fbpx

5 idej za ureditev dnevne sobe: naj vaš prostor zažari

Foto: Envato
Zadnjič posodobljeno: :

Dnevna soba je gotovo eden izmed pomembnejših, če ne kar najpomembnejši prostor v vašem domu. Zato je pri njenem načrtovanju treba dobro premisliti in izbrati postavitev in kose pohištva, ki vas bodo navdali s prijetnimi občutki. To so njaboljše ideje za ureditev dnevne sobe!

Izbira, ki vam je na voljo pri načrtovanju dnevne sobe, je ogromna in obsega vse od tradicionalnih postavitev in vintage pohištva pa do modernih taktik za polepšanje prostora. Nekaterim dnevna soba predstavlja predvsem družinski prostor, namenjen preživljanju skupnega časa, za druge je to prostor, kjer se lahko po koncu dneva sprostijo, tretji pa jo uporabljajo kot domačo pisarno. Vse to so stvari, na katere morate pomisliti, ko se lotevate načrtovanja in urejanja. Prav tako je dobro prostor čim bolj izkoristiti, zato je nujno, da v mislih nimate le izgleda vašega doma, ampak tudi njegovo praktičnost. Sledi 5 nasvetov, ki vam bodo gotovo pomagali vaš prostor narediti točno takšen, kot si ga želite.

1. Pustite, da soba zadiha

Če je pohištvo nagrmadeno tik ob stenah, boste v sobi, sploh če je med manjšimi, hitro dobili klavstrofobičen občutek. Že če pohištvo od sten odmaknete le za nekaj centimetrov, boste prostoru s tem pustili, da “zadiha”, hkrati pa ga optično povečali. To lahko dosežete tudi s tem, da izbirate kavče in naslonjače, ki so sorazmerni z velikostjo vaše dnevne sobe – prevelike zofe in stoli lahko povzročijo, da bo že tako majhna soba izgledala še manjša in ožja.

Foto: Envato

2. V njej ustvarite prijeten prostor za druženje

Če želite, da vaša dnevna soba postane prostor za druženje tako družinskega kot prijateljskega kroga, poskrbite, da jo temu primerno tudi uredite. Če vam prostor to dopušča, načrtujte več sedežnih površin, ki so si blizu in obrnjene ena proti drugi. V sredino je najbolje postaviti mizico, kamor boste lahko postavili prigrizke in pijačo, ki si jih boste privoščili med kramljanjem z najbližjimi.

3. Poskrbite, da bo v sobi dovolj prostora

Ste med tistimi, ki svoje prostore radi napolnijo z najrazličnejšimi kosi pohištva in jim tako pričarajo novo podobo? To bo vaši dnevni sobi gotovo dodalo unikatnost in vas navdalo s prijetnimi občutki, vendar pa bodite pozorni. Nič namreč ni bolj nepraktično kot soba, ki je popolnoma napolnjena s pohištvom in v kateri morate ves čas paziti, da se ne bi ob kaj spotaknili.
Preden se podate v nakupe novega pohištva, morate dobro premisliti, koliko prostora imate na voljo in načrtovati, kam boste nove kose sploh lahko postavili.

4. Določite fokus svoje dnevne sobe

Preprost način, kako bo vaša dnevna soba izgledala privlačnejša in bolj urejena, je, da določite njeno centralno točko, okoli katere potem postavite vse ostalo pohištvo. To je lahko mizica, unikaten kavč, nekaj prav posebnih stolov… Druga možnost pa je, da vse pohištvo usmerite proti televiziji ali kaminu.

Foto: Envato

5. Izberite pohištvo, ki ga boste najbolj uporabljali

Ali svoje popoldneve najraje preživljate v družbi dobre knjige? Potem poskrbite, da boste v dnevno sobo postavili knjižne police. Če ste ljubitelj namiznih iger, poskrbite, da bo v sobi mizica in omara, kjer boste hranili karte in ostale družabne igre. Če se najbolje počutite v družbi najljubše serije, potem je najbolje, da izberete udoben kavč, ki ga boste usmerili proti televiziji. Tako vam bo prostor še bolj pri srcu, saj vas bo spomnil na vaše najljubše hobije, hkrati pa bo izjemno praktičen.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!