fbpx

Slovenski knjižni blogerji in blogerke, ki jim moraš slediti, če ljubiš knjige

V Sloveniji deluje več kot 20 knjižnih blogov, vsi pa si prizadevajo, da bi knjigo približali bralcem in vneli iskrico zanimanja pri tistih, ki doslej niso brali. Ker si želijo nagovoriti tudi mlade, se knjižni blogerji in blogerke poslužujejo novih spletnih platform, ko sta YouTube in Instagram, saj tako lažje navežejo stik in vplivajo na bralne navade ljudi. V svetu »influencerjev«, ki so zastopani predvsem v lepotni in modni industriji, bi bil skrajni čas, da si svoje mesto med njimi zaslužijo tudi knjižni blogerji in blogerke, ki s svojim delom bogatijo um in duha.

Kdo so slovenski knjižni blogerji in blogerke, ki jim moraš slediti, če ljubiš knjige?

Berem

Na blogu boste našli misli, ideje, besedila za navdih in boljše počutje. Prav tako je na voljo seznam video vsebin, vlogov, ki jih ustvarjalka bloga Damjana Bakarič redno snema. Stran ponuja knjige, s katerimi boste omilili negativni stres, se sprostili, se dvignili in se naučili postaviti zase.
berem.si

View this post on Instagram

Package of love. 💕💫

A post shared by Berem (@beremknjige) on

Gospodična knjiga

Blog je živ že od leta 2011, ko je Nina Prešern začela pisati knjižni blog, takrat imenovan Bralnica.si. Danes Nina niza živahne vtise o kakovostni literaturi. V rubriki Berem sebi piše o knjigah, ki jih prebira po lastnem izboru, občasno pa tudi zaradi svoje narave dela (profesorica slovenščine), rubrika Berem sinku pa izpostavlja kakovostne otroške slikanice, ki prepričajo z vsebino in likovno podobo.
gospodicnaknjiga.si

View this post on Instagram

[INSTA GDČ.] Te knjiga kdaj prepriča v neko spremembo, drugačen način razmišljanja, v nov hobi? Mene je lani Nenavadno romanje Harolda Frya med poletnim poležavanjem spomnilo na hojo, zanemarjeno obliko gibanja med avtom, kolesom in busom. V tem romanu sem sicer postopoma odkrila še trpko družinsko Haroldovo preteklost in začetni vtis o neumnosti upokojenca, ki kar tako pešači na sever, se je omehčal v razumevanje njegove poti. Pol leta po tej knjigi v hoji več vidim tudi jaz. Pretirano bi bilo trditi, da je to namen tega romana, nič preveč pa ni, če si na začetno vprašanje odgovorim z DA, tudi branje ti daje misliti na novo in je mozaik v spremembah, ki se jih gremo. . . #gospodičnaknjiga #instagdč #beremsebi @mladinskaknjiga #mladinskaknjiga #berem #branje #novagospodična #racheljoyce #roman #novel #book #bookstagram #bookish #bookpic #bookshelf #reading #literature #freetime #booklook #readabook #walking #life #family #selfcare

A post shared by Gospodična knjiga (@gospodicna_knjiga) on

Knjigoljubka

Maja preprosto obožuje knjige. Z bralci deli svoje prebrane knjige, njena mnenja, komentarje, opise, kratke vsebine in kakšen odlomek. Primerja tudi knjige in filme posnete po knjigi.
knjigoljubka.blogspot.com

View this post on Instagram

Happy weekend everyone! The lovely surprise package I recevied yesterday. Some are from our local authors and some translated. Can't wait to read it. 📚 This gorgeous #bookstagram candle is made by @fictionalboutique It's smell so good. You can buy it at her Etsy shop. Link is in her profile. 💞 Včeraj sem prejela tale čudovit paket knjig od @sodobnost Komaj čakam, da jih preberem. 📚 Svečka #bookstagram je od slovenske ustvarjalke @fictionalboutique Čudovito diši. Kupite jo lahko v njeni spletni trgovini na Etsy. Povezavo do trgovine najdete na njenem profilu. 💞 #bookstack #booksandcoffee #candle #sodobnost #fictionalboutique #coffee #caszakavo #coffeetime #goodreads #bookworm #booklover #knjiganadan #bookaholic #booknerd #igreads #instabooks #instaread #readersofinstagram #bookishfeatures #bookstagramfeatures #bookfeaturepage #bookstafeatures #bookstagrambalkan #bookstagrammer #bookblogger #knjigoljubka

