fbpx

7 prednosti učenja tujega jezika

Foto: envato

Več jezikov znaš, več veljaš. Mnogi se tega reka držijo še danes, saj poleg tega, da je sporazumevanje s tujci lažje, z znanjem jezika spoznavate tudi njihovo kulturo in bogatite sebe. Učenje novega jezika poleg očitnih delovnih navad, prinaša številne prednosti, ki se jih niti ne zavedamo. V prispevku vam razkrivamo 7 prednosti učenja tujih jezikov.

1. Odpira različne poslovne priložnosti

Znanje tujega jezika poveča vrednost na zaposlitvenih razgovorih, še posebej, ko je izbira kandidatov manjša. Dobro znanje tujega jezika je dodana vrednost, ki lahko prevlada v vašo korist, saj se mnoga podjetja vse bolj odpirajo mednarodnemu trgu, zato je znanje tujih jezikov zelo zaželeno. Angleščina, nemščina, francoščina, italijanščina, španščina in ruščina so med najbolj zahtevanimi. Čeprav lahko tudi delno znanje jezika pomaga, bo vsako podjetje veselo potrditve našega znanja. Potrditev v obliki certifikata lahko dobite ob zaključku šolskega leta ali tečaja v šoli tujih jezikov.

2. Olajša večopravilnost

Čeprav je večopravilnost za mnoge postala del vsakdana, je lahko ta zelo stresna za tiste, ki tega ne obvladajo ali pa tega niso vajeni. Vendar pa so ljudje, ki so nenehno izpostavljeni velikemu številu jezikov in ki so prisiljeni nenehno preklapljati iz enega jezikovnega sistema v drugega, izurili del možganov, ki je odgovoren za to kompleksno delo. Tako so tisti, ki so razvili sposobnost razmišljanja v različnih jezikih in hitro preklapljajo iz enega jezika v drugega, odlični večopravilniki.

Z znanjem tujega jezika spoznavate kulturo drugega naroda, bogatite sebe in se z njimi lažje sporazumevate.
Foto: Anna Shvets / Pexels

3. Pomaga, da hitreje in odločneje sprejemamo različne odločitve v življenju

Ena študija Univerze v Chicagu je pokazala, da je sposobnost sprejemanja odločitev enostavnejši proces za tiste, ki znajo več kot en jezik. Poleg pravil, ki jih ima določen jezik in besedišče s katerim se morate izraziti, da poveste nekaj v tujem jeziku, so zato poligloti odločnejši pri sprejemanju različnih življenjskih odločitev, saj so nenehno izpostavljeni izbiri besed, s katerimi se izražajo.

4. Izboljšuje materni jezik

Z učenjem drugega jezika se bolj zavedate maternega jezika. Besedišče, slovnica, konjugacije, idiomi in stavčne strukture jezika, ki se ga učimo, postanejo vaš vsakdanjik, zato materni jezik vsrkavate bolj intuitivno kot prej. Prav tako z učenjem tujega jezika lažje sledite in poslušate pogovore z drugimi, saj ste navajeni interpretirati pomene in prepoznavati nianse v jeziku.

5. Izboljša spomin

Učenje novega jezika ne zahteva le poznavanja besedišča in pravil njegove rabe, temveč tudi sposobnost priklica in uporabe naučenega znanja v danem trenutku. Tako pri učenju jezika dobro urite svoj spomin, zato si zaradi te nenehne možganske vadbe bolje zapomnite imena ljudi, ki jih srečate, dejstva, številke, pa tudi navodila, kako priti do določene destinacije.

6. Ostri um

Raziskave so pokazale, da večjezični ljudje veliko bolje zaznavajo okolico, zato zlahka opazijo stvari, ki so nepomembne ali lažne. Tako lažje opazijo napačne informacije oziroma tiste, ki vas navajajo na napačno razmišljanje.

7. Pomlajuje um

Učenje novega tujega jezika ohranja možgane aktivne in zato bolj zdrave. Z vsakodnevno »telovadbo« možganov z učenjem jezikov odložite pojav znakov demence za skoraj štiri leta. Natančneje, več študij je pokazalo, da odrasli, ki se nikoli niso učili tujega jezika, prve znake demence pokažejo pri 71 letih, tisti, ki znajo dva ali več jezikov, pa te znake pokažejo pri 75 letih. Učenje tujega jezika izboljša kognitivne sposobnosti in spomin ter ohranja um aktiven.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!