fbpx

3 stvari, s katerimi lahko opereš perilo, če ti zmanjka pralnega praška

Foto: envato

Če vam je zmanjkalo pralnega praška za perilo, lahko iz domače kuhinje uporabite sestavine, ki bodo prav tako oprale veša perilo, poleg tega pa so še ekološko naravnane.

1. Kis

To ekološko sredstvo lahko uporabljate na različne načine in kar boste zagotovo opazili že po prvem pranju je, da je vaše perilo mehkejše. Kislina, ki jo vsebuje kis, preprečuje razvoj bakterij in plesni, zato je to sredstvo idealno za pranje perila. Uspešno bo odstranil madeže z oblačil, uničil neprijetne vonjave in zmehčal vaše perilo. Kis dodajte v prostor za izpiranje ali v predal za mehčalec.

Kis bo razgradil vse ostanke praška na perilu in bo to tako postalo dišeče in čisto. Če perete težje stvari, kot so brisače, dodajte skodelico kisa, sicer pa pol skodelice, po želji pa lahko dodate tudi kapljico eteričnega olja.

2. Soda bikarbina

Je odlična alternativa pralnemu prašku. Za pranje perila lahko naredite raztopino s sodo bikarbono, milom in vodo. Za temeljito čiščenje stroja pa v umito dozirno posodo za prašek dodajte sodo bikarbono in nastavite program na najvišjo temperaturo 95 stopinj. Tako bo vaš stroj temeljito očiščen vseh plesni.

Pralni prašek lahko nadomestite s sredstvi iz domače kuhinje.
Foto: Karolina Grabowsk/Pexels

3. Milo za pranje posode

Lahko se uporablja tudi kot alternativa, če nimate drugega, vendar ga ne dajte preveč, ker se veliko bolj peni. Sredstvu za izpiranje dodajte tudi malo kisa, da odstranite odvečno milnico in preprečite draženje kože. Iz 7 skodelic vode in ½ skodelice detergenta lahko naredite tudi prašek in s tem normalno operete perilo.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.