6 vrst ljubezni, ki jih doživimo skozi življenje

Ni vsaka ljubezen - enaka drugi!

Foto: Pexels
Zadnjič posodobljeno: :

Vse vrste ljubezni so – preprosto ljubezen. In kaj na to pravijo Stari Grki?

Obstajajo različne vrste ljubezni, ki ustrezajo različnim vidikom našega življenja. Vse vrste ljubezni so pomembne za naše odnose.

Stari Grki so za opisovanje medsebojne naklonjenosti in privlačnosti uporabljali šest različnih izrazov, ki jih dandanes preprosto označujemo s pojmom ljubezen.

Britanski filozof Roman Krznaric, ki je podrobneje raziskal pojme mitološke ljubezni pravi, da se naj ozremo v preteklost, saj se o njej lahko veliko naučimo od starih ljudstev.

“Stari Grki so bili zelo prefinjeni, ko so govorili o ljubezni, razlikovali so kar šest vrst ljubezni,” pravi v svoji knjigi How Should We Live? Great Ideas from the Past for Everyday Life. V njej podrobno opiše vse vrste ljubezni.

Poglejmo si kratek opis grškega poimenovanja ljubezni:

1. Eros ali erotična ljubezen

Prva vrsta ljubezni v starodavni Grčiji se je imenovala eros, po sinu grške boginje ljubezni in lepote, in je predstavljala spolno željo in strast. Toda Grki na to niso gledali vedno pozitivno, kakor na to gledamo danes. Eros je bil dejansko razumljen kot nevarna, zastrašujoča in iracionalna oblika ljubezni, ki človeka preganja. Tovrstna ljubezen je pomenila izgubo nadzora in to je bilo tisto, kar je prestrašilo stare Grke. Nasprotno, danes v ljubezenskem razmerju iščemo prav to – kako izgubiti glavo zaradi nekoga. Toda ali je to ljubezen?

2. Philia ali globoko prijateljstvo

Tovrstno ljubezen so stari Grki cenili veliko bolj kot intimno ljubezen, ki jo predstavlja eros. Philia je pomenila globoko prijateljstvo, ki se razvije med brati po orožju, ki sta se borila drug ob drugem na bojnem polju. Gre za zvestobo in žrtvovanje do prijateljev ter izmenjavo čustev. Vsi se lahko sprašujemo, koliko takšnih tesnih prijateljev imamo v tej dobi socialnih omrežij, navideznih prijateljstev – tehnološkega napredka.

3. Ludus ali najstniška ljubezen

via GIPHY

Ideja igrive ljubezni se je nanašala na naklonjenost med otroki ali mladimi ljubimci. Vsi smo jo doživeli, v spogledovanju in v prvih fazah zveze. Morda pa smo doživeli tudi ludus, ko smo sedeli v baru in se smejali ali plesali z neznancem. Tisti, ki spoštujejo družbene norme se ob tej lahkomiselnosti verjetno namrščijo, toda drobtina ludusa je morda vse, kar potrebujemo za popestritev ljubezenskega življenja.

4. Agape ali brezpogojna ljubezen

Tovrstna ljubezen je najbolj radikalna in predstavlja brezpogojno ljubezen do vseh. Krščansko ljubezen dajemo vsem ljudem, najsi bodo to družinski člani ali neznanci. Na žalost je današnji svet pri tej vrsti ljubezni revnejši. Raven empatije na svetu se v zadnjih desetletjih drastično zmanjšuje, zato je treba obnoviti našo skrbnost in prijaznost do tujcev. Agape poznamo kot božansko resničnost: ljubezen, ki sprejema, odpušča in verjame v najboljše.

5. Pragma ali dolgotrajna ljubezen

Je zrela ljubezen, globoko razumevanje dolgoletnih zakonskih parov. Pragma neguje kompromise, ki pomagajo, da se odnos sčasoma razvije, in kaže potrpljenje in strpnost.
Psihoanalitik Erich Fromm je menil, da porabljamo preveč energije za zaljubljenost in da bi morali bolje vedeti, kako ostati zaljubljeni. Pragma je ravno to – trud, da nekomu podarimo ljubezen, ne da jo samo prejmemo. Ker se v prvih desetih letih približno tretjina prvih zakonskih zvez konča z ločitvijo, bi jim Grki zagotovo svetovali, naj v svojo zvezo vnesejo veliko večji odmerek pragme.

6. Philautia ali ljubezen do sebe

Zadnja vrsta ljubezni je tista, ki jo gojimo do sebe. Grki so jo razdelili v dve vrsti. Prva vrsta je nezdrava ljubezen do sebe povezana z narcizmom, medtem ko je bolj zdrava različica ljubezni do sebe povečala sposobnost ljubezni. Če se imate radi in se počutite samozavestne, boste imeli dovolj ljubezni, ki jo boste lahko dali drugim – kot je rekel Aristotel: “Vsi prijateljski občutki do drugih so podaljšek človekovih čustev do samega sebe.”

Sporočilo modrih Grkov je, da moramo negovati vse različice ljubezni in pokukati v vsak njen vir. “Ne iščite samo erosa v zvezi, negujte philio tako, da preživite več časa s prijatelji, ali spodbujajte ludus s plesom vso noč. Ne pričakujte, da boste od partnerja ves čas prejemali vse vrste ljubezni,” zaključuje Krznarič.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!