fbpx

3 koraki za zdrav in bleščeč nasmeh

S pravilno nego zob in celotne ustne votline preprečimo nastanek vnetja dlesni – gingivitis in v primeru že nastale parodontalne bolezni lahko preprečimo njeno napredovanje. Parodontalna bolezen vpliva na celotno zdravje posameznika.

Raziskave so pokazale, da ima v Sloveniji več kot 90 % odraslih obolenje dlesni, med temi pa jih ima kar četrtina znake parodontalne bolezni. V Sloveniji in svetu spada parodontalna bolezen med najbolj razširjene kronične bolezni.

1. Zobe čistite dvakrat dnevno

Zobozdravnica Rahela Žižek, dr. dent. med., pravi, da je zdrava dlesen čvrsta, rožnate barve, ni vneta in ne krvavi. Posebej pomembno pri ustni higieni je čiščenje medzobnih prostorov, zato zobozdravniki in ustni higieniki priporočajo redno uporabo zobnih nitk. Zobe je treba čistiti dvakrat dnevno. Pomembno je da se zobje očistijo zvečer, ker se med spanjem zmanjša pretok sline, ko bakterije presnavljajo ogljikove hidrate, pri čemer nastanejo kisline, ki razmehčajo vrhnjo plast sklenine. Pri tem pH v ustih pade, zato je dobro, da se zjutraj ščetkajo zobje pred zajtrkom z zobno pasto s fluoridi. Tako boste zvišali pH in zobe pripravili na prvi obrok.

Zobe si je potrebno čistiti dvakrat dnevno - zjutraj pred prvim obrokom in zvečer pred spanjem.
Zobe si je treba čistiti dvakrat dnevno: zjutraj pred prvim obrokom in zvečer pred spanjem.

2. Uživajte hrano, ki je dobra za zobe

Odlični čistilci zob so jabolka, ki vsebujejo veliko vitamina C in na dlesni delujejo protivnetno. Prav tako čim večkrat posezite po špinači, ki kratkoročno položi zaščitni film čez zobe in ščiti pred zabarvanostjo (na primer s pravimi čaji, kavo ali rdečim vinom), in po trdih sirih, ki so vir kalcija, naredijo rahlo mastno zaščitno plast čez zobe ter s tem nevtralizirajo bakterije, ki povzročajo zobno gnilobo.

3. Uporabljajte kakovostne zobne ščetke

Strokovnjaki za čiščenje zob priporočajo električne zobne ščetke. Najnaprednejšo tehnologijo ponujajo zobne ščetke Oral-B®, ki temeljijo na 3D-tehnologiji, kar pomeni 3 vrste gibanja – oscilacija, rotacija in pulzacija, zato odstranijo do 100 % več zobnih oblog kot navadna ročna zobna ščetka. Najbolj napredne električne zobne ščetke Oral-B® Genius združujejo najnovejšo tehnologijo zaznavanja gibanja zobne ščetke in prepoznavanja slike z uporabo kamere pametnega telefona. To omogoča beleženje umitih območij, kar zagotavlja, da nobenega izmed njih ne preskočimo, in olajša ščetkanje skladno s priporočili zobozdravnikov.

Najbolj napredne električne zobne ščetke Oral-B® Genius združujejo najnovejšo tehnologijo .
Najbolj napredne električne zobne ščetke Oral-B® Genius združujejo najnovejšo tehnologijo.

Dodatne Informacije

Več informacij na:
oralb.com

Vsebino omogoča Orbico.

 

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.