fbpx

5 razlogov, zakaj morate včasih namesto možganov poslušati svoje srce in šesti čut

Foto: Sergey Makashin / Pexels
Zadnjič posodobljeno: :

V življenju se včasih zgodi, da se znajdemo na razpotju in se le težko odločimo, kakšen bo naš naslednji korak. Takrat moramo najprej ugotoviti, ali bomo poskusili razmisliti čimbolj racionalno ali pa bomo namesto tega poslušali srce in šesti čut. Seveda ni dobro vsega, kar nam govorijo možgani, povsem ignorirati, pa vendar se moramo tudi zavedati, da je naša intuicija tukaj z razlogom. Za vas smo pripravili 5 argumentov, da je včasih bolje poslušati svoje srce in šesti čut.

1. V srcu nosite optimizem

V sodobnem svetu velja, da je najbolje na življenje gledati čimbolj racionalno. Pa vendar se včasih za sliko, ki se nam zdi realistična, skrivata strah pred neznanim in bojazen pred razočaranjem. Ta občutka vam lahko preprečita, da se podate na novo pot: velikokrat bosta namreč trdila, da je za vaš uspeh le malo možnosti, da morate ostati v varni coni udobja itd.
Tako v ljubezni kot na kariernem področju je včasih dobro sprejeti tveganje: torej se zavedati, da brez tega, da vsaj poskusite, nikoli ne boste vedeli, ali bi vam uspelo. In prav vaše srce vam bo tak poskus olajšalo preko svojega neomajnega optimizma.

Dovolite srcu, da vas napolni z optimizmom Foto: Andrea Piacquadio / Pexels

2. Na situacijo boste gledali s sočutjem

Da, tanka je meja med sočutjem in tem, da nekomu dovolimo, da se do nas ne obnaša tako, kot bi si to zaslužili. Pa vendar, zavedati se morate, da prav vsi delamo napake in da vedno obstaja možnost, da nekdo svoje ravnanje obžaluje in želi situacijo popraviti. Če si dovolite, da nekoga poslušate prek srca, vam bo to omogočilo, da v sebi najdete sočutje in razumevanje: vrlini, ki jih v svetu tako zelo potrebujemo.

3. Vaš šesti čut je tukaj, da vam pomaga

Mnogi strokovnjaki so prepričani, da takoimenovani šesti čut izvira iz nagona, ki je ljudem že od nekdaj pomagal preživeti. Zato ga nikar ne ignorirajte: če recimo kar naenkrat dobite občutek, da se nekam ne smete odpraviti, temu glasu pozorno prisluhnite. Vsi smo namreč že slišali zgodbe, ko je prav šesti čut ljudem preprečil, da bi stopili na letalo, ki je imelo kasneje nesrečo, šli v službo na dan, ko se je zgodil napad itd.
Seveda pa šesti čut deluje tudi v manj ekstremnih situacijah: bolj kot ste v stiku s seboj, lažje vam bo začutiti, ali je neka oseba dobra za vas, kakšni so nameni vašega prijatelja, ali vaš sodelavec govori resnico

Svojemu šestemu čutu pozorno prisluhnite Foto. Maria Orlova / Pexels

4. Ko gledate s srcem, boste videli širšo sliko

Racionalno razmišljanje včasih povzroči, da se osredotočimo na eno in edino možnost, od katere potem ne odstopamo. Vendar pa se v življenju velikokrat izkaže, da je opcij več in da se nam bodo vedno znova pojavljale nove izbire, na katere sprva nismo niti pomislili.
Če v sebi čutite, da ste sprejeli pravo odločitev, a vas misel na prihodnost skrbi, se poskusite čimbolj pomiriti. Trenutna situacija se lahko kadarkoli spremeni na bolje in če v sebi trdno čutite, da vas čakata sreča in uspeh, je možnost, da se bo to res zgodilo, zelo velika.

5. Pri sebi boste mirnejši

Da, vedno obstaja opcija, da se neka situacija ne bo izšla tako, kot bi si to želeli. Pa vendar, zagotavljamo vam, da boste veliko mirnejši, če boste pri sebi vedeli, da ste pri odločitvi poslušali svoje srce in intuicijo ter ravnali z dobrimi nameni.
Kaj pa, če neko pot stopite le zato, ker se vam na racionalen način zdelo, da je to najboljše za vas? Takrat se lahko zgodi, da negativni občutki, ki ste jih ob odločitvi čutili v sebi, pridejo na plano še prekmalu in da takrat ugotovite, da se ne počutite izpopolnjenih. Morda se boste tudi začeli na boleč način spraševati, kaj bi se zgodilo, če bi poslušali svoje srce.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!