fbpx

Japandi: japonski slog interierja, ki v priljubljenosti prehiteva skandinavski minimalizem

Foto: envato

V iskanju novih trendov svet notranje opreme pogosto poseže po kulturah različnih držav. In medtem ko je klasični skandinavski minimalizem že leta na samem vrhu priljubljenosti, ga počasi ogroža še bolj izpopolnjena smer, ki jo navdihuje tradicionalni japonski dizajn.

Kaj je japandi ?

Japandi je nastal iz želje po nečem novem, dodatnem razvoju skandinavskega minimalističnega sloga, najbolj logično mešanico pa smo našli v tradicionalnem japonskem minimalizmu, smeri brez vsega odvečnega in filozofiji le najosnovnejšega.

V smislu življenjskega sloga je njegovo jedro podobno trendu Hygge – zmeren življenjski slog, osredotočen na idejo prave mere, popolne sredine med tem, kar imamo premalo in kaj je za nas preveč.

Japandi prinaša precej jasne in ostre linije, zaobljene površine, geometrijski videz in naravne materiale, kot so keramika, jeklo, volna, steklo in les.

Natančni detajli in dovršenost izdelave zaznamujejo kolekcije za dom, iz katerih je odstranjen ves presežek, kar vsekakor ni za ljubitelje eklektike. Japandi na zelo privlačen način prinaša minimalizem z eno toplejšo noto – barve, kot so bež, roza, topla siva in zelena, se odlično prilegajo viziji stila.

Japandi slog prevladuje tudi v kopanicah

Japandi poudarja sproščenost in harmonijo, ki nam pomaga pri soočanju z negativno energijo. Če ste se odločili uvesti ta trend v svoj dom, morate upoštevati, da ima kad vedno prednost pred tušem, prav tako pa je zaželeno, da se nahaja v središču prostora.

Pri talnih oblogah se pogosto uporablja imitacija lesa, ki daje prostoru občutek povezanosti z naravo.

Pri osvetlitvi se je dobro držati šibke svetlobe , ki se popolnoma ujema s tematiko dekoracije, ki se osredotoča na sprostitev. Ker je osvetlitev minimalistična, velja enako pravilo tudi pri opremljanju prostora. Preprosta ogledala čistih linij, kopalniške omare ostrih linij brez vzorcev so tisto, kar je zaželeno v dekoraciji Japanda. Prostori za shranjevanje, pa naj bodo to police ali omare, naj bodo izdelani iz naravnih materialov, ki bodo dali nekoliko rustikalni pridih.

Kar zadeva barvo sten in drugih oblog, bi kopalnice Japandi lahko razvrstili v svetle in temne. Temne, skoraj črne stenske teksture se lahko uporabijo za posnemanje naravnega kamna . Vendar je treba temnim stenam dati kontrast, v ta namen pa se pogosto uporablja svetli les.

Po drugi strani pa je svetel stil Japandi utelešenje preprostosti. Primerjamo ga lahko s skandinavskim dizajnom, ki pogosto uporablja tudi belo barvo in preproste linije. Čeprav je mogoče v prostor vnesti malo nevtralne zelene, modre ali bež barve je kljub temu potrebno slediti slogu dekoracije, ki povezujejo naravo.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!