fbpx

3 načini, kako v svetu diet poslušati svoje telo

Foto: Karolina Grabowska / Pexels

V svetu nerelističnih lepotnih standardov in široke ponudbe hitrih diet se nam lahko še prehitro zazdi, da moramo za vsako ceno shujšati. Svojemu telesu na ta način odrečemo hranilne snovi, ki jih za svoje delovanje nujno potrebuje in v nevarnost postavimo tisto, kar je najpomembnejše: naše zdravje. Da do tega ne bi prišlo, smo za vas pripravili 3 načine, kako v svetu diet poslušati svoje telo.

1. Hrano dojemajte kot gorivo

Glavni razlog, da da lahko nezdrave diete vodijo do težav v prehranjevanju, je napačno dojemanje hrane. Ob merjenju kalorij in negativnih mislih glede telesne teže se lahko še prehitro zgodi, da nujno potrebna živila postanejo sredstvo vzbujanja krivde. Zato je zelo pomembno, da pri sebi razčistite, kaj jedi pravzaprav predstavljajo.
Hrana je gorivo, ki ga vaše telo za nujno potrebuje– tudi, če ves dan počivate. Za telesne procese potrebujete tako vitamine in minerale, kot tudi ogljikove hidrate, beljakovine, maščobe… Zato je nujno, da zavestno sprejmete odločitev, da boste imeli sebe in svoje telo dovolj radi, da mu teh snovi ne boste odrekli. Če se lotite diete, preverite, ali jedilnik vsebuje vse potrebne hranilne snovi in dovolj kalorij– to za moške pomeni približno 2400, za ženske pa 2000 kalorij dnevno.
Prav tako se potrudite, da hrane ne boste povezovali z občutki krivde. Nič ni narobe, če si včasih privoščite nezdravo oz. visokokalorično hrano in nobenega razloga ni, da bi ob tem občutili sramoto in nujo, da ta obrok čimprej pokurite.

Sladek prigrizek ne sme biti razlog za občutke krivde Foto: Tim Samuel / Pexels

2. Sledite svojim občutkom

Zavedati se morate, da vaše telo točno ve, kaj potrebuje. Če boste nekaj dni preživeli v nezdravem deficitu, se boste kmalu počutili sestradane in občutili močno željo po ogromnem obroku nezdrave hrane. Tako je zato, ker je vaše telo zaznalo pomanjkanje in sedaj občuti nujo, da si “pripravi rezerve”.
Zato se namesto nezdravih diet raje odločite za redne obroke, ki bodo vsebovali vse potrebne hranilne snovi. Ob takem načinu prehranjevanja je možnosti za prenajedanje manj in kmalu boste opazili, da vas nezdravi prigrizki sploh ne mikajo več. Prav tako bo manj možnosti, da bi jedli le iz dolgčasa– poslušanje vašega telesa vam bo namreč pokazalo, kakšna je razlika med lakoto in željo po hrani zaradi stresa, žalosti, dolgčasa

Najboljša izbira so redni, polni obroki Foto: Nudos Adicora / Pexels

3. Ne primerjajte se z drugimi

Razlog, da se nezdravih diet sploh lotimo, po navadi leži v občutku, da je z našim telesom nekaj tako zelo narobe, da moramo kilograme izgubiti za vsako ceno. Zato je pomembno, da ugotovite, iz kje taki občutki izvirajo. Če razlog leži v primerjanju z drugimi, je pomembno, da veste, da si s takim ravnanjem le škodujete.
Ne samo, da smo si med seboj različni (nekateri imajo hitrejši, drugi počasnejši metabolizem itd.), lepotni standardi včasih nimajo veliko skupnega z realnostjo. Zavedati se morate, da so fotografije, ki jih najdete na internetu, velikokrat preurejene, pa tudi, da smo sami sebi največji kritik: “napak”, ki jih najdete na svojem telesu, na drugih sploh ne bi opazili.
Zato vam predlagmo, da se primerjate le sami s seboj in da si za vsak napredek čestitate. Vaša motivacija za zdravo prehrano in rekreacijo naj ne izvira v potrebi po hujšanju, pač pa v ljubezni do svojega telesa in želji, da zanj čim bolje poskrbite.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.