7+ nasvetov, ki vam pomagajo izboljšati hojo in maksimizirati njen učinek na vaše telo

Kako maksimizirati učinke hoje na vaše telo?!

Prednosti hoje so splošno znane, saj ta preprosta in dostopna oblika vadbe lahko naredi veliko tako za vaše fizično kot duševno zdravje. Številne prednosti redne hoje - od izboljšane cirkulacije do lajšanja bolečin - so same po sebi odlične. Kljub temu pa obstajajo načini, kako učinek hoje še izboljšati.

Beležite hojo

Če ste začetnik kar se tiče hoje, verjetno nimate občutka, koliko lahko prehodite v 20 minutah, kako visok je vaš srčni utrip med hojo in koliko časa potrebujete za 5000 korakov. Tu pridejo na vrsto fitnes sledilniki, ki vam bodo pomagali šteti korake, vam merili srčni utrip in vas spodbujali k doseganju zastavljenih ciljev. Vseeno pa se s številkami ne obremenjujte preveč, kajti hoja more biti prijetna stvar, ki jo lahko vključite v svoj življenjski slog.

Poslušajte glasbo

Študija je pokazala, da je poslušanje glasbe z visokim tempom med vadbo povzročilo višji srčni utrip in manjši zaznani napor, zato je vaja videti manj naporna, vendar bolj koristna. In vadbe, za katero se je najbolje izkazala tovrstna glasba, je bil trening v vzdržljivosti, na primer hoja.

Poslušajte glasbo.

Uravnavajte intenzivnost

Hitrejša hoja je načeloma povezana s povečanimi koristmi za zdravje, vključno z manjšim tveganjem za raka ter bolezni srca in ožilja, v primerjavi s počasnim tempom. Vendar morate upoštevati, da je vse to relativno, saj je tisto, kar je za nekoga počasno, je lahko z drugega precej intenzivno. Poleg tega je potrebno vedeti, da imajo vadbe z večjo intenzivnostjo dodatne prednosti, vendar le do neke mere.

Naredite 7.500 korakov na dan

Mnogi trdijo, da je 10.000 korakov na dan bolj oglaševalsko orodje kot znanstveno dober nasvet. Dejansko raziskave kažejo, da so zdravstvene koristi hoje dejansko okoli 7.500 korakov na dan. Zato se nikar ne obremenjujte s petmestno številko.

Uporabite pripomočke

Obstajajo dokazi, da uporaba treking palic poveča napor, ki ga potrebuje hoja, saj uporablja mišice tako zgornjega dela telesa kot tudi spodnjega. Raziskava kaže, da je srčni utrip do 33 utripov na minuto višji pri uporabi palic, čas, potreben za 800 metrov, pa je bil več kot minuto hitrejši.

Hodite s prijatelji

Vadba z ostalimi somišljeniki je lahko dodatna spodbuda. Tovrstna vadba dokazano pomaga, da lažje dosežemo svoje cilje in posledično dvig samozavesti. Zaradi trenutnih okoliščin, ki jih je prinesel koronavirus, se držite omejitev, ki jih priporočajo strokovnjaki in vadbo izvajajte z osebami iz skupnega gospodinjstva ali na varni razdalji.

Hodite s prijatelji.

Pojdite ven

Če je hoja za vas šport za krepitev duševnega zdravja, vas bo navdušil rezultat japonske študije iz leta 2015. Raziskava, izvedena pri mladih ženskah, je pokazala, da je bila hoja po gozdu in ne v urbanem okolju povezana z bistveno višjo parasimpatično živčno aktivnostjo.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Adidas Ultraboost 21 – nova generacija legendarnih tekaških copat