fbpx

6 stvari, ki jih morate razčistiti s partnerjem, preden se poročita

Foto: envato

Poroka marsikomu predstavlja eno najlepših življenjskih izkušenj in uradno priznanje ljubezni s tistim, ki ga imajo najraje. Vendar pa je zakon hkrati zelo pomembna odločitev, ki je ne smemo sprejeti, preden smo dobro premislili o vseh plateh skupnega življenja. Za vas smo pripravili seznam 6 stvari, ki jih morata razčistiti s partnerjem, preden se poročita.

1. Otroci – da ali ne?

Morda se sliši samoumevno, pa vendar je veliko parov, ki se po več letih razidejo prav zaradi nestrinjanja glede načrtovanja družine. Predlagamo, da vprašanje, ali si partner želi otrok, postavite čimprej. Če že vse življenje sanjate o družini in je to stvar, pri kateri se pač ne boste prilagodili, bi bilo škoda, da prihodnost načrtujete z nekom, ki te želje nima. Enako velja, če ste prepričani, da otrok ne boste imeli.
Prav tako se je dobro pogovoriti, koliko otrok si želita. Ste se glede števila pripravljeni prilagoditi partnerjevim željam ali je to nekaj, od česar ne boste odstopali? Odgovore imate le vi sami.

Ni lepšega, kot imeti otroke- pa tako čutita oba? Foto: Jessica Rockowitz / Unsplash

2. Živeti pri starših ali se odseliti?

Nekateri si tudi pri poroki želijo bivati v isti hiši kot starši, ostali komaj čakajo, da se odselijo na svoje. Prva možnost je finančno ugodnejša, druga vam omogoča več svobode, v vsakem primeru pa je nujno, da odločitev s partnerjem sprejmete pred poroko. Ne pozabite, partner vam misli pač ne more brati, zato se je treba o načrtih pogovarjati.
Predlagamo vam tudi, da skupno življenje, če je le mogoče, izkusita že pred poroko. Mnogi pari vam bodo namreč potrdili, da so drug drugega zares spoznali šele, ko so živeli skupaj in se tako tudi naučili reševati konlikte in sprejemati kompromise.

3. Kako bosta ravnala s financami?

Pri načrtovanju skupne prihodnosti je pomembno tudi razčistiti, kako bosta ravnala s financami. Nekateri pari se odločijo za skupne finance, drugi si te možnosti ne izberejo- pravih odgovorov na to vprašanje ni, pomembno pa je, da se s partnerjem glede tega strinjata.
Pomaga tudi, da se dobro zavedata, kakšne potrošniške navade ima drugi in to sprejmeta oz. se odločita za kompromis. Tako bosta preprečila nesporazume, ki še prehitro nastanejo, če eden od vaju večino denarja prihrani, drugi pa želi ne glede na stroške življenje zajemati z veliko žlico.

Ali vesta, kako bosta ravnala s financami? Foto: Mikhail Nilov / Pexels

4. Kakšni so vajini dolgoročni cilji?

V času globalizacije ni nič nenavadnega, če se nam boljše karierne možnosti ponudijo izven domačega kraja oz. države. Vendar pa si marsikdo življenja v tujini, daleč od svoje družine in prijateljev, pač ne predstavlja. Zato se morata s partnerjem pogovoriti, kakšne so vajine prioritete, glede česa sta pripravljena sprejeti kompromis in čemu se kateri od vaju ni pripravljen odpovedati.

5. Kako bosta reševala nesporazume?

Vsi si želimo ljubezen brez težav in nesporazumov, vendar pa v resničnem življenju tega žal ne moremo pričakovati. Zato je zelo pomembno, da na vajin odnos pogledata z realistične plati: če vama že pred poroko konfliktov ne uspeva reševati na sočutne in spoštljive načine, to gotovo ni dobra popotnica za naprej. Na odnosu je treba delati, se zavedati lastnih pomankljivosti in poiskati načine, kako prepire reševati na zdrav način.

Pomembno je, da nesporazume rešujeta na zdrav in sočuten način Foto: Ketut Subiyanto / Pexels

6. Kaj pa, ko pride do spalnice?

Pozabite na sram- v zdravem razmerju je nujno, da tudi o seksu govorita odkrito in vesta, kakšne so vajine potrebe. V odnosu pač ni prijetno, če si eden od vaju želi vsakodnevne intimnosti, drugi pa jo potrebuje le nekajkrat na mesec. To po navadi pomeni, da vama bo dolgoročno le še težje.
Prav tako je dobro tudi vedeti, kaj je tisto, kar vašega partnerja najbolj privlači in mu povedati, v čem najbolj uživate sami.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!