fbpx

Kdo se zaljubi hitreje – moški ali ženske?

Ljubezen na prvi pogled

Foto: Vlada Karpovich/Pexels

Koliko časa traja, da se zaljubite? Je mogoče ljubezen hitro začutiti? Pravkar ste prišli domov s super zmenka, imate metuljčke v trebuhu, ste nasmejani brez prestanka in komaj čakate na naslednji zmenek. Čutite, da je to ljubezen na prvi pogled in se sprašujete ali bo ljubezen trajala. Ne glede na vaš ljubezenski status je povsem normalno razmišljati o tem, koliko časa traja, da se zaljubite.

Klinični in spolni psihologi so mnenja, da je ljubezen na prvi pogled in koliko časa bo ta trajala odvisna od posameznikov, okoliščin in okolja, v katerem se nahajate. Pomembna pa so tudi sledeča dejstva, ki jih morate vedeti, da razumete, koliko časa potrebujete, da se zaljubite.

Kaj je zaljubljenost zaljubljenost?

Zaljubljenost je proces razumevanja in sprejemanja vrednot, filozofije, zgodovine, izzivov in ekscentričnosti celotne osebe. Skratka, zaljubljenost se morda zdi intenzivna in neizmerna, vendar je tudi proces občutka bližine in sprejemanja celega bitja.

Koliko časa traja, da se zaljubiš?

Ljudje že od nekdaj iščemo odgovore na vprašanja o ljubezni. Nekatere raziskave med drugim kažejo, da moški o izpovedi ljubezni, ko so v razmerju, razmišljajo 97 dni, medtem ko ženske potrebujejo približno 149 dni, ugotavlja študija, objavljena v Journal of Personality and Social Psychology.

Študija iz leta 2010, objavljena v reviji Evolutionary Psychology, je pokazala, da se moški, čeprav tega morda ne ubesedijo, zaljubijo hitreje kot ženske. Obstajajo tudi druge študije, ki so v nasprotju s temi predstavami, zato je raziskava precej nedokončna. Strokovnjaki še vedno pravijo, da je čas, ki je potreben, da se zaljubiš, pri vsakem drugačen.

Razlogi, zakaj se hitro zaljubite

Kako hitro se boste zaljubili, je lahko odvisno tudi od drugih dejavnikov.

1. Slog navezanosti

Ljudje, ki imajo tesnoben slog navezanosti, se hitreje zaljubijo. Takšni ljudje namreč morda čutijo, da potrebujejo partnerja, da se počutijo varne, zato so bolj odprti za zaljubljanje in se hitreje kot večina spuščajo v odnose.

Tisti z izogibajočim se stilom navezanosti se ponavadi izogibajo hitrim intimnim občutkom.

2. Intimnost

Da, zaljubljenost je lahko odvisna tudi od tega, ali ste s to osebo že imeli spolne odnose. Čeprav morda mislite, da je priložnostna spolnost povsem v redu, a ta lahko povzroči, da občutke do nekoga razvijete veliko hitreje, saj doda še eno plast intimnosti.

3. Spominja vas na enega od vaših staršev

V ljudi se hitreje zaljubimo, če nas podzavestno spominjajo na naše starše. Namreč takšna oseba se nam zdi znana in varna, kar spodbuja bližino in na koncu privede do hitrejšega zaljubljanja.

Ljubezen na prvi pogled

Da, zagotovo se je mogoče zaljubiti na prvi pogled, čeprav je to redko. Običajno je tisto, kar ljudje smatrajo za “ljubezen na prvi pogled”, pravzaprav spolna privlačnost. Psihologi dodajajo, da se iz te privlačnosti včasih zvezde poklopijo in oseba, ki te privlači, na koncu postane tvoj zakonski partner, kar močno prispeva k fenomenu ljubezni na prvi pogled.

Vendar pa nekatere raziskave kažejo, da se možganska omrežja povezana z ljubeznijo, lahko aktivirajo v petini sekunde po srečanju z osebo.

via GIPHY

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.