A post shared by Maja (@knjigoljubkamaja) on

Knjižna polička

Za blogom Knjižna polička stoji 19-letnica, ki zelo rada bere (pa naj še kdo reče, da znajo mladi le strmeti v telefone). Odločila se je, da bo na svojem blogu predstavljala knjige in podajala svoje mnenje o tem, kaj se splača prebrati in kaj ne. Sicer pa na njenem blogu ne boste našli le knjig, ampak tudi druge zanimive vsebine.
knjiznapolicka.wordpress.com

Konteksti

Blog Konteksti ustvarja Tomaž Bešter, še eden navdušenec nad knjigami in branjem, zato ni čudno, da je svojo zaposlitev našel v slovenskem hramu literature – v NUK-u. Na svojem blogu redno objavlja prispevke s predstavitvami slovenskih in tujih knjig, je pa tudi avtor številnih strokovnih prispevkov z bibliotekarske stroke. Za aktiven prispevek k razvoju knjižnične dejavnosti je leta 2017 prejel Čopovo priznanje (najvišje državne nagrade za izjemne uspehe na področju knjižničarstva, ki so širšega družbenega pomena).
kon-teksti.blogspot.com

View this post on Instagram

Mojca Širok je napisala odlično kriminalko o mafijskem obvladovanju poslov, poseganju v publicistiko, urejanje preiskav in nagibanje odločitev med življenjem in smrtjo. V prvi fazi gre za branje o reševanju uganke brutalnih umorov, ki privedejo stare znance in ljubezni na pota raziskovanja niti, ki vodijo v skupno preteklost. Te se spretno prepletejo z osebnimi zgodbami glavnih in malo manj glavnih likov, ki jih proti koncu vedno bolj obremenjuje sivina plašča zgodbe, ki počiva na dejstvu, da je kontaminacija z vezmi preteklosti za vse tako ali drugače uničujoča. V drugi plan nato pride branje, ki ga obvladuje spoznanje o kriminaliziranosti sodobne družbe, v kateri je borba za vsakršno družbeno pravičnost obsojena na propad v trenutku, ko je instanca korektiva te pravičnosti (država) del tega istega zla, ki bi ga morala izničiti. Več na Kontekstih, povezava je v profilu.

A post shared by Tomaž Bešter (@tbesther) on

Literarna lekarna

Na blogu Literarna lekarna boste našli veliko predlogov in bralnih namigov za vas in za vaše otroke ter nekaj informacij o pomembnosti te veščine in zmožnosti branja. Alenka Štrukelj je knjige vzljubila že v otroštvu, kar je obogatilo njeno celotno življenje. Prav to je tudi razlog, da danes sama navdihuje ljudi, še posebej otroke in njihove starše, da vzamejo v roke knjigo in berejo.
literarnalekarna.com

View this post on Instagram

Have you ever thought about your mother away from her role as a mother. What were her dreams and inspirations for life, what are her joys, her fears, her expectations. The novel of a Korean writer Kjung Suk Shin talks about what happens when the mother misteriously disappears on seul underground station and the search for her doesn’t bring any results. Every family member deals with this loss in his own way, evoking deeply burried memories on her. The disappearence of their mother strengthens the ties between the family members who were alienated because of the demands of everyday life. @zalozba_modrijan #literarnalekarna #bookstagrammer #bookblogger #bookish #bookishcandles #bookcover #novel #mother #reading #greatreads #korean

A post shared by Alenka Strukelj, book blogger (@literarna_lekarna) on

Peripetije

Damjan Zorc je prevajalec, bralec, gledalec in pisec. Na njegovem blogu boste našli humorno-strašljive zgodbe, življenjsko-mladostne štorije in razmišljanja, nekaj heca, mnenja o knjigah, poglede na filme, oddaje o podnaslavljanju, jezikovne nasvet in še veliko drugega.
damjanzorc.net

Pri Sofiji

Blog Pri Sofiji je v prvi vrsti namenjen otrokom, ki želijo spoznati čudoviti svet knjig, ravno zato pa boste vanj pokukali mamice, očki, vzgojiteljice, učiteljice in drugi. Tako boste tukaj našli ideje, namige in napotke, kako najmlajšim skozi igro približati svet knjige in zgraditi temelje za polnejše življenje.
prisofiji.si

Drugi slovenski knjižni blogerji in blogerke, ki jim lahko slediš in jih prebiraš

Booknjiga
Knjižne čarovnije
Pesem ptic
Otherworld
Pisalnica
Bukla na buklo
Hermionin literarni blog
Neja bere

Neusmiljeno berem
Predalčki in nalepke
rimož Šturman

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!