fbpx

Kako sprejeti odločitve in imeti nadzor na svojim življenjem

Foto: Candice Picard / Unsplash
Zadnjič posodobljeno: :

Sprejeti odločitev in jo dejansko izvesti ni enostavno. Lahko vam spremeni življenje na pozitiven način ali ga postavi na glavo. Poglejmo, kako sprejeti odločitve in imeti nadzor nad svojim življenjem.

Odločitve spremenijo vaše življenje in to v vas ustvarja strah. Pomanjkanje gotovosti, ki se skriva za vsako odločitvijo, je ravno tisto, zaradi česar postanete neodločni. Saj je vsaka izbira tveganje, saj ni nobenega zagotovila, da se bo zgodilo točno tisto, kar pričakujete.

Pretvorite svoj strah pred negotovostjo v radovednost, vprašajte se, kaj leži zunaj začetnih korakov vsake življenjske faze.

1. Tudi, če se ne odločite, da spremenite svoje življenje, je to odločitev!

Neodločnost ne odpravlja potrebe po odločitvi. Odločitev, da se ne odločite za spremembe oziroma rast, lahko izvira iz več razlogov, od strahu pred nepravilno izbiro do strahu pred tem, kaj se zgodi, ko se odločite.

Sprejeti odločitev ni enostavno. Foto: Liza Summer / Pexels

Odločitev med tem, ali ostati na mestu ali zbrati pogum za premik, je razlika med zaupanjem, potrebnim za uspeh, in strahu pred nevidno prihodnostjo. Ne pozabite, da je izbira boljša kot storiti ničesar.

2. Premagajte svoje strahove

Strah ustvarja vaša lastna domišljija. V njej je moč, da vas ohromi na ključnih točkah življenja, kjer je odločanje ključnega pomena. Ta strah je lahko uničujoč, saj vas bo zajel v vzorec povezovanja negativnosti s katero koli obliko odločanja. Zato morate trenirati svoj um, da bo odprt za spremembe in se zavedati, da je odločanje močan del ponovnega nadzora nad vašim življenjem.

3. Vizualizirajte možne rezultate brez pretiranega analiziranja

Pogosto prekomerno analiziranje izhaja iz dejstva, da morda nimate dovolj informacij. To pogosto pomeni, da vaš um divja z več možnimi izidi, od katerih so mnogi morda celo nepomembni. Vendar pa je zaskrbljenost, ki se takrat zasnuje iz te nevednosti, tista, ki vam preprečuje, da bi se sploh odločili.

Zaupanje je ključnega pomena. Nikoli ne bodite sramežljivi, in se obrnite na ljudi, ki so dosegli to, kar si želite, in jim zastavite vprašanja. Tako boste lahko vizualizirali pot, po kateri se morate podati, in si omogočili, da pretehtate vse pozitivne, negativne in nevtralne rezultate brez pretiranega razmišljanja, kar bo na koncu vaš um programiralo za odločitve, ki bodo dokončno oblikovale vašo prihodnost.

4. Zasledujte rast, ne popolnost

Če želite uspeti, morate ne samo obvladati spretnosti odločanja, temveč se tudi naučiti izogibati iskanju popolnosti. Upoštevajte da je prihodnost za vse ljudi negotova, zato nihče ni povsem stoodstotno prepričan o končnem izidu odločitev, kar je povsem normalno.

Sprejmite tveganje! Foto: Andrea Piacquadio / Pexels

Na vas je, da se zavedate, da vas pritisk doseganja popolnosti na noben način ne bo vodil do bolj premišljenih odločitev. Namesto tega vas bo spet spravil v stanje duševne ohromelosti, pri čemer boste samo prestrašeni, da bi se odločili za kakršno koli izbiro.

Zato je bistveno sprejeti, da je odločitev tveganje – nekatere se bodo obrestovale, druge ne, tiste, ki ne uspejo, pa niso žig neuspeha, temveč priložnosti za odkrivanje in razcvet.

5. Postavite si cilje

Najprej opredelite svoje pomisleke in zgradite strategije za njihovo premagovanje.
Poglejte na svoje življenje in se odločite kaj si želite doseči, kakšni so vaši načrti. Naredite prvi korak in ne dopustite, da vas zadržujejo skrbi.

Ne pozabite, da je odločitev miselna izjava, ki ji mora slediti ukrepanje. Vztrajati morate pri tem, za kar se odločite. Čeprav odločitev ni mogoče popraviti, pa obstaja veliko odločitev, ki jih je mogoče predelati, če menite, da je to potrebno.

Dokler boste posvečeni procesu sprejemanja in izvajanja odločitev, boste imeli nadzor nad svojim življenjem.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!