fbpx

5 načinov, kako ločiti pravega prijatelja in osebo, ki vas le izkorišča

Foto: envato

V življenju se naše poti prekrižajo s potmi najrazličnejših ljudi. Nekateri v našem življenju ostanejo še dolgo in nam prinesejo veliko čudovitih trenutkov, drugi pa nas naučijo pomembne lekcije: vsak od naših prijateljev ob nas ni z najboljšim razlogom. Za vas smo pripravili 5 načinov, kako ločiti pravega prijatelja in osebo, ki vas izkorišča.

Vsak od nas ima izkušnje z osebami, za katere se je izkazalo, da niso imele najboljših namenov. Zato je zelo pomembno, da smo pri sklepanju prijateljstev previdni in da ne dovolimo, da bi se ljudje do nas obnašali slabše, kot si to zaslužimo. To ne pomeni, da se moramo pred svetom zapreti: ljudje smo socialna bitja in prijatelji so tisto, kar naredi naše življenje polnejše in srečnejše.
Predlagamo vam, da se najprej potrudite, da boste imeli sami sebe radi in na svet ter svojo prihodnost gledali čimbolj pozitivno. Na tak način boste v svoje življenje privlačili ljudi, ki vam bodo ob strani stali v dobrem in slabem, od tistih, ki se bodo obnašali nasprotno, pa se boste brez težav umaknili. Da bi lažje ločili med njimi, smo za vas pripravili 5 načinov, kako ločiti pravega prijatelja in osebo, ki vas izkorišča.

Prijatelji naše življenje obogatijo in napolnijo Foto: Jose- Luis Photographer

1. Prijatelj za vas nikoli ne najde časa

Odraslo življenje zna biti hektično in včasih se nam zdi, da časa ne najdemo niti zase, niti za svoje najbližje. Zato je povsem normalno, da vam prijatelji ne morejo biti na voljo vsak trenutek dneva– v največ primerih se za takim vedenjem ne skrivajo slabi nameni. Pa vendar: če opažate, da si prijatelj za vas ne vzame časa niti takrat, ko ga najbolj potrebujete in je z vami le tedaj, ko si pogovora ali druženja želi on, je to zelo slab znak.
Ob sebi si zaslužite osebe, ki se bodo potrudile, da bi vam bilo v težkih trenutkih lažje. Če od prijatelja dobivate le kopico izgovorov in imate občutek, da se med njegove prioritete ne uvrščate več, je čas za pogovor in premislek, ali s prijateljstvom nadaljevati.

2. Vaša intuicija vas opozarja, da nekaj ni v redu

Intuicija je eden najbolj pomembnih delov človeške narave: našim prednikom je namreč pomagala preživeti. Kljub temu pa nanjo velikokrat pozabimo in jo ignoriramo, kar lahko povzroči, da svoj čas, energijo in ljubezen namenimo osebam, ki nas izkoriščajo. Da do tega ne bi prišlo, je pomembno, da poslušate svojo psiho in telo in opazujete, kakšno je vaše počutje pred, med in po druženju z določenim prijateljem. Če imate v trebuhu čuden občutek, če vas nekaj opozarja, da stvari niso take, kot bi si jih želeli, če se po druženju počutite popolnoma izčrpane in če ste pred njim živčni, to lahko kaže, da gre za osebo, ki nima najboljših namenov.
Pri tem morate vedeti, da intuicijo včasih zamenjamo za občutke anksioznosti, ki so v sodobnem svetu žal zelo pogosti. Zato je zelo pomembno, da ste s svojim notranjim svetom čimbolj v stiku (kar najbolje dosežete preko meditacije) in tako jasno prepoznate razliko med tema občutkoma.

Pomembno je, da svoj notranji svet razumete in poslušate Foto: Yan Krukao / Pexels

3. Prijatelj se vašim idejam in ciljem posmehuje

Sodobni svet nam ponuja veliko možnosti, kako lahko pridemo do življenja, o katerem sanjamo- tako tradicionalnih, kot nekoliko bolj nekonvencionalnih. Doseganje ciljev nikakor ni najlažje in če se recimo lotimo odpiranja svojega podjetja, bomo pri tem potrebovali podporo najbližjih. Tukaj se lahko pokaže, kdo od vaših prijateljev si zasluži v vašem življenju ostati: opazujte, kakšno reakcijo prejmete, ko jim razlagate o svojih ambicijah. Normalno je, da lahko vaše prijatelje zaskrbi in da vas opozorijo, če se jim zdi, da bi vaši načrti potrebovali določene izboljšave, vendar pa je nekaj povsem drugega, če se vam posmehujejo in vam dajejo občutek, da so vaše želje neuresničljive.
Ne pozabite: v življenju vam bo veliko bolj žal, če nečesa ne preizkusite, kot če se soočite z neuspehom. Zato je pmembno, da ste obdani z osebami, ki v vas verjamejo in vam stojijo ob strani.

4. Prijatelj se v družbi do vas obnaša drugače

Vsi smo se že srečali z osebo, ki nam je v dvoje dala občutek, da ji lahko zaupamo, v družbi pa se je njeno vedenje povsem spremenilo– in to ne na bolše. Pomembno je, da imate sami sebe dovolj radi, da se zavedate, da si spoštovanje in prijaznost zaslužite vedno in da prijatelja, ki bi vam dal občutek, da za njegovo družbo niste dovolj, ne potrebujete.
Enako velja, če izveste, da vaš prijatelj svoji družbi govori o vašem osebnem življenju in vas drugim ne predstavi v dobri luči. Ne pozabite: pravi prijatelj si bo za vas želel najboljše in se ne bo pridružil opravljanju ali zaničevanju vas in vašea življenja.

Opazujte, kako se vaš prijatelj obnaša v družbi Foto: Helena Lopes / Pexels

5. S prijateljem ne morete biti to, kar ste

Prijatelji naše življenje obogatijo prav zato, ker smo ob njih lahko točno to, kar smo– brez sramu in skrbi, da bi si o nas mislili nekaj slabega. Če ob prijatelju dobivate občutek, da se morate pred njim pretvarjati, je pomembno, da najprej razčistite, iz kje bi to lahko izhajalo. Včasih namreč razlog sploh ne leži v prijatelju samem, pač pa smo mi tisti, ki verjamemo, da nismo dovolj dobri in da naše prave osebnosti ljudje ne bi sprejeli. To je seveda daleč od resnice: da, vsem nikoli ne bomo všeč, vendar pa lahko vedno najdemo osebe, ki nas bodo imele rade točno take, kot smo.
Če ste sami sebe sprejeli, vaš prijatelj pa vam s svojimi reakcijami kaže, da mu določeni deli vašega karakterja niso povšeči, je čas, da se od njega odmaknete– take osebe v življenju namreč ne potrebujete.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.