fbpx

6 načinov, kako starši nezavedno izgorevajo svoje otroke

Izgorelost otrok

izgorelost otrok
Foto: envato

Izgorelost je velika težava današnje družbe. Zato je prav, da skupaj pogledam na kakšen načine starši nevede poskrbijo za izgorelost svojih otrok.

Izgorelost otrok je vse pogostejša, razlog za to pa so nerealna pričakovanja staršev in pomen ocen ter priznanj v današnji družbi. Gary Simonds M.D., profesor na medicinski šoli in vodja nevroznanstvenega oddelka na Virginia Tech, je v članku, objavljenem na Psychology Today navedel načine, s katerimi starši nevede vodijo otroke v izgorelost.

K razmišljanju o tem, ga je spodbudila zgodba nekega dekleta, ki mu je dala misliti, kako obupno silimo otroke k hiper-dosežkom, nato pa se sprašujemo, zakaj so nesrečni in nenehno pod stresom. S tem v mislih je iznašel sedem zanesljivih načinov, s katerimi lahko otroke (nevede) vodite v trajno izgorelost.

izgorelost otrok
Foto: envato

Vedenja staršev, ki vodijo v izgorelost otrok

#1 Vztrajate pri nadčloveških akademskih dosežkih

Zakaj bi otroci imeli štirice, če pa imajo lahko petice?! Naša družba ne slavi več akademskega truda, intelektualne radovednosti in kognitivnega razvoja. »Vse kar je pomembno, je le uspešnost. In očitno “popolna” zmogljivost ni dovolj dobra,« je razočaran Simonds.

#2 Zaupate superiornosti »elitnih« šol

Pritiskamo na naše potomce, naj stremijo le k »najboljšim« šolam. Prisilimo jih, da vse, kar je manj, vidijo kot neuspeh. Vstopnico za nikamor.  V Ameriki so simbolj uspeha šole “Ivy League”. »Toda, ali te resnično ponujajo najboljše izobraževanje,« se sprašuje profesor. Ali so profesorji toliko boljši, toliko bolj vlagajo v svoje študente? Ali so učni načrti res tako izrazito boljši? Če je tako, zakaj so te ustanove tako skope s prostimi mesti, je vprašanje, ki si ga na tem mestu zastavi Simonds.

izgorelost otrok
Foto: Unsplash/Siora Photography

#3 Prekomerne ambicije staršev

Te ambicije so dobro vidne v različnih športih, ko starši svoje otroke pripeljejo na dejavnost, potem pa budno spremljajo svoje potomce in kričijo nanje, če jim spodleti. Seveda mora otrok že v vrtcu začeti s profesionalnim športnim razmišljanjem. Biti zvezdniški športnik je zlato. Zato preživljamo ves svoj in otrokov prosti čas v avtomobilih, na poti na najrazličnejše treninge, da bi jim zagotovili prednost pred ostalimi. Da bi uspeli.

Ne glede na to, da so zaradi tega njihova razvijajoča se telesa izpostavljena poškodbam, njihovi razvijajoči se umi pa športni izgorelosti. Zavedati se moramo, da je šport zdrav. A če želite, da bo otrok vzljubil nogomet, z njim brcajte žogo in se ob tem zabavajte. Za vpis v nogometne šole morajo biti otroci zadosti stari.

izgorelost otrok
Foto: Unsplash/Baylee Gramling

#4 Poskrbite, da slabše otroke izpišejo iz športnih ekip

Otroke, ki ne blestijo, označimo kot nevredne časa in truda. Ne pozabite, da otroci zorijo (fizično in kognitivno) različno hitro. Šolski šport je lahko gonilo integrativnega in sodelovalnega razvoja spretnosti, graditelj zdravih navad in vir odlične zabave, tovarištva, socialnega razvoja, vključenosti in občutka pripadnosti za vse otroke.

#5 Potisnite jih v nešteto dejavnosti

Prostovoljstvo, popoldanski krožki in tečaji. Zdi se, da seznamu kar ni videti konca. Z različnimi dejavnostmi si polnijo življenjepise, posledično pa si lahko zagotovijo vstop na boljše šole. To pa pomeni, da otrokom odvzamemo otroštvo, prosto igro, čas za dolgčas in kreativnost.

Foto: Unsplash/Deleece Cook

#6 Vztrajate pri premagovanju “nadležnih” stvari

“Ne smemo zanemariti potrebe otrok, da se soočijo s stisko v svojem življenju. To je temelj vsega, s čimer se bodo kdaj srečali. Ne glede na to, da vemo, da je trpljenje individualizirano in ga ni mogoče primerjati med seboj,” zapiše Simonds in z veliko mero satire dodaja, “da morajo otroci kar naprej iskati izzive in biti v stresu, da dosegajo cilje ter pričakovanja”.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.