#4 Cesta igrač: Božič že avgusta #potopis #Nemčija

Nemčija je lepo. Tako kot Slovenija.

“Pa kdo bi sploh prišel sem sredi avgusta?” sem se skoraj posmehljivo spraševal na poti v drobno mestece Lauscha, skrito nekje v osrčju turinškega gozda. Z najinim fordom sva drvela namreč proti božičkovi deželi, kraju od koder po pričevanju starih zaprašenih pregovorov izviraj prva božična “bunkica”. Ja, prav tista, katerih nekaj deset vsak december razporejate na vašo božično jelko.

“Saj razumem, da okraske kupuješ decembra, ampak pole…” je moj monolg prekinilo nekaj na robu ceste. Velikanska novoletna jelka. Okrašena. Od nog do glave. Okrasek takšne barve, pa takšne in na vrhu še božična zvezda. Avgusta?! Noro!

Novoletna jelka - avgusta?!
Novoletna jelka – avgusta?!

Lauscha je res pravljično mestece. Hiške kot iz miniaturne makete nekega mesta, lutke božičkov, ki plezajo skozi okna in v dimnike, utripajoče lučke … in vroče poletno sonce.

Zgodovina izdelovanja igrač na tako imenovani Spielzeugstrasse je vtrta v življenja slehernega posameznika. Vsak je bil nekoč ali pa je še vedno povezan z njimi. In s tem ne mislim na igrače kot so lego, barbie in PS3. To so tiste igrače, pri katerih so že premikajoče roke in noge predstavljale pravo malo revolucijo. In če je dojenček medtem, ko si ga umival, še zajokal, je bilo to že skoraj izvenzemeljsko.

Mesto, kjer je božič vsak dan v letu
Mesto, kjer je božič vsak dan v letu

Ko brskam po spominu, se spomnim polic svoje babice. In takšnih igrač. In mojega nerazumevanja, zakaj hudiča se bi kdo hotel igrati s tem, če pa v sosednji trafiki prodajajo avto na dajinsko?!

Angelčki pripravljeni, da poletijo v svet.
Angelčki pripravljeni, da poletijo v svet.

Zdi se mi, da danes na to gledamo malce drugače. Cenimo tisto, kar je izdelano ročno, cenimo trud, cenimo tradicijo. Če le zmoremo, raje plačamo kakšen evro več in namesto ogromnih korporacij podpremo pot in žulje gospoda iz prašne delavnice.

Ker je božič, paše tudi jabolčni zavitek.
Ker je božič, paše tudi jabolčni zavitek.

In ja, božični okraski iz ene izmed butičnih prodajalen v Lauschi, čeprav malce dražji, se nasmihajo kot dobra izbira za letošnje praznike. Ampak počasi. Zdaj smo šele avgusta.

Preberi še ostale dele potopisa: 
#1 Cesta igrač  / #2 Cesta igrač / #3 Cesta igrač / #4 Cesta igrač

Dodatne Informacije

Za nas sta potovanje dokumentirala Katka & Mic:
www.povsodjelepo.com

Spremljaš jo lahko preko družabnih omrežji:
Facebook
Instagram
Youtube

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Marina Seahouse Portorož: plavajoče hišice so odlične za vikend oddih na morju