fbpx

7 korakov do preobrazbe doma z zavesami

Zavese spremenijo dom!

zavese
Foto: Lesnina
Zadnjič posodobljeno:

Zavese in senčila so zagotovo zelo pomemben del opreme vsakega doma. Izredno vplivajo na slog opremljanja posameznih prostorov in na njihovo osvetlitev, zato ga lahko zelo lepo dopolnijo in olepšajo. Za nameček pa si z njimi zagotovite določeno stopnjo zasebnosti in preprečite, da bi vam po nepotrebnem v oči sijalo sonce.

Ko izbirate primerne zavese in senčila morate zato dobro premisliti, da sprejmete pravo odločitev zase. A brez skrbi, s tem vodnikom bo ta mnogo bolj enostavna, nakup zaves in senčil pa prijetnejši.

Osnove dobre izbire

Pri izbiri zaves in senčil moramo upoštevati veliko različnih vidikov.

Pomemben je videz in slog zaves, torej barva, vzorec in vrsta, saj bodo prav zavese pika na i pri slogu opremljanja vašega doma. Zelo pomembna je tudi vrsta materiala, iz katerega so le-te narejene. Pomembna dejavnika izbire pa sta tudi želena prosojnost ter način namestitve zaves. Seveda je za to, da bodo zavese zares v kompliment vašemu domu, potrebno poskrbeti tudi za njihovo primerno vzdrževanje.

Preberite naših 7 korakov, kateri vam bodo zagotovo pomagali, da boste svoj dom lepo dopolnili z zavesami in senčili ter ga tako naredili za še bolj svojega in atraktivnega.

Dobro premerite prostor, kamor želite umestiti zavese

Ko boste izbirali senčila in zavese, dobro izmerite prostore, kamor jih želite umestiti. Pri tem upoštevajte tudi slog zaves, ki vam najbolj odgovarja. Od tega, kako dolge želite, da so zavese, bo odvisna dolžina le-teh.

zavese
Foto: Lesnina

Za kratke zavese izmerite prostor od karnise do okenske police in meri dodajte še kakšen centimeter. Če želite zavese do tal, izmerite skupno višino od karnise do tja. Če želite zavese, ki se bodo vlekle po tleh, pa tej dolžini dodajte še nekaj centimetrov.

Pri širini zaves bodite pozorni na dolžino vseh oken skupaj, ki jih želite z zavesami prekriti. Dodajte še nekaj centimetrov na obeh straneh, saj bodo zavese videti lepše, če bodo segale nekoliko preko okvirjev oken. V primeru, da boste želeli nabrane zavese, se bo širina še precej podaljšala. Pri izbiri primerne širine vam lahko pomagajo tudi svetovalci v trgovinah.

Senčila za razliko od zaves pokrijejo le stekleno površino okna, zato so mere še toliko pomembnejše. Izmerite višino in širino stekla od desne do leve letvice. Širino največkrat izmerimo na treh različnih točkah in upoštevamo najmanjšo mero, da se senčila ne bi zatikala. Potem pa izmerite še dimenzijo od zgornje do spodnje letvice okna. Višino največkrat zmerimo samo na eni točki. Tako boste dobili prave mere za svoja nova senčila.

zavese
Foto: Lesnina

Izberite pravo dolžino zaves

Na trgu boste našli tudi različne dolžine zaves. Izbor dolžine bo zagotovo vplival na slog opremljenosti prostora. Poleg tega pa je ta odvisna tudi od glavnega namena zaves.

  • Zavese, ki segajo do tal, so izredno priljubljene, saj v dom prinašajo eleganco.
  • Če se tik ob oknu nahaja pohištvo, so boljša izbira kratke zavese, ki segajo do okenske police.
  • Za »stopničaste zavese« se odločite, če imate na okenski polici cvetje.
  • Zavese, ki so zelo dolge in se rahlo vlečejo po tleh, pa prostoru dodajo razkošen in sofisticiran občutek.

Izberite pravo vodilo za zavese

Ko se boste odločili za vrsto zaves, se hkrati odločite tudi za vodilo, na katero boste zavese obesili. Veliko zaves obesimo na karnise ali na vodila za zavese. Obe izbiri sta primerni in sta odvisni predvsem od izbranega sloga.

Vodila in karnise so lahko zelo raznoliki. Od takšnih, ki so videti kot drogovi, na katere zavese običajno obesimo s pomočjo obročkov ali z vidnimi zankami. Do takšnih, kamor zavese pravzaprav vstavimo z nastavki za obešanje.

zavese
Foto: Lesnina

Izberite pravi material za zavese

Na to, kakšen material je najbolj primeren za zavese, s katerimi boste dopolnili slog posameznega prostora, močno vpliva, kakšen slog v prostoru želite, da bi prevladoval. Pomemben dejavnik je tudi, koliko časa je potrebno nameniti vzdrževanju zaves.

Kuhinje in jedilnice so denimo prostori, ki so pogosto izpostavljeni različnim vonjavam, na površinah tamkajšnjih zaves se hitro znajde tudi kakšna kapljica olja ali ostanki hrane ter voda in para. Posledično morajo biti zavese za kuhinje in jedilnice izdelane iz materialov, ki so enostavni za vzdrževanje.

Po drugi strani pa je spalnica takšen prostor, kjer si pogosto želite teme, zato je smiselno izbrati temnejše zavese iz debelejšega materiala, ki lahko zagotovijo zatemnitev. Lahko jih dopolnite tudi z roletami.

