fbpx

#238 – CITY MAGAZINE

Pomlad je letni čas, ko čistimo. Čistimo svoje omare, čistimo dom, čistimo okolico, morda čistimo tudi svoje misli in duha.

Ali ste vedeli, da ima t. i. spomladansko čiščenje korenine v Perziji? Tamkajšnje ljudstvo je namreč izvajalo khooneh tekouni, kar bi lahko dobesedno prevedli kot »pretresanje hiše«, in s tem, ko so hišo tako rekoč obrnili na glavo, so se pripravljali na prihajajoče novo leto. Nekateri sicer menijo, da ima spomladansko čiščenje, kot ga poznamo danes, izvor v judovski kulturi in pripravi na judovsko veliko noč ali pasho. In glede na to, da je pri nas še vedno tradicija, da hišo temeljito počistimo in pripravimo za praznovanje velike noči, bi se morda lažje povezali z drugo teorijo.

Kaj pa, če bi se letos udeležili tudi kakšne čistilne akcije, ki vključuje našo širšo okolico? Že čez nekaj dni boste imeli priložnost, da pomagate soustvariti lepšo prestolnico v okviru čistilne akcije Za lepšo Ljubljano. Pa ne samo to – po Sloveniji bodo v tem času potekale ali že potekajo številna čistilne akcije, ki pripomorejo k boljšemu jutri. Spremembe se namreč začnejo pred našimi vrati! Če namreč več »majhnih« ljudi v več »majhnih« krajih naredi več »majhnih« stvari, lahko spremenijo svet!

Tokrat vam v novi številki prinašamo nekaj namigov za prvomajske potepe, nekaj modnih stvaritev z Ljubljanskega tedna mode, veliko odličnih dogodkov, urbanih, tehnoloških in mobilnih novosti.

Prijetno branje vam želim in lepe praznike, ki že trkajo na vrata.

Lucija Marko,
urednica

Instagram: lucymarko
E: lucija.marko@citymagazine.si

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.