fbpx

6 skritih slovenskih draguljev, ki bi jih s ponosom pokazal tudi turistom

Da je Slovenija s svojimi opevanimi dragulji, kot so Ljubljana, Bled in Dolina reke Soče, pravljična dežela, ni treba posebej poudarjati. A to še zdaleč ni vse, kar premoremo. Zagotovo vsak izmed nas pozna vsaj en skriti slovenski dragulj, ki bi ga s ponosom pokazal turistom s celega sveta. Mi smo za vas izbrali 6 skritih slovenskih destinacij, ki jih najbrž ne poznate niti sami in bi jih z največjim veseljem predstavili vsem, ki pridejo na oddih v našo malo deželo.

Katerih 6 skritih slovenskih draguljev bi z veseljem pokazali svojim prijateljem iz tujine in turistom s s celega sveta?

Jezero Kreda, Dolina reke Radovne


Kreda je manjše umetno jezero pastelno zelene barve v dolini reke Radovne. Ime je dobilo po kredi, ki so jo tam kopali do leta 1985. Domačini verjamejo, da je mazanje s kredo, ki se še nahaja v vodi, zdravilno. Poleti se je mogoče v njem kopati, pozimi, ko zamrzne, pa je se lahko po njem drsamo. Blizu jezera so tudi parkirišča, le senčke je v poletnih dneh nekoliko manj, zato priporočamo, da ne pozabite na senčnike.

Solčavska panoramska cesta

View this post on Instagram

Cold winter nights. 🌜 #solcavsko #slovenia

A post shared by Jost Gantar (@jostgantar) on


Solčavska panoramska cesta vodi skozi bisere naravne in kulturne dediščine Solčavskega z dih jemajočimi razgledi na vrtoglave vrščace in čudovite doline. Ob poti so visokogorske kmetije, na katerih se lahko ustavimo in in uživamo v lokalnih dobrotah. Na Solčavsko panoramsko cesto v skupni dožini 37 kilometrov se lahko podamo z avtomobilom, motorjem, kolesom ali pa jo prehodimo peš.
solcavska-panoramska-cesta.si

Srce med vinogradi na Špičniku, Svečina

View this post on Instagram

Heart road of Slovenia. Real or fake?😁

A post shared by hebenj (@hebenj) on


Cesta v obliki srca, ki v sebi skriva košček vinograda, je od Ljubljane oddajena približno 145 kilometrov. Razgledna točka je del gornje Slovenjegoriške vinske ceste, do nje pa lahko dostopamo z avtomobilom, s kolesom ali peš. Med vinogradi so med drugim speljane tudi poti za nordijsko hojo (Vinotour).Ob poti je več vinogradniških kmetij, kjer si boste lahko privoščili dobro kapljico vina in kakšen prigrizek. Da gre za enega izmed lepših slovenskih zakladov dokazuje tudi to, da so fotografijo srca “ukradli” in predelali Francozi, za svojega pa so ga oglaševali tudi Avstrijci. V teh dneh so fotografijo za promocijo dogodka o nepremičninah uporabili tudi na hrvaški spletni strani Lokalna Hrvatska.
svecina.com

Otliško okno, Vipavska dolina

View this post on Instagram

Za ostale geografske zanimivosti ⟹ @geoslovenija ⟹ https://www.facebook.com/geoslovenija ================================== Otliško okno se nahaja na robu kraške planote Trnovski gozd, nad Ajdovščino. Je kraški pojav, ki je nastal kot posledica korozije, voda je raztopila kamnino (koralni jurski grebenski apnenec) ter v njej ustvarila razpoko. Slednja danes meri 9 metrov v višino in 4 metre v širino. Pod večjim oknom se nahaja še eno manjše okno. Skozi večje okno se odpira čudovit pogled na Vipavsko dolino. Blizu je vas Otlica, ki nosi ime ravno po tem oknu oziroma takoimenovani votli steni. ================================== Foto: Miran Krapež (obiščite spletno stran: www.mirankrapez.si) ps. Fotografija je iz arhiva TIC Ajdovščina. @miranblazu in @vipavavalley_official hvala za fotografijo 📷👏 ================================== Več si lahko preberete na FB strani https://www.facebook.com/geoslovenija ================================== #geoslo #igslovenia #otliskookno #otlica #ajdovscina #trnovskigozd #vipavskadolina #ifeelslovenia #iloveslovenia #topsloveniaphoto #thisisslovenia #visitslovenia #kampadanes #natgeobalkan #mysticbalkans #snappguides #tripadvisor #topdecker #discoverthebalkans #europevacations #beautifuldestinations #neverstopexploring #photooftheday #naturephotography #igeurope #justgoshoot #exploretocreate #visualsoflife #theoutbound #lonelyplanet

A post shared by Geografija Slovenije (@geoslovenija) on


Pohodniška pot vas pelje od športnega parka Pale v Ajdovščini, mimo kraškega izvira Hublja nad Ajdovščino, do naravne znamenitosti Otliškega okna, ki ponuja izjemen razgled na Vipavsko dolino, Kras in Jadransko morje. Dobro označena pot, speljana po nezahtevnem terenu, je primerna tudi za družinski izlet.
vipavskadolina.si

Korita Mostnice in dolina Voje


Alpska reka Mostnica, ki se vije skozi slikovito dolino Voje vse do Stare Fužine, ponuja s svojimi koriti in slapovi prečudovit pogled na ustvarjalnost narave. Peš pot gre ob obeh straneh korit, tako da lahko vedno napravite krožno pot, za ogled korit reke Mostnice (od Hudičevega mostu do izhoda blizu planinske koče Voje) pa je treba od aprila do oktobra plačati pristojbino. Ob vlažnem vremenu je potrebna še dodatna previdnost, individualni sprehodi skozi korita Mostnice pa se v zasneženih mesecih odsvetujejo.
bohinj.si

Izvir reke Krupe, Semič, Bela Krajina


Reka Krupa izvira izpod 30 metrov visoke skale, leta 1997 je bila razglašena za naravni spomenik. Izvir, ki je morda tudi najlepši v Beli krajini, in okolica reke Krupe, predstavljata izjemno naravno in kulturno dediščino semiške občine in Bele krajine, območje pa ima pomembne vzgojno-izobraževalni, turistični in rekreacijski pomen. Njeno podzemlje je življenjski prostor v Sloveniji edino tu živeče jamske školjke Kuščarejeve kongerije in človeške ribice. Skupaj z okoliškim gozdom, kratkim pomolom na vodi in zapuščeno hišo na bregu spada izvir reke Krupe med ene izmed najbolj pravljičnih krajev v Sloveniji.
semic.si

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.