5 načinov, kako zaščiti psa v poletni vročini in sopari

Foto: Jodie Louise /Pexels

Poletna vročina in soparno ozračje sta za pse prava nadloga. Psi namreč ne morejo uravnavati telesne temperature z znojenjem, saj imajo znojne žleze le na smrčku in blazinicah na tačkah, ohladijo pa se lahko le z dihanjem. Zato se lahko hitro pregrejejo in doživijo tako imenovani toplotni udar.

Po nasvetu strokovnjakov sledite tem osnovnim ukrepom in tako zagotovite, da vašega psa ne bo prizadela vročina.

1. Zagotovite dovolj vode, da se ohladijo

Da bo kosmati član vaše družine varen in zdrav med visokimi temperaturami, poskrbite, da bo imel ves čas na voljo dovolj pitne vode. Prav tako se psi radi uležejo v vodo, da se ohladijo. Torej, dovolite jim, da trebušček in telo ohladijo v vodi. Ker psi na koži nimajo znojnih žlez, si telesno temperaturo znižajo s pitjem vode, z ležanjem v njej pa si olajšajo vročino.

2. Ne puščajte psa v avtu

Psa ne puščajte v avtomobilu, tudi če ste parkirali v senci. Temperatura v avtu se lahko zelo hitro dvigne, ozka reža pri odprtih oknih pa psom ne bo pomagala lažje preživeti vročine. Če ste obtičali v prometu, prižgite klimatsko napravo in poskrbite, da bodo okna zasenčena. Če imate možnost, psa v zelo toplem ali vročem vremenu raje pustite doma.

3. Zaščitite pasje blazinice

Dolgi poletni sprehodi lahko psu opečejo tačke in blazinice, še posebej, če gre za mladega psa. Da bi zaščitili pasje blazinice, se izogibajte popoldanskih izhodom. Psička peljite na sprehod zjutraj in pozno zvečer. Če pa morate psa peljati ven v vročini, pa naj hodijo po travi ali drugih hladnih površinah, izogibajte se cementnim ali asfaltnim površinam. Dodatno zaščito lahko zagotovite z uporabo voska za blazinice in rednim vlaženjem tačk.

4. Tudi vašega psa je potrebno zaščiti pred soncem

Dolgotrajno izpostavljanje žgočemu soncu ne škodi le nam, ampak tudi našim ljubljenčkom. Tako je, zaščitno kremo lahko uporabite tudi za psa. Uporabite otroško kremo, ki je nežna, in ki vsebuje pomirjujoče sestavine, to je vitamin E in karitejevo maslo. Če je pes obrit pred ali po kirurškem posegu, morate goli predel njegovega telesa pred soncem zaščititi z bombažno tkanino.

Psi poletno vročino doživljajo drugače kot ljudje in tudi hladijo se na svojevrsten način.
Foto: Rodnae Productions/Pexels

5. Pazite na svojega psa

V poletnih mesecih je pomembno, da pazite na svojega psa in iščete znake dehidracije ali vročinskega udara, da lahko zagotovite nujno oskrbo.

Bodite pozorni na naslednje opozorilne znake, ki kažejo na visoko telesno temperaturo psa:

  • prevelika poraba vode
  • težko dihanje
  • zmedenost
  • bruhanje
  • rdeče oči
  • otečen jezik

Štirinožni član vaše družine potrebuje oskrbo in zaščito enako kot drugi člani družine. Zato jih v vročem vremenu ne puščajte brez nadzora.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!