fbpx

6 pravil Marie Kondo: takšne kuhinje nikoli več ne boste pospravljali

6 pravil Marie Kondo: takšne kuhinje nikoli več ne boste pospravljali

Če ste se naveličali kuhanja, vam potem že pogled na kuhinjo vzbuja negativna čustva, ker enostavno nimate več moči za kulinarične podvige in vse, kar z njimi pride. in tokrat mislimo predvsem na pospravljanje, ki se ga lahko lotite na preprost način, če upoštevate teh 6 pravil Marie Kondo.

Japonka Marie Kondo je v svetu zaslovela kot gurujka za urejanje/čiščenje spalnic, pisarn in dnevnih sob, a svoj pečat je pustila tudi v kuhinji – oblikovala je 6 pravil, zaradi katerih nikoli več ne boste postavljali kuhinje in jo boste z lahkoto ohranjali čisto.

Njena priljubljena metoda KonMari predpostavlja, da morate osvoboditi svojo kuhinjo vseh predmetov, ki v vas vzbujajo občutek nezadovoljstva. Potem, ko se rešite krame, je čas, da spremenite navade, zaradi katerih bo vaša kuhinja vedno v odličnem stanju.

6 PRAVIL MARIE KONDO ZA POSPRAVLJANJE KUHINJE

Umaknite vse z kuhinjske površine.

V trenutku, ko ne veste, kam boste s posodo za začimbe, mešalnikom ali toasterjem, jih verjetno odložite na kuhinjsko površino. Marie Kondo trdi, da je ta navada slaba, saj vas krama vedno moti, medtem ko pospravljate. In četudi uporabljate te pripomočke vsak dan, je veliko smiselnejše, da jih držite v kuhinjskih omaricah ali v predalih.

Očistite pomivalno korito, kuhinjski pult in pečico po vsaki uporabi.

Marie Kondo pravi, da med čiščenje kuhinje sodi tudi brisanje vode in umazanije, ki se nabere na delovni površini ali kuhinjskih aparatih. Če bodo kirito, pult ali pečica prazni, bo veliko lažje vsak dan očistiti umazane površine, ker vas ne bo čisto nič motilo.

Detergent in gobica za pranje pod pomivalno korito.

Potem, ko pomijete posodo, gobico dobro odcedite in jo skupaj z detergentom pospravite na polico pod pomivalnim koritom. Na takšen način bo vaša kuhinja vedno videti urejena.

Marie svetuje, da pod pomivalno korito ali kje drugje postavite tudi koš za smeti, ki vam bo vedno na dosegu roke, vaša kuhinja pa bo videti urejeno, ker ga ne hranite na vidnem mestu. Smiselno naj bi bilo tudi, da odpadke odnašate pogosteje v smeti, ker ne želite, da ima vaša kuhinja neprijetne vonjave.

Ne odlašajte z brisanjem posode in pranjem oblačil.

Če pomivate posodo na roke, jo takoj obrišite, kot da cel dan stoji v podlogi za sušenje posode. Voda, ki se cedi, nenehno ustvarja nered in je popolno okolje za nastanek bakterij. Marie tako pravi, da je veliko bolje, da pomijete posodo neposredno po obroku, jo obrišete in premestite na ustrezno mesto.

Hladilnik naj bo 30 % prazen.

V hladilniku vedno potrebujete prostor za ostanke od obrokov ali živila, ki ste jih dokupili. Če prostora ne boste našli, je velika verjetnost, da ne boste vedeli, kam odložiti stvari in bodo verjetno romale na kuhinjsko površino.

Za vsak predmet v kuhinji najdite posebno mesto.

Četudi je veliko lažje, da začimbe, olja in kuhinjske pripomočke, ki jih nenehno uporabljate, postavite na vidno mesto, je po mnenju Marie Kondo to recept za katastrofo. Vsak predmet mora imeti svoje posebno mesto na kuhinjskih policah, ker bo kuhinja tako videti veliko lepše.

DRUGA PRAVILA ZA POSPRAVLJENO KUHINJO:

  • Ne komplicirajte! Kuhinja je prostor, ki vas mora veseliti, zato je nesmiselno, da v njej hranite stvari, ki jih ne potrebujete in vas utesnjujejo. Hranite zgolj tisto posodo, ki vam prinaša veselje in jo uporabljate čisto vsak dan. Zavrzite ali podarite tudi kuhinjske aparate, ki vam ne koristijo več.

Dodatne Informacije

Več informacij:
konmari.com

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.