Najpreprostejša pa je izbira materiala zaves za dnevne sobe. Dnevna soba je namreč prostor, kjer imate navadno radi veliko svetlobe, vzdrževanje je potrebno redkeje, kot pri zavesah za kuhinjo, zato je najbolj idealen material za zavese za dnevne sobe spet drugačen, kot za tiste, ki se nahajajo v drugih prostorih.

zavese
Foto: Lesnina

Svilene zavese bodo v prostoru ustvarile romantično vzdušje. Običajno so nekoliko bolj prosojne, zato se lepo podajo v dnevne prostore ali v spalnice, v primeru, da ne iščete zatemnitvenih zaves. Ker je njihovo vzdrževanje nekoliko zahtevnejše, pa bodo manj primerne za kuhinjo.

Žametne zavese bodo poustvarile starinsko in razkošno vzdušje. Ker je žamet nekoliko zahtevnejši za vzdrževanje, tkanina pa je težka in temna, se denimo ne poda tako lepo v kuhinje, idealna pa je za spalnice in včasih za dnevne prostore.

Bombažne zavese in zavese iz poliestra se bodo lepo podale v klasično opremljene prostore. Oba materiala sta enostavna za uporabo in vzdrževanje, na voljo je tudi veliko različnih dizajnov, vendar bodo za kuhinjo bombažne boljša izbira, saj je poliester vnetljiv.

Če je vaš dom opremljen v modernem, minimalističnem ali industrijskem slogu, pa se boste pravilno odločili, če boste zavese nadomestili s senčili.

Izberite pravo stopnjo prosojnosti zaves

Idealna prosojnost zaves je odvisna predvsem od njihovega namena.

  • Če želite z njimi poskrbeti za zasebnost, saj je sosednje okno zelo blizu, izberite neprosojne zavese, ki bodo vašo zasebnost ohranile tudi takrat, ko bodo v vašem domu prižgane luči.
  • Zatemnitvene zavese bodo prava izbira za spalnico, predvsem če radi spite v trdi temi.
  • Polprosojne in prosojne zavese pa so najbolj primerne za prostore, kjer potrebujete veliko naravne svetlobe. Torej za kuhinje, dnevne sobe in otroške sobe.

Seveda lahko različne vrste zaves tudi kombinirate med seboj.

Zavese: barva in vzorec bosta naredila piko na i

Na videz in slog opremljenosti posameznih prostorov boste zagotovo vplivali tudi z barvo in vzorcem zaves, zato jih prilagodite videzu opreme svojega doma.

zavese
Foto: Lesnina

Na kratko bi lahko povzeli, da bodo klasično opremljeni domovi najlepši z zavesami v nevpadljivih vzorcih in barvah, kot sta bela in krem, napeljanih na karnise.

Rustikalno opremljeni domovi bodo najbolj zažareli z zavesami z rustikalnimi vzorci, kot sta karo in cvetje, katerim lahko brez težav dodate še različne dodatke za zavese, zaveso pa napeljete na vodilo z obročki.

Moderno opremljeni prostori so lepši z modernimi zavesami močnejših barv v eni barvi, s panelnimi zavesami ali z notranjimi senčili. Vendar je slogov še mnogo več, s tem pa tudi več izbire za zavese. Če pa vas bolj privlači minimalistični slog, bodo dobra izbira moderne zavese iz bombaža, v svetlih, nevtralnih barvah. V takšne domove se bodo dobro podala tudi različna notranja senčila, kot so na primer rolo zavese.

Moderno opremljeni domovi v skandinavskem slogu zahtevajo moderne zavese iz naravnih materialov v svetlih, peščenih ali drugih naravnih tonih, brez vzorcev. Lahko jih nadomestite tudi s plise zavesami v nevtralnih barvah.

Industrijsko opremljen dom bo videti lepši s senčili in roloji, ki so v rahlo temnejših barvah, kot je denimo siva. Lahko se odločite tudi za neprosojne zavese v močnejših barvah.

Dom, ki je mešanica modernega in klasičnega sloga, pa bo najlepše videti z bombažnimi, svilenimi ali čipkastimi prosojnimi ali polprosojnimi zavesami, ki segajo do tal, v svetlejših tonih.

Poskrbite za pravilno pranje zaves

Da bodo zavese res lepo dopolnile vaš slog opremljanja doma in bodo olepšale vaše domače okolje, morate poskrbeti za njihovo pravilno in redno vzdrževanje. Čeprav ne zahtevajo veliko vzdrževanja, jih je namreč potrebno enkrat do dvakrat letno temeljito očistiti. Perete jih lahko tako v pralnem stroju kot na roke.

Ko se odločite za pranje zaves, upoštevajte navodila na etiketah za vzdrževanje, ki se običajno nahajajo na njih. Različne vrste zaves se namreč tudi perejo na nekoliko različen način. Predvsem bodite pozorni, da zavese perete pri nižjih temperaturah, z manj detergenta, pri pranju na roke pa jih ne drgnite in ožemajte v preveliki meri. Najlažje se posušijo na karnisi ali vodilu, likanje pa največkrat ni potrebno.

Z izjemo plise zaves se ostala senčila običajno čistijo kar na oknu s pomočjo vlažne krpe in milnice ali kakšnega nežnega čistila. Čiščenje žaluzij, rolojev in drugih senčil je tako zelo enostavno.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.