vode, poleg tega pa jih lahko pospravimo v priročno torbico za prenašanje. Nastavite si lahko celo poljuben vzorec utripanja ali svetenja sijalk.

4. Ztylus Stinger orodje za preživetje

Ztylus Stinger
Ztylus Stinger

Seveda nihče ne razmišlja, da bi se nam zgodilo kaj hujšega, a kljub vsemu prihaja do situacij, ki so izredno nevarne. Da bi ostali ujeti v avtomobilu, je ekstremen scenarij, imamo pa tudi v tem primeru orodje, ki nas lahko spravi iz nevarnega položaja. Ztylus Stinger nam pri vsakodnevni uporabi služi kot pretvornik ‘avtomobilskega vžigalnika’ v dva USB-izhoda. A še šele ko pridemo v nevarno situacijo, nam Stinger pokaže, kaj resnično zmore. V njem se namreč skriva nož za rezanje rešilnega pasu in naprava za razbijanje stekla. Po vsej verjetnosti ne boste takšne naprave nikoli potrebovali, v primeru pa, da bi jo, boste zagotovo hvaležni, da jo imate.

5. iOttie Qi polnilnik in držalo za telefon

 iOttie Qi
iOttie Qi

Mobilni telefoni so vse bolj napredni in veliko izmed njih že podpira brezžično polnjenje. Če imate takšen telefon, v avtomobilu nimate podpore za brezžično polnjenje telefona in ste se naveličali stalnega iskanja kablov, je iOttie Qi polnilnik kot nalašč za vas. Držalo za telefon bo poskrbelo, da so vaše oči usmerjene na cesto in ne v telefon, če ga imate v rokah ali celo v naročju. Medtem ko vam bo držal telefon, vam iOttie še brezžično napolni napravo in to do 40 % hitreje kot običajni Qi polnilniki. Seveda mora tudi vaš mobilni telefon podpirati hitro polnjenje. Če ga ne, pa tudi nič hudega, saj se bo še vedno polnil po maksimalnih zmogljivostih polnjenja, ki jih premore vaš telefon.

6. Anker Roav Vival Alexa avtomobilski polnilnik

 Anker Roav Vival Alexa
Anker Roav Vival Alexa

Pri novejših avtomobilih je Bluetooth povezava postala že skoraj samoumevna. Pride nam še posebno prav, ko s telefona predvajamo glasbo, uporabljamo navigacijo, opravljamo klice in še kaj. Pri tem se pojavi težava, da to moti koncentracijo in odvrača naš pogled z dogajanja na cesti. Na srečo je tu Anker z napravico Roav Viva, Bluetooth polnilnik za pametne telefone, ki ima hkrati vgrajeno še Alexo. To pomeni, da medtem ko polnite svoj pametni telefon, le nagovorite Alexo in že se vam bo predvajala najljubša pesem, potekal klic ali pa boste dobili nove napotke do vašega cilja, pri tem pa vam oči ne bo treba odvrniti s ceste.

7. Toguard kamera v vzvratnem ogledalu

Toguard
Toguard

Če bi radi imeli kamero, ki spremlja dogajanje pred avtomobilom, v primeru nesreč ali drugih dogodkov, si lahko omislite kamero Toguard, ki je vgrajena v vzvratno ogledalo. Če vaš avto ni opremljen s prednjo kamero in če so vam tiste, ki jih postavite na armaturno ploščo prevelike, bo Toguard prava za vas. Vse, kar morate storiti, je, da svoje vzvratno ogledalo zamenjate s Toguardom. Ta ima vgrajeno 1080p visokoresolucijsko kamero, poleg pa dobite še pomožno vodoodporno kamero, ki snema v ločljivosti 480p. K temu lahko dodamo še vgrajene parkirne senzorje, zaslon, občutljiv na dotik, in ko ga ugasnemo, imamo na voljo popolnoma funkcionalno vzvratno ogledalo.

8. NOCO Genius Boost+ zaganjalec

 NOCO Genius Boost+
NOCO Genius Boost+

Tudi če je vaš avto ugasnjen, se lahko pripeti, da se mu bo baterija izpraznila, še posebno, če govorimo o starejših avtomobilih. Prazna baterija je pojav, s katerim se je po vsej verjetnosti srečal že vsak voznik ali voznica. Če pa se vam to večkrat zgodi, je pametno imeti v avtu NOCO Genius Boost+. Naprava je zmožna kar 20-krat zagnati vaš avtomobil z enim samim polnjenjem. Poleg tega lahko polni vaš pametni telefon ali prenosni računalnik.

