fbpx

7 nasvetov, kako ostati v formi tudi pozimi

Foto: Unsplash/Fill Mazzarino

Po raziskavah sodeč, kar dve tretjini žensk v zimskem času telovadita manj pogosto kot sicer. Nič nenavadnega, bi lahko rekli. V resnici ni nič kaj enostavno zlesti iz tople postelje medtem ko je zunaj še tema, temperature pa krepko pod ničlo.

Po raziskavi sodeč je krajši dan eden izmed poglavitnih razlogov, zakaj se v zimskih dneh ženske ne odločijo prav rade za telesno vadbo. Med druge pogoste razloge se uvrščajo tudi nizke temperature in sezonska motnja razpoloženja. Če tudi ti spadaš v to skupino, bodisi ker ti ob turobnem vremenu pade motivacija ali pa imaš kak drug razlog, si preberi nekaj nasvetov, ki bodo pripomogli, da se ponovno spraviš v gibanje.

Investiraj v dobro opremo

Vse prepogosto imamo zadržke, kadar je trdo zasluženi denar potrebno porabiti za svoje dobro. Kadar gre za otroke ali bodisi hišne ljubljenčke, hitro odpremo denarnico, medtem ko nakupu lastne garderobe in pripomočkov zahteva temeljit premislek. Naj temu tokrat ne bo tako. To ne pomeni, da greš pri nakupu športne opreme preko svojega »budgeta«, a verjamemo, da lahko v sklopu le tega najdeš opremo, ki te bo spodbudila h gibanju. Priporočamo torej, da vložiš denar v kvalitetno športno garderobo, ki te bo zaščitila pred mrazov v zimskih dneh.  Pri tem ne pozabi na tople zimske rokavice, nogavice in trak, ki bo pogrel tvoja ušesa.

Foto: Unsplash/Christian Lue

Naj vsakdanje gibanje postane cilj

Nihče ne zahteva, da že v začetku pretečeš deset kilometrov in uro preživiš na mrazu. Strokovnjaki svetujejo, da začneš s krajšimi razdaljami, saj se boš lažje pripravila do tega, da se giblješ. Športni psihoterapevti so prepričani, da bi si morali pred vadbo ponavljati, da gre le za kratek tek. Po enem kilometru, dveh, pa ti bo morda prijalo, da svojo tekaško izkušnjo še malce podaljšaš.

Začni z enostavnimi stvarmi

Vadbo lahko vpletemo v svoj vsakdan že s tem, da avto parkiramo kar se da daleč od vhoda ali pa namesto dvigala izberemo stopnice. Po nekaterih podatkih boste z aktivnostjo, ki sicer ni povezana z dejansko vadbo pokurili kar dvakrat toliko kalorij kot s samo vadbo. Če vam v zimskih mesecih ni do teka, zaradi aktualne situacije pa ne želite obiskovati vadb v notranjih prostorih, potem se lahko odpravite že v hrib ali pa na krajši sprehod.

Foto: Unsplash/Tim Gouw

Postavite si cilje

Ti naj ne bodo povezani s kalorijami in hujšanjem, temveč si zastavite dolgoročne cilje za zdrav življenjski slog. Tedensko lahko povečate število opravljenih korakov ali pa med vadbo uteži povečate težo, morda si zastavite cilj kot je udeležba na maratonu. Vse to so cilju, ki vas bodo precej bolj motivirali kot pa izguba 20 kilogramov.

Poiščite si družbo

Nič novega ni, da je precej enostavneje trenirati v dvoje. Poiščite prijatelja ali prijateljico, morda partnerja ali družinskega člana, ki prav tako išče način za vadbo in se skupaj odločite za tek ali vrsto aktivnosti.

Ne postavljajte si nerealnih ciljev

Prav previsoko (ali prenizko) postavljeni cilji so tisti, zaradi katerih pogosto odnehamo. Pogosto pa so nerealistični cilju tudi kratkoročnega značaja. Res mislite, da boste uspeli preteči 10 kilometrov po prekrokani noči? Ne bodite prestrogi sami do sebe, postavite si resnične cilje in se veselite poti do njihove uresničitve.

Foto: Unsplash/Johnatan Borba

Izberite osvetljene ulice in vzemite seboj telefon

Tudi ta nasvet je primeren za vse ljubitelje teka. Za tekaško traso izberite ceste in ulice, ki so osvetljene tudi, ko pade noč. Tako se boste počutili varneje, saj je eden izmed poglavitnih razlogov, zakaj se ljudje pozimi ne odločajo za telesne aktivnosti, prav varnosti. Ponoči se počutimo bolj ranljivi in imamo slabši pregled na okolico. Opremite se z naglavno svetilko, seboj pa vedno vzemite telefon, če boste slučajno potrebovali pomoč.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!