Če se uvrščate med sladokusce, hkrati pa želite ohraniti dobro telesno formo, potem vam predlagamo, da med obroki posežete po temni čokoladi. Ta prigrizek morda ni tako sladek kot druge vrste čokolade, pa vendar velja za izjemno slastnega, poleg tega pa vsebuje kopico hranil, ki imajo pozitiven vpliv na zdravje. Za vas smo pripravili 6 razlogov, zakaj se ne smete upreti temni čokoladi.
1. Izboljša delovanje možganov
Številne študije so pokazale, da ima temna čokolada pozitiven vpliv na kognitivne sposobnosti. Tako je zaradi njene visoke vsebnosti kakava in flavonoidov– metabolitov, ki pomagajo ohraniti in izboljšati možganske sposobnosti. Slasten prigrizek vam bo tako pomagal do višje koncentracije in boljšega spomina.
2. Lahko vam pomaga do lepše kože
Temna čokolada je bogata z vitamini in minerali, ki vam lahko poleg splošnega zdravja pomagajo tudi do lepše kože. Vsebuje baker, železo in magnezij, pa tudi kalij, ki dokazano zmanjšuje nastajanje aken ter kožo obnovi in nahrani.
3. Zmanjša tveganje za sladkorno bolezen
Raziskave kažejo, da polifenoli, ki jih lahko najdemo v temni čokoladi, zmanjšujejo tveganje za tako sladkorno bolezen kot tudi srčno-žilne bolezni. Za to poskrbi tudi magnezij, za katerega so študije pokazale, da preprečuje predvsem nastanek diabetesa tipa 2.
4. Lahko vam pomaga pri izgubi teže
Sliši se neverjetno, pa vendar vam lahko uživanje temne čokolade pomaga pri izgubi teže. Raziskave so namreč pokazale, da vam ta prigrizek lahko pomaga pri zdravju črevesja, sprožil pa bo tudi tiste hormone, ki so zadolženi za to, da možganom pošljejo signal, da ste siti.
Zato si lahko temno čokolado privoščite pred obrokom in tako preprečite, da bi zaužili več, kot za delovanje vašega telesa potrebujete.
5. Je polna vlaknin in antioksidantov
Pozitivnih učinkov, ki jih imajo vlaknine in atioksidanti, je ogromno. Gibljejo se od preprečevanja srčno-žilnih bolezni pa vse do do zniževanja ravni holesterola in sladkorja v krvi.
6. Lahko vas naredi srečnejše
Fenitelamin je snov, ki jo naši možgani proizvajajo v trenutkih, ko občutimo veliko veselje, npr. ko smo srečno zaljubljeni. In prav to organsko molekulo lahko v majhnih količinah najdemo tudi v temni čokoladi: prav zato se boste po zaužitju takoj počutili bolje, bili pa boste tudi bolj motivirani za prihodnje izzive.