fbpx

6 znakov, da ste naleteli na toksično prijateljico

Foto: envato

Nekaj najlepšega je spoznati nekoga, s katerim se popolnoma ujamemo, pa naj gre za romantičen ali platonski odnos. Vendar pa morate biti pri prijateljstvu previdni: še prelahko je namreč prezreti znake, ki kažejo, da bo imelo druženje zelo hiter oz. nesrečen konec. Za vas smo pripravili 6 znakov, ki pomenijo, da ste naleteli na toksično prijateljico.

1. Ne podpira vaših ciljev

V življenju je zelo pomembno, da smo obdani z ljudmi, ki nas spodbujajo, da postanemo najboljša verzija samih sebe. Zato bodite pozorni, kako prijateljica reagira, ko ji razlagate o svojih ambicijah. Ali v vas verjame in vam je pri doseganju sanj pripravljena pomagati, ali pa je povsem nezainteresirana oz. v vaš uspeh dvomi?
Ena najpomembnejših lastnosti zdravega prijateljstva je, da drug drugega podpiramo in če se vam zdi, da vaša prijateljica počne nasprotno, potem je čas, da premislite, če si želite v takem odnosu ostati.

Pomembno je, da vas prijateljica pri vaših ciljih podpira Foto: Brooke Cagle / Unsplash

2. Pokliče le, ko vas potrebuje

V vsakem odnosu je potrebno, da se zanj trudita obe osebi. To pomeni, da niste le vi tisti, ki ste prijateljici vedno na voljo, ko pa jo potrebujete sami, se vam ne javlja. Zapomnite si, da sta vaš čas in energija dragocena in da bi bilo škoda, če bi ju namenjali nekomu, ki vas ne ceni.
Kljub temu svetujemo, da ne odreagirate prehitro. Vsak se včasih znajde v obdobju, ko ima obilico dela ali osebnih težav in je zato nedosegljiv tudi najbližjim. Zato predlagamo, da se, preden bi odnos zaključili, s prijateljico pogovorite.

3. Ves čas opravlja svoje prijatelje

Z občasnim opravljanjem ni nič narobe: ne glede, kako težko si to priznajo, večina ljudi uživa v lahkotnem pogovoru o življenju drugih. Toda problem nastane, če opažate, da prijateljica konstantno govori o drugih ljudeh- in to ne le o komurkoli, pač pa o lastnih prijateljih. V takem primeru je zelo verjetno, da obrekuje tudi vas.
Poemmbno je tudi, da se vajini pogovori niso napolnjeni z negativo. Na tak način boste namreč v življenju težko napredovali.

Ali vaša prijateljica konstantno opravlja druge? Foto: Mikhail Nilov / Pexels

4. Konstantno govori o sebi

Vsi smo že naleteli na ljudi, ki morajo biti ves čas v središču pozornosti. Se vam zdi, da je prijateljica zdolgočasena, ko ji razlagate o svojem življenju, ter komaj čaka, da začne govoriti o sebi? Da je vedno pomembno le to, kaj hoče ona, vaše želje pa postavlja na zadnje mesto? Potem je čas, da se z njo pogovorite.
Prijateljica se morda svojega obnašanja ne zaveda, zato je pomembno, da ji omenite, da se počutite zapostavljene. To, ali se stanje spremeni, pa vam bo povedalo, ali naj z odnosom nadaljujete.

5. Ne veseli se vaših uspehov

Ste končno dobili povišico, spoznali “tistega pravega” ali pa se odpravljate na zaslužene počitnice? Potem gotovo komaj čakate, da to poveste prijateljici. Vendar pa je tukaj pomembno, da ste pozorni na njeno reakcijo. Se vam zdi, da je za vas pristno vesela ali pa skuša vaš uspeh spodkopati, češ da ni nič takega? Ali komaj čaka, da bi izvedela več ali pa se ji mudi zamenjati temo?
V življenju si ob sebi želite nekoga, ki vas bo podpiral in vam stal ob strani tako v dobrem kot v slabem. Če opažate, da vaša prijateljica to ni, potem je čas, da o odnosu premislite.

Opazujte, kako prijateljica reagira ob vaših uspehih Foto: Amina Filkins / Pexels

6. Pozornost je zanjo pomembnejša od prijateljstva

Marsikdo pozornost naravnost obožuje in to nikakor ni nič slabega. Toda povsem drugače je, če vaša prijateljica pozornost ceni bolj kot vaša čustva in vas začne ignorirati takoj, ko spozna nekoga novega ali pa vas celo osramoti pred drugimi prijatelji zato, da bi sama izpadla bolje.
Tako obnašanje je daleč od prijateljskega in čas je, da postavite jasne meje ter takoimenovani prijateljici date vedeti, česa v odnosu ne dovolite.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!