fbpx

Feng šui: kaj bi morali imeti v jedilnici, da privabimo blagostanje in boljše družinske odnose?

Feng šui: kaj bi morali imeti v jedilnici, da privabimo blagostanje in boljše družinske odnose?

V Feng šui praksi predstavlja jedilnica odnos med družinskimi člani in blagostanje, zato je pomembno, v katerem prostoru se nahaja, kako smo jo opremili in katere predmete hranimo v njej – tudi takšne stvari namreč vplivajo na naše blagostanje in odnose med člani družine.

Namen feng šuija je povečati skladnost in pretok energije v domu, zato je še toliko pomembno, kako je videti najpomembnejši prostor v našem domu – jedilnica.

FENG ŠUI: TEGA NE BI SMELI IMETI V JEDILNICI!

V feng šui praksi je popoln položaj za jedilnico na sredini našega doma, in sicer tako, da predstavlja nadaljevanje dnevne sobe. Jedilnica domnevno ne bi smela biti povezana s kuhinjo, niti preveč oddaljena, ker povzroča prepire med družinskimi člani. Če sta kuhinja in jedilnica v istem prostoru, bi bilo dobro, da jih ločimo z zavesami ali harmonika vrati.

Na mizi mora biti tudi skleda s sadjem, sladkarijami in žiti!
Na mizi mora biti tudi skleda s sadjem, sladkarijami in žiti!

Jedilnica ne sme biti niti preblizu vhodnim vratom, ker simbolizira goste, ki bodo hitro prišli in hitro odšli, kar pomeni odliv prihodkov. Tudi soba s prevelikim številom oken ni ravno prijeten prostor za jedilnico, ker vzbuja občutek nesigurnosti.

Miz z marmorno in stakleno ploščo se moramo izogibati, ker domnevno prinašajo težave v poslu in financah. Izjema je, če so na marmornih stolih slike zmajev in svetih kitajskih živali, ki simbolizirajo srečo in bogastvo, ki se prenašata iz roda v rod.

FENG ŠUI: TO BI MORALI IMETI V JEDILNICI!

V jedilnici se lahko nahaja več kosov pohištva, vendar je zelo pomembno, da ima energija chi neoviran pretok. To lahko preverimo tako, da se sprehodimo po prostoru in ugotovimo, ali nas kakšna stvar na poti ovira. Če ni ovire, bo uspela energija chi.

Energija chi mora imeti neoviran pretok.
Energija chi mora imeti neoviran pretok.

Zaželeno je, da je v jedilnici okrogla miza, ki spodbuja komunikacijo med družinskimi člani. Če v domu nimamo okrogle mize, moramo potem nanjo položiti skledo z bomboni ali sadjem in žitaricami. Skleda predstavlja ravnotežje med Nebom in Zemljo, njena vsebina pa blagostanje/bogastvo.

Na steno nad mizo bi morali postaviti tudi ogledalo, v katerem se vidi odraz mize in hrane na njej, ker to domnevno podvoji bogastvo družine. Zaželene so tudi slike sadja, kot so breskve (blaginja in dolgoživost), ananas, pomaranče (finančni uspeh in obiski dobrih ljudi) …

Barve v jedilnici bi morale biti v zemeljskih tonih.
Barve v jedilnici bi morale biti v zemeljskih tonih.

Stoli morajo biti zaobljeni, torej ostrih obrob ne sme biti. Domačin bi moral sedeti na stolu, s katerega se vidi vhod v prostor, za njim pa bi morala biti stena, ki simbolično predstavlja podporo. Vsi stoli morajo biti oddaljeni od stene tako daleč, da se lahko čisto vsaka oseba brez težav usede in se vstane.

Barve v jedilnici bi morale biti v zemeljskih tonih. Vzdušje bi moralo biti intimno, hkrati pa bi moralo vzbujati občutek prostranosti. Kitajci namreč verjamejo, da omejena miza daje omejene prihodke.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.