5 stvari, ki jih moraš imeti v mislih, preden odpustiš nekomu, ki te je prizadel

"Odpuščanje je privilegij močnih." - Mahatma Gandhi

Spustite od sebe prtljago preteklosti, odpustite drugim in predvsem sebi.

Preden pa odpustite drugim, pomislite na to, kaj vam pomeni beseda in samo dejanje odpuščanja. Ste pripravljeni odpustiti?

1. Ni jim potrebno odpustiti tistega, zaradi česar so vas razočarali in ranili, če še niste pripravljeni

Nekateri najdejo mir v odpuščanju drugim, ker jim to pomaga, da ponoči bolje spijo. Morda še vi niste tam. Mogoče nikoli ne boste. Vsak predeluje svoje srčne bolečine drugače, zato se ne bi smeli počutiti pod pritiskom, da odpustite nekomu, ki vas je prizadel. Vendar si tudi vi ne morete dovoliti, da vse to zadržujete v sebi. Sprejeti morate, kar se vam je zgodilo in iti naprej – brez njih v vašem življenju.

2. Odpuščanje ne pomeni, da boste nenadoma spet prijatelji

Morda boste spoznali, zakaj se je ta oseba tako slabo obnašala do vas. Morda sedaj razumete njihov miselni proces. Morda jim boste celo lahko odpustili, ker so vam povzročili toliko bolečine. Vendar morate imeti v mislih, da dejanje odpuščanja ne vključuje ničesar drugega. Tej osebi lahko odpustite, ne da bi ji dovolili, da se vrne v vaš svet. Ne da bi ji dali še eno priložnost, ali da bi ji s tem dali vedeti, da je sedaj med vama vse v redu. To, da jim odpustite njihove pretekle napake, še ne pomeni, da jih želite obdržati in čakati, da spet naredijo iste napake.

3. Odpustiti nekomu ne pomeni, da je bil način, kako so se obnašali do vas, v redu

Samo zato, ker vam je v srcu uspelo odpustiti, to ne pomeni, da ste prvič pretirano odreagirali. To ne pomeni, da ste nenadoma ugotovili, da je bilo neumno, da ste biti jezni. In to zagotovo ne pomeni, da lahko drugi nenehno ponavljajo enako slabo vedenje. Pomeni, da ste bili prijazni, da jim odpustite. Oni pa se naj potrudijo, da bodo postali boljše osebe v prihodnosti.

4. Odpuščanje ni vedno dovolj

Preden nekomu odpustite, ker vas je ranil, morda še naprej poskušate, da bi odnos s to osebo deloval. Vprašajte se, ali vas RES ne moti, kar so vam storili? Ali lahko to resnično pustite za seboj ali boste vredu, če boste nadaljevali razmerje? Včasih, čeprav pristno, odpuščanje ni dovolj. Včasih stvari ne bodo nikoli več takšne, kakršne so bile, ker se je dinamika odnosa med vama spremenila. Vaše zaupanje je bilo zlomljeno. Ta oseba vam je pokazala stran sebe, za katero niste nikoli vedeli, da obstaja.

5. Pomembno je tudi odpustiti sebi

Dobro je, če lahko odpustite tistim, ki so vas prizadeli in nadaljujete brez kakršnega koli sovraštva, grenkobe ali zamere. Vendar se morate osredotočiti tudi na odpuščanje za svoje pretekle napake. Dokler ste se nečesa naučili iz tistega, kar je bilo narobe, in dokler poskušate biti boljši v prihodnosti, bi morali biti tudi prijaznejši do sebe. Odpustiti bi morali tudi samemu sebi, ne samo drugim.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Ne stori drugemu, česar ne želiš, da drugi stori tebi: 20 modrih misli Konfucija