9. Rexing V1 nadzorna kamera

Rexing V1
Rexing V1

Razlogov, zakaj bi imeli nadzorno kamero v avtomobilu, je več. Z njo lahko zgolj snemamo panoramsko vožnjo ali pa posnetke uporabimo zaradi pravnih potreb. V vsakem primeru si želimo, da so posnetki ostri in da se na njih dobro vidi, kaj se dogaja. Rexing V1 nadzorna kamera zagotavlja visoko resolucijo in zajema sliko s 1080p, pri tem pa snema pod kotom 170°. Vgrajen ima disk s 128 GB prostora, če pa vam tega zmanjka, bo naprava samodejno presnela najstarejše posnetke. Vgrajeno ima funkcijo samodejnega zaznavanja nesreče in bo v tem primeru začela samodejno snemati dogajanje in posnetek ‘zaklenila’ pred nenamernim izbrisom z diska.

10. Garmin Drive 50 avtomobilska navigacija

Garmin Drive 50
Garmin Drive 50

Čeprav so dandanes pametni telefoni že povsem solidni spremljevalci na poti, še vedno ne premorejo toliko natančnosti, kot je premore Garmin Drive 50. Ne samo, da boste z njo dobili najnatančnejše napotke za pot, posredoval vam bo tudi informacije o okoliških znamenitostih, stavbah, semaforjih in podajal realne prometne informacije. Lahko vas opozori na prihajajoči ovinek, spremembo omejitve hitrosti in opozori na potreben odmor. Z Garminom Drive 50 ne dobite zgolj GPS-navigacije, temveč popolnega sopotnika.

11. BACtrack S80 test alkoholiziranosti

BACtrack S80
BACtrack S80

Alkohol in vožnja nikakor ne gresta skupaj. Se pa včasih vprašamo, ali smo popili preveč in ali smo še vedno v dovoljenih mejah. Pri tem vprašanju vam bo prišel prav test alkoholiziranosti BACtrack S80. Na tržišču boste težko našli bolj natančno in zanesljivo tovrstno napravo, celo po policijskih standardih. Je preprosta za uporabo, za delovanje uporablja običajne AA baterije, test pa je gotov v 10 sekundah. Vsekakor je bolje investirati v to napravo, kot da se komurkoli zgodi kaj hudega.

12. Automatic Pro Car OBD II vmesnik za diagnozo delovanja avtomobila

Automatic Pro Car OBD II
Automatic Pro Car OBD II

Vsi vemo, kako neugodno je, ko se nam na armaturni plošči pojavi kakšna opozorilna lučka. Včasih gre lahko za neznatno majhno napako, ki pa lahko za pravilno diagnozo vzame veliko časa in tudi denarja. Z vmesnikom  Automatic Pro Car OBD II se bomo lahko temu izognili. Naprava uporablja omrežje 3G in vam prek njega posreduje podatke o napaki na vaš mobilni telefon. Tako se lahko na mestu odločite, kako resno se vam mudi k mehaniku. Automatic Pro Car lahko prepozna vsako opozorila in razloži, kaj pomeni, poleg tega pa vam posreduje lokacijo avtomobila v realnem času in v primeru nesreče obvesti za to pristojne službe.

13. Philips GoPure Compact 200 čistilec zraka

Philips GoPure Compact 200
Philips GoPure Compact 200

Tudi če ima vaša klimatska naprava najnovejši filter za zrak, je lahko zrak, ki prihaja od zunaj, škodljiv. Ravno zaradi tega so pri Philipsu razvili GoPure Compact 200 čistilec zraka. Dovolj je majhen, da ga preprosto pritrdimo zadaj na sedež, očistil pa bo 99 % zraka in se znebil škodljivih izpustov, dima, bakterij, smradu, prahu, cvetnega prahu, živalskih dlak in drugih delcev, ki se nahajajo v potniški kabini. Odstrani lahko celo neprijeten vonj cigaretnega dima in celo še močnejši vonj cigar. Vse to z enim pritiskom na gumb.

14. FenSens pametni brezžični parkirni senzor

FenSens
FenSens

Pri novih avtomobilih so vzvratna parkirna kamera ali parkirni senzorji že nekaj samoumevnega. Pri starejših avtomobilih temu ni tako, in če bi si vseeno želeli malce pomoči pri parkiranju, bo na pomoč priskočil FenSens, pametni brezžični parkirni senzor. Oblikovan je kot okvir registrske tablice in se poveže z vašim pametnim telefonom. Zazna predmete pred vami ali za vami in vas nanje opozori z zvočnimi in grafičnimi signali. Če imate telefon v žepu, se bo aplikacija zagnala samodejno. Za namestitev ne potrebujete veliko, le malo se poigrate z izvijačem in  naprava je nameščena.

