fbpx

6 znakov, da je vaš partner patološki lažnivec

Kdaj veš, da ima problem?!

Foto: envato

Povsem normalno je, da se od časa do časa znajdemo v situaciji, ko izrečemo belo ali dobronamerno laž. Nekaj povsem drugega pa je, če opazimo, da se nekdo laže kar naprej- taki osebi težko zaupamo, še težje pa z njo vzdržujemo razmerje. Da bi se temu izognili, smo za vas pripravili 6 znakov, da je vaš partner patološki lažnivec.

1. Njegove zgodbe se spreminjajo

Da, včasih se zgodi, da podrobnosti izginejo iz našega spomina in da enako prigodo povemo na nekoliko različne načine. Vendar pa je nekaj drugega, če opažate, da se to partnerju dogaja konstantno in da v zgodbi, ki vam jo je že povedal, kar naenkrat nastopajo druge osebe in se pojavljajo nove zanimivosti. To je lahko znak, da izreče toliko laži, da jim preprosto ne more več slediti in se spomniti, kaj si je nazadnje izmislil. Zato vam predlagamo, da ste v tem primeru previdni.

Se vam zdi, da se je partnerjeva zgodba spremenila? Foto: Gary Barnes / Pexels

2. Njegove laži so banalne in nepomembne

Se vam dogaja, da partnerja ulovite na laži glede nečesa tako banalnega in nepomembnega, da vam ni jasno, zakaj vam ni preprosto povedal resnice? Za patološke lažnivce je značilno, da jim laganje preide v navado do te mere, da se pričnejo lagati povsem instinktivno in brez posebnega namena. Svetujemo vam, da se ob taki situaciji s partnerjem pogovorite in mu date vedeti, kako veliko vam pomeni iskrenost.

3. Ne kaže občutka krivde

Opazujte, kako se partner obnaša, ko ga na laži ujamete. Ali dobite občutek, da mu je resnično žal in opazite, da s takim vedenjem v prihodnosti preneha ali pa se vedno znova srečujete s praznimi obljubami in sumite, da mu je zato, da vas je z lažmi prizadel, vseeno? Če gre za drugo, je čas, da se vprašate, zakaj v taki zvezi vztrajate. Zaslužite si namreč osebo, ki bo vaše občutke upoštevala in spoštovala.

Opazujte partnerjevo reakcijo, ko ga dobite na laži Foto: Rodnae Productions / Pexels

4. Laže, da bi dobil pozornost

Strokovnjaki si še niso povsem enotni, zakaj do patološkega laganja pride- tako vedenje je v nekaterih primerih znak osebnostne motnje, včasih pa je opaženo pri osebah, ki drugih mentalnih odstopanj nimajo. Vendar pa lahko pri večini patoloških lažnivcev najdemo en skupni simptom in sicer laganje v želji po pozornosti.
Primer takega ravnanja je, če ugotovite, da vam je partner lagal o tem, kakšno delo opravlja, koliko denarja ima… Morda je svojo situacijo v želji po občudovanju predstavil kot veliko boljšo, kot je v resnici, morda pa se je v želji po vaši pozornosti pretvarjal, da se je znašel v hudih težavah.

5. Njegove zgodbe so polne podrobnosti

Zgodbe patoloških lažnivcev so znane po svoji barvitosti, dramatičnosti in kopici neverjetnih podrobnosti. Prav detajli so znak ene najpogostejših tehnik laganja– povzročijo namreč, da v dogodke sploh ne podvomite. Zato vam svetujemo, da ste previdni, če se vam zdi, da je partnerjevo življenje zanimivejše od življenja kogarkoli drugega, opazujte pa tudi, kako prijateljem opiše dogodke, ki sta jih doživela skupaj.

Vam partner svoje življenje predstavlja kot barvito in luksuzno? Foto: Austin Distel / Unsplash

6. Ob resnici se postavi v obrambni položaj

Večino ljudi je sram, če jih nekdo- sploh če je ta oseba njihov partner- ujame na laži. Pri patoloških lažnivcih pa tega čustva najverjetneje sploh ne boste opazili, saj ga bosta prekrila jeza in obtoževanje vas. Ko izveste resnico, bo tak partner poskušal situacijo obrniti tako, da bo izgledalo, kot da ima prav on, svojih laži pa ne bo hotel priznati za nič na svetu.
Tako ravnanje seveda ne bo koristilo ne njemu, ne vam, še najmanj pa vajini zvezi. Eden izmed temeljev zdravega odnosa je namreč iskrenost in brez nje se hitro pojavi vprašanje, ali se splača z razmerjem nadaljevati.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.