fbpx

5 vitaminov in mineralov, ki pospešujejo presnovo

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Presnova je proces, ki ga telo uporablja za razgradnjo hrane in hranil, da pridobi energijo in podpira različne telesne funkcije. Na presnovo vpliva tisto, kar jemo, vključno z vitamini in minerali. Hitra presnova je tista, ki hitreje porabi kalorije in ljudje, ki se lahko s tem pohvalijo, imajo manj možnosti za pridobivanje odvečne telesne teže. S starostjo se presnova upočasni, vendar pa jo lahko s prehrano pospešimo.

Spodaj vam predstavljamo pet vitaminov in mineralov, ki so najboljši za vzdrževanje in krepitev telesnih funkcij, z njimi pa izboljšate tudi presnovo.

Vitamini B

Obstaja osem vitaminov B in njihovo splošno ime je kompleks B. To so tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotenska kislina (B5), piridoksin (B6), biotin (B7), folat (B9) in kobalamin (B12). Pomanjkanje enega vitamina B lahko vpliva na druge, posledice pa so lahko negativne za presnovo.

V svojo prehrano vključite: pusto meso, morske sadeže, mlečne izdelke, jajca, banane, jabolka, grozdje, lubenice, oreščke in semena, špinačo, krompir in bučke.

Da si zagotovimo dobro počutje, si lahko pomagamo z urejeno prehrano in izbiro tistih živil, ki vsebujejo različne vitamine skupine B.
Foto: Pesce Huang/Unsplash

Vitamin D

Za razliko od drugih bistvenih vitaminov se vitamin D pridobi s sončno svetlobo. Čeprav je izpostavljenost soncu najhitrejši način za dopolnitev vitamina D, pa obstajajo živila, ki vsebujejo večjo količino vitamina D in prav ta si privoščite v jesenskih in zimskih dneh, ko sonca primanjkuje.

To so rumenjaki, mastne ribe, kot je losos, goveja jetra, gobe, kravje in kokosovo mleko.

Kalcij

Študije so pokazale, da je kalcij bistven za presnovo in nadzor krvnega sladkorja, potreben pa je tudi za zdravje kosti. Vsekakor je kalcij koristen za presnovo in čeprav ga je mogoče dobiti iz prehranskih dopolnil, so najboljša možnost živila, bogata s kalcijem zato uživajte veliko mleka, jogurte, žita, listnato zeleno zelenjavo, semena, mandlje.

Železo

Telo potrebuje železo za zdravo rast, razvoj in presnovo. Poleg tega je bistvenega pomena za delovanje celic in proizvodnjo nekaterih hormonov. Uživajte živila kot so meso, fižol, oreščke, tofu, sojo. Čeprav je železo bistveno za delovanje telesa, je lahko v prevelikem odmerku strupeno, zato se pred jemanjem dodatkov posvetujte s svojim zdravnikom.

Tofu je nefermentirani izdelek iz soje. Uporabljamo kot nadomestek za meso
Foto: Sherman Kwan / Unsplash

Magnezij

Brez magnezija so kemične reakcije, ki proizvajajo energijo v telesu, nemogoče. To pomeni, da je magnezij zelo pomemben za presnovo in proizvodnjo energije. Zato uživajte živila kot so stročnice, špinačo, banane, losos, krompir, oreščke, riž, zelje. Možno je jemati tudi dodatke magnezija, vendar se o tem posvetujte s svojim zdravnikom, saj lahko prevelika količina magnezija vpliva na nekatera zdravstvena stanja.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!