15. Handpresso avtomobilski kavni avtomat

Handpresso
Handpresso

Veliki večini jutranja kava še kako prija. To pa je včasih težko, še posebno, če imamo veliko obveznosti ali celo zamujamo. A v primeru, da imate v avtomobilu Handpresso, tudi to ne bo več težava. Vse, kar je treba, je, da ga priključite v avtomobilski vžigalnik, napolnite z mleto kavo in dodate nekaj vode. Čez 2 minuti boste že lahko srebali vročo in popolnoma svežo kavo, ki ste si jo skuhal med tem, ko ste stali v gneči na mestni vpadnici.

16. Garmin Dash Cam 55 avtomobilska kamera

Garmin Dash Cam 55
Garmin Dash Cam 55

Tako imenovanih avtomobilskih kamer, ki jih namestimo na armaturno ploščo, je na tržišču ogromno. Nekatere so primerne zgolj za v smeti, nekatere pa so vredne svojega denarja. Takšna je tudi kamera Garmin Dash Cam 55, ki snema v ločljivosti 1.440p. Majhna napravica ni zgolj dobro orodje proti slabim voznikom, saj je poleg tega še navigacijska naprava in opozorilni sistem pred trkom, zapustitvijo voznega pasu, lahko pa celo opozori na prihajajočo rdečo luč na semaforju ali obcestni radar. Za še večjo varnost lahko z napravo upravljamo z uporabo glasu.

17. EEZTire sistem nadzora tlaka v pnevmatikah

EEZTire
EEZTire

Navadno se s količino zraka v pnevmatikah ne ukvarjamo veliko. Drugače je, če želimo doseči kar najboljšo porabo goriva in če ne želimo, da se nam katera od pnevmatik obrablja hitreje kot druge. Če želimo natančne meritve, do desetinke bara, bo za nas primeren sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah EEZTire. Če bo prišlo do spremembe tlaka v kateri izmed pnevmatik, nas bo sistem na to opozoril tako vizualno kot zvočno. S sistemom boste tako lahko imeli popoln nadzor nad tlakom v vaših pnevmatikah, kar bo najbolj prav prišlo navdušencem nad terensko vožnjo.

18. HUDWAY Cast projicirni zaslon

HUDWAY Cast
HUDWAY Cast

Dandanes nas veliko za navigacijo uporablja pametne telefone in pri tem pogosto pogledujemo proti zaslonu telefona. Takšno početje je nevarno in lahko povzroči kritične  situacije. HUDWAY Cast bo odpravil to težavo, saj se projicirni zaslon poveže s pametnim telefonom in nam tako posreduje vse potrebne informacije. Pri tem nam pogleda ni treba umikati s ceste, saj je vse, kar moramo vedeti, v našem vidnem polju. Naprava nam omogoča tudi predvajanje glasbe iz telefona ali opravljanje klicev.

19. Uniden R3 radar detektor

Uniden R3
Uniden R3

Z detektorjem radarskih signalov zagotovo ne priporočamo, da bi na cesti počeli kaj nevarnega ali celo neumnega. Lahko pa si priznamo, da nam včasih pride prav, da smo obveščeni, predno nas zaloti kakšna kamera ali radar, ki jih je na cestah vsak dan več. Uniden R3 vam lahko pri tem vsekakor pomaga. Ima zmožnost zaznavanja radarskih signalov 360° okoli vas in opozori tudi na kamere, ki so postavljene v križiščih. Ima tudi vgrajen GPS navigacijski sistem in z njegovo pomočjo lahko najdete pot, ki jo iščete.

20. Rplate digitalna registrska tablica

Rplate
Rplate

Napravica Rplate je omenjena zgolj iz zabavnega vidika, saj je pri nas žal ne moremo uporabljati. V tem trenutku je uporaba omejena na zvezni državi Kalifornija in Arizona, pa še to prek lokalnega urada za motorna vozila. Gre za idejo, da bi lahko imeli tudi registrske tablice personalizirane, kar bi popestrilo posamezne avtomobile. V tem trenutku gre le za dobro idejo, v Sloveniji pa bomo še naprej imeli vnaprej predpisane registrske tablice.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
GiroCarShare – Najemi moje vozilo, spremeni svoje ravnanje in ohrani